E223 metabisulfit de sodiu. În ce alimente se găsește? Este toxic?

/
/
/
113 Views

E223 metabisulfit de este un aditiv alimentar cu rol de . Este o de sodiu al acidului sulfuros. Denumirea sa comercială este: metabisulfit de sodiu. Are ca sinonim: pirosulfit de sodiu, iar ca denumire chimică: disulfit de sodiu sau pentaoxodiosulfit disodic. Se obține din sulfitul acid de sodiu, prin încălzirea acestuia (peste 30°C), sau prin barbotarea unui curent de printr-o soluție caldă de hidroxid sau carbonat de sodiu, după care soluția este concentrată până la saturare. Aditivul se prezintă sub formă de pulbere albă, instabilă. Reacționează cu oxigenul și formează sulfat de sodiu.

În ce alimente se găsește aditivul E223 metabisulfit de sodiu?

Aditivul E223 metabisulfit de sodiu se adaugă în legume și fructe, în oțet, vinuri, , cidru, băuturi răcoritoare, sucuri și sosuri, salate, conserve de legume, măsline, murături, carne tocată, hamburgeri, nuci, creveți, fructe de mare congelate, bomboane, prăjituri și produse de patiserie, batoane de cereale și fructe uscate, etc.

De ce se folosește aditivul E223 metabisulfit de sodiu?

Utilizarea aditivului E223 metabisulfit de sodiu este o necesitate pentru , la păstrarea fructelor tăiate destinate deshidratării. În acest caz, aditivul E223 mărește durata de conservare, protejează acidul ascorbic și carotenul, ajută la menținerea culorii și aromei, împiedică totodată procesele de îmbrunare enzimatică și neenzimatică. De asemenea, aditivul este necesar la conservarea sucurilor de fructe, siropurilor, pastelor, marcurilor, gemu­rilor, jeleurilor și marmeladelor.

La fabricarea vinului, metabisulfitul de sodiu are un rol important la limpezirea și la creșterea acidității vinului. Protejează pigmenții antocianici prin micșorarea valorii pH-ului, ameliorează gustul și aroma datorită reacției dintre dioxid de sulf (pe care-l pune în libertate) și acetaldehida. Mai menționăm efectul reducător al dioxidului de sulf eliberat, asupra drojdiilor, fapt ce favorizează activitatea fermentativă a acestora, având ca rezultat creșterea conținutului de în vinuri.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E 223 metabisulfit de sodiu

Fiind un conservant care eliberează dioxid de sulf, problemele utilizării sale sunt asemănătoare cu cele ale aditivului . Prin ingerarea produselor cu metabisulfit de sodiu, la persoa­nele sensibile pot apărea fenomene alergice manifestate prin amețeală, dureri de cap, edeme, urticarie cronică, dermatită atopică etc., cauzate de interferența acestei substanțe, pe cale metabolică, cu diverse substraturi sau .

La persoanele astmatice se poate observa uneori o intensificare a astmului. Din acest motiv, se recomandă ca persoanele astmatice sau alergice să consume mai rar produse alimentare tratate cu acest aditiv. Metabisulfiții pot pronunța riscul alergic al aromelor. Unele date din literatura de specialitate atestă faptul că metabisulfiții pot fi responsabili, în cazul anumitor persoane sensibile, chiar de accidente anafilactice. Se recomandă ca dozele de aditiv să nu depășească 0,7 mg/kilocorp și zi, exprimat în dioxid de sulf.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.traditionaloven.com
www.rigest.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :