E216 p-hidroxibenzoat de propil TOXIC! În ce alimente se găsește?

/
/
/
164 Views

p-hidroxibenzoat de propil este un aditiv alimentar cu rol de conservant. se află pe lista E-urilor interzise în UE, fiind considerat cancerigen. Aditivul are ca sinonime: propilparaben, p-oxibenzoat de propil, iar denumirea sa chimică este para-hidroxibenzoat de propil sau ester n- propilic al acidului p-hidroxibenzoic. P-hidroxibenzoatul de propil se obține prin esterificarea directă a acidului p-hidroxibenzoic cu exces de propanol în cataliză acidă. Este o substanță cristalizată, incoloră, sau se poate prezenta și sub formă de pudră cristalină de albă. Este inodor, dar are un gust fenolic.

În ce alimente se găsește aditivul E216 p-hidroxibenzoat de propil?

Aditivul E216 p-hidroxibenzoat de propil se folosește în amestec cu sorbații și/sau cu benzoații în învelișuri din aspic ale preparatelor de (preparate tratate sau uscate), în cazul tratării superficiale a produselor din , în din fructe sau pe bază de cereale, etc., în diverse produse de cofetărie (exclusiv ciocolata), precum și în suplimente alimentare lichide.

De ce se folosește aditivul E216?

Acțiunea antiseptică a aditivului E216 asupra drojdiilor, mucegaiurilor și a bacteriilor Gram-pozitive contribuie la păstrarea salubrității și inocuității produselor alimentare în care p-hidroxibenzoatul de etil se încorporează. La dozele folosite se manifestă în special efectul său bacteriostatic, adică de inhibare a dezvoltării și a acțiunii microor­ganismelor. Este, de asemenea, o necesitate folosirea acestui aditiv, deoarece inhibă, totodată, producerea de toxine, deci asigură securitatea sanitară a alimentelor. Aditivul este activ la valori mai mari de .

Efecte secundare / ale aditivului E216 p-hidroxibenzoat de propil

Aditivul E216, ca și toți ceilalți derivați ai acidului benzoic, este un conservant artificial, care are un gust slab fenolic. Neajunsurile folosirii sale constau în faptul că poate altera gustul produselor preambalate și poate provoca alergii la persoanele sensibile. Alergiile se manifestă prin agravarea astmului, rinite, urticarii etc. Unii autori includ p-hidroxi-benzoatul de propil în categoria substanțelor cu risc cancerigen. Nu se recomandă consumul frecvent al acestui aditiv. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 10 mg /kilocorp. Este interzis în Uniunea Europeană, fiind considerat cancerigen!

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :