E217 para-hidroxibenzoatului de propil. În ce alimente se găsește?

/
/
/
159 Views

E217 para-hidroxibenzoatului de propil este un aditiv alimentar cu rol de conservant, chimic. Aditivul are denumirea chimică: propil p-hidroxi-benzoat de sau derivat de al esterului n-propilic al acidului p-hidroxibenzoic. Esterul propilic al p-hidroxibenzoatului de se obține industrial prin topire alcalină a acizi sulfonaților cu hidroxidul de Na. Se prezintă sub formă de pudră cristalină de culoare albă. Este o substanță higroscopică, inodoră, dar are un gust fenolic.

În ce alimente se găsește aditivul E217 para-hidroxibenzoatului de propil?

Aditivul E217 este utilizat, singur sau în amestec cu sorbați și cu benzoați la învelișul din aspic al preparatelor din (preparate tratate sau uscate), la tratarea superficială a produselor din , în snacks-uri pe bază de cereale sau cartofi și fructe în coajă, în produsele de și în suplimentele alimentare dietetice lichide. De asemenea, E217 se mai adaugă în răcoritoare, alcoolice și energizante, sosuri, fără alcool, spirtoase, , maioneze, ketchup, sosuri picante, margarine, gemuri, , siropuri de fructe, produse de patiserie, măsline, conserve de fructe de mare, conserve de pește, caviar. De asemenea, substanța mai este folosită și la mărci de ibuprofen, pastă de dinți, apă de gură și siropuri de tuse.

De ce se folosește aditivul E217 para-hidroxibenzoatului de propil?

Aditivul E217 este utilizat în produsele la care higroscopicitatea sa reprezintă o necesitate, având în vedere să această proprietate con­tribuie la păstrarea prospețimii pro­duselor timp mai îndelungat (produse de cofetărie). De asemenea, utilizarea esterului de sodiu a PHB reprezintă o necesitate pentru industria alimentară, datorită acțiunii sale antiseptice asupra drojdiilor, mucegaiurilor și a bacteriilor Gram-pozitive, fapt ce contribuie la păstrarea salubrității și inocuității produselor în care se încorporează. Acti­vitatea aditivului E217 se manifestă mai pregnant la valori mai mari de pH.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivului E217

E217 sau esterul de sodiu al parahidroxibenzoatului de propil este un aditiv de sinteză caracterizat printr-un gust slab fenolic. Ca și parahidroxi-benzoatul de propil E216, esterul său de sodiu poate altera gustul produselor preambalate, iar în cazul persoanelor sensibile sau astmatice, poate provoca alergii manifestate prin rinite, urticarie, agravarea astmului, dureri abdominale, cefalee, vertije etc. Unii autori consideră PHB pentru organismul uman. Nu se recomandă consumul frecvent al acestui aditiv. Dozele admisibile sunt de 10 mg/kilocorp și zi pentru organismul uman.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :