E222 bisulfit de sodiu. În ce alimente se găsește? Este toxic / periculos?

/
/
/
261 Views

bisulfit de sodiu are denumirea chimică hidrogen sulfit de sodiu sau sulfit acid de sodiu. Este un aditiv ce are rol de și antioxidant. Se obține prin barbotarea unui curent de printr-o soluție de hidroxid de sodiu sau carbonat de sodiu. Se prezintă sub formă de cristale monoclinice, lucioase, albe sau incolore. La o depozitare mai îndelungată are un miros de dioxid de sulf, prin descompunerea sa și eliberarea anhidridei sulfuroase. Are un miros de dioxid de sulf și un gust specific.

În ce alimente se găsește aditivul E222 bisulfit de sodiu?

E222 bisulfit de sodiu se găsește în băuturi aromate nealcoolice; în bere; în vinuri; cidru; rachiu de pere; vin de fructe; sucuri de fructe  (portocale, măr, ananas); suc de lămâie; în produse de cofetărie pe bază de sirop de glucoză; în glazuri; siropuri pentru înghețată și clătite; în glucoză alimentară și melasă. E222 bisulfit de sodiu se mai adaugă în uscați; în amidon; în arpacaș; în snacks pe bază de cereale și cartofi; în legume și fructe sub formă de pastă de ceapă și usturoi; în ardei gras în saramură; în fructe deshidratate –  caise, piersici, struguri, prune, smochine; în mere și pere; în ; în nuca de cocos deshidratată; în fructe şi legume; coajă de citrice zaharisite, cristalizate sau glasate; în gemuri, și marmelade. Se mai găsește în sucuri; conserve de legume; măsline; murături; carne tocată; hamburgeri; creveți; fructe de mare congelate; bomboane; batoane de cereale; fructe uscate și produse pe bază de .

De ce se folosește aditivul E222 bisulfit de sodiu?

Aditivul E222 bisulfit de sodiu este necesar în , pentru rolul său de conservant (antiseptic) al produselor în care se încorporează. Are acțiune specifică antibacteriană, dar este mai puțin activ asupra drojdiilor și mucegaiurilor. În mediu acid sau la încălzire, precum și la o depozitare mai îndelungată, eliberează dioxid de sulf. Asemenea aditivului E220 acesta are efect reducător, este agent de înălbire, antioxidant și inhibitor de îmbrunare enzimatică și neenzimatică. Protejează acidul ascorbic și pigmenții antocianici și carotenoizi.

La vinuri se preferă folosirea bisulfitului, în locul dioxidului de sulf, deoarece acesta este mai ușor de manevrat. Pe de altă parte, bisulfitul de sodiu determină apariția unui gust și miros plăcut, mult mai rapid decât în cazul utilizării anhidridei sulfuroase.

/ efecte adverse ale aditivului E 222 bisulfit de sodiu

Ca și alte antiseptice anorganice, conservantul E222 poate produce alergii în cazul persoa­nelor sensibile sau poate agrava astmul bronșic. Alergiile se manifestă sub formă de rinite, urticarii, dureri abdominale. Se recomandă evitarea consumului frecvent al produselor tratate cu acest aditiv. Doza maximă este de 0,7 mg/kilocorp şi zi, exprimat în dioxid de sulf.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.foodcomm.org.uk

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :