E224 metabisulfit de potasiu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
109 Views

E224 metabisulfit de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de conservant. Aditivul E224 are sinonime: pirosulfit de potasiu, iar denumirile sale chimice sunt: disulfit de potasiu sau pentaoxodiosulfat potasic. Se obține din sulfiții acizi de potasiu, prin încălzirea acestora peste temperatura de 30°C, sau prin barbotarea unui curent de printr-o soluție caldă (80°C) de bisulfit de potasiu de 45°Be. Se prezintă sub formă de plăci incolore, monoclinice, lucioase, dure, sau sub formă de pulbere de culoare albă. Are un miros specific de .

În ce alimente se găsește aditivul E224 metabisulfit de potasiu?

Aditivul E224 metabisulfit de potasiu se găsește în produse de , în glucoză alimentară și melasă, în glazuri, siropuri pentru clătite, în înghețată, în de fructe și în concentratele pe bază de de fructe, în băuturi alcoolice și nealcoolice, inclusiv , bere, cidru, în rachiuri de fructe, în legume și fructe conservate sau deshidratate, în nuca de cocos, în fructe zaharisite, cristalizate sau glasate, în gemuri, jeleuri sau marmelade, în biscuiți și cereale, în snacks-uri. De asemenea, aditivul E224 mai este folosit și la înlocuitorii de carne, pește și crustacee.

De ce se folosește aditivul E224 metabisulfit de potasiu?

Utilizarea metabisulfitului de potasiu repre­zintă o necesitate pentru industria alimentară, având în vedere acțiunea sa antiseptică și conservantă. În cazul fructelor și legumelor deshidratate, aditivul E224 mărește perioada de păstrare a acestora, are un efect pozitiv în menținerea culorii, aromei și protejează acidul ascorbic (), împiedicând degradarea sa. Acțiunea conservantă a metabisulfitului de potasiu se datorează faptului că acesta, în mediu acid, se descompune, cu formare de dioxid de sulf.

De asemenea, este necesar pentru conservarea sucurilor și siropurilor de fructe. Are rol de conservant pentru produsele de cofetărie și biscuiți. În industria fabricării vinului, prin eliberarea dioxidului de sulf, servește la dezinfecția echipamentului de fabricație, are un efect de limpezire a vinului, contribuie la creșterea acidității sale, stimulează activitatea fermentativă a drojdiilor, fapt ce are ca urmare formarea unei cantități mai mari de alcool. De aseme­nea, protejează pigmenții antocianici din vin (datorită scăderii pH-ului) și produce o ameliorare a gustului, prin combinarea sa cu acetaldehida etc. Necesarul de metabisulfit de potasiu în industria fabricării vinului este dublu față de dioxid de sulf.

Efecte adverse / ale aditivului E224

Ca și în cazul aditivului E220 dioxid de sulf, utilizarea metabisulfitului de potasiu E224 în dozele impuse de legislația în vigoare, pentru persoanele sănă­toase, nu reprezintă niciun risc. În cazul persoanelor sensibile sau astmatice, se poate produce o intensificare a astmului sau feno­mene alergice manifestate prin dureri de cap, , rinite etc. În plus, prin eliberarea dioxidului de sulf (sub acțiunea acizilor) se constată aceleași neajunsuri ca și în cazul aditivului E220.

Aditivul E224 este cuprins în grupa substanțelor cu risc de intoleranță respi­ratorie. Metabisulfitul poate, de aseme­nea, pronunța riscul alergic al aromelor. Unele date din literatură arată că metabisulfiții pot fi responsabili în cazul persoanelor foarte sensibile, chiar de accidente anafilactice. Do­zele zilnice admisibile sunt de 0,7 mg/kilocorp (exprimate în dioxid de sulf).

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :