E214 p-hidroxibenzoat de etil / PHB-ester. În ce alimente se găsește?

/
/
/
149 Views

p-hidroxibenzoat de etil / PHB-ester este un aditiv alimentar cu rol de , chimic. Se utilizează împotriva drojdiilor și mucegaiurilor, fiind puțin eficient față de bacterii. Este un derivat al acidului benzoic . P-hidroxibenzoatul de etil are ca sinonim etilparaben, p-oxibenzoat de etil sau etil p-hidroxibenzoat. Denumirea sa chimică este p-hidroxibenzoat de etil sau ester etilic al acidului p-hidroxibenzoic. Industrial se obține din acidul p-hidroxibenzoic prin esterificarea acestuia cu exces de alcool etilic în cataliză acidă. E214 P-hidroxibenzoat de etil se prezintă sub formă de cristale incolore sau de pudră cristalină albă. Este o substanță inodoră.

În ce alimente se găsește aditivul E214 p-hidroxibenzoat de etil / PHB-ester?

Aditivul E214 p-hidroxibenzoat de etil se utilizează împreună cu sorbați la învelișuri din aspic ale preparatelor din carne (preparate tratate sau uscate), pentru tratarea superficială a produselor din carne uscată, pentru pe bază de cereale și cartofi, la tratarea produselor de cofetărie (exclusiv ciocolata) și la suplimente alimentare dietetice lichide.

De ce se folosește aditivul E214 p-hidroxibenzoat de etil?

Folosirea aditivului E214 este o necesitate pentru , deoarece, ca orice conservant prelungește durata de păstrare a alimentelor, împiedicând acestora provocată de microorganisme, în dozele în care este utilizat, are efect bacteriostatic şi fungistatic. Efectul bacteriostatic este mai scăzut în cazul bacteriilor Gram-negative. Prin utilizarea sa, se păstrează inocuitatea produsului alimentar, având un efect bacteriostatic asupra bacteriilor patogene, ca de exemplu: clostridii, stafilococi, salmonele etc., precum și asupra drojdiilor sau mucegaiurilor care s-ar putea dezvolta pe diverse produse alimentare. Utilizarea aditi­vului E214 mai este o necesitate și pentru motivul că, prin efectul său bacteriostatic, inhibă produce­rea de toxine de către aceste microorganisme, toxine care ar reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorului.

Efecte secundare / ale aditivului E214

Esterul etilic al acidului p-hidroxibenzoic, prin ingerare poate provoca alergii sub formă de cefalee, vertij, vagi abdominale, urticarie, rinite, astm. Nu este indicat pentru persoanele sensibile sau astmatice. La șobolani, testele toxicologice au exidențiat că dieta acestora cu un conținut de peste 8% de p-hidroxibenzoat de etil provoacă o ușoară întârzi­ere a creșterii lor. Tot în cazul animalelor, s-a constatat că, la administrarea aditivului se produce și o ușoară vasodilataţie. Unii autori includ aditivul în categoria substanțelor cu risc . Din acest motiv, se recomandă evitarea consumului frecvent al acestei substanțe. La om, doza maximă admisibilă este de 10 mg/kilocorp şi zi.

Nivel de

Surse:
www.e.infocons.ro
www.ivyroses.com
www.foodcomm.org.uk
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :