E215 p-Hidroxibenzoat de etil sodic toxic! În ce alimente se găsește?

/
/
/
178 Views

E215 p-Hidroxibenzoat de etil sodic este un aditiv alimentar cu rol de conservant, chimic. Este un derivat al acidului benzoic E210. Se obține prin topirea alcalină a acizi-sulfonaților, cu hidroxid de sodiu. Se prezintă sub formă de pudră cristalină de culoare albă. Este o substanță higroscopică, solubilă în apă și în alcool. Acțiunea sa antiseptică este similară cu a acidului benzoic, dar este activ la valori mari de pH. Aditivul E215 are un fenolic.

În ce alimente este adăugat aditivul E215 p-Hidroxibenzoat de etil sodic?

Aditivul E215 este utilizat numai în amestec cu acidul sorbic și/sau sorbații, cu sărurile de Na, K sau Ca, ale acidului benzoic. Astfel, în combinație cu sorbații sau cu acidul sorbic, se folosește ca agent de în învelișuri din aspic ale preparatelor din (preparate tratate sau uscate) precum și în pe bază de . De asemenea, aditivul mai este folosit la tratarea superficială a produselor din carne uscată. Se folosește și la produse de cofetărie (exclusiv ciocolata) și la suplimente alimentare dietetice lichide (împreună cu sorbaţii şi benzoaţii).

De ce se folosește aditivul E215?

Ca și ceilalați agenți de conservare, aditivul E215 p-Hidroxibenzoat de etil sodic este o substanță chimică ce oprește dezvoltarea și în același timp acțiunea unor microorganisme (are efect bacteriostatic) sau le poate distruge (efect bactericid). Esterul de sodiu al acidului p-hidroxi-benzoic are o mare eficacitate față de drojdii și mucegaiuri, dar are efect bacteriostatic mai scăzut față de bacterii, în special față de cele Gram-negative. Utilizarea aditivului E215 este o necesitatea și prin acțiunea pe care o are de a inhiba producerea de toxine. Acțiunea inhibitoare se manifestă mai pregnant în mediul cu pH-ul mai mare decât cel necesar acidului benzoic.

/ efecte ale aditivului E215 p-Hidroxibenzoat de etil sodic?

S-au constatat efecte alergice, în cazul unor consumatori, sau la depășirea dozelor admise, care se manifestă prin urticarie, rinite, astm, dermite etc. Unii autori semnalează faptul că E215 este un aditiv care, în timp, produce cancer la diferite organe, ca și ceilalți derivați ai acidului benzoic. Se recomandă evitarea consumului frecvent al acestui aditiv. Doza zilnică admisibilă este de 10 mg/kilocorp.

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.noshly.com
www.ukfoodguide.net
www.understandingfoodadditives.org.uk

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :