E210 acid benzoic. E211 benzoat de sodiu. E212 benzoat de potasiu. E213 benzoat de calciu

/
/
/
200 Views

Acidul benzoic se găsește în natură în stare liberă sau sub formă de esteri. El este răspândit în unele rășini vegetale, ca de exemplu, în balsam de Tolu, balsam de Peru, stirax sau în benzoe. Acidul benzoic are ca sinonim acid fenilcarboxilic, iar denumirea sa chimică este: acid benzoic, acid benzencarboxilic sau fenil­carboxilic. Aditivul E210 acid benzoic se prezintă sub formă de pudră albă, cristalină sau cristale lamelare sau aciculare, incolore, lucioase. Este o substanță inodoră, cu gust acru. Are proprietatea de a sublima.

benzoat de sodiu – are denumirea chimică sarea de sodiu a acidului benzencarboxilic, sarea de sodiu a acidului fenilcarboxilic sau benzoat de sodiu. Se obține sintetic din tratatrea acidului benzoic cu o soluție de hidroxid de sodiu. După filtrare, se concentrează și se purifică prin recristalizare. Benzoatul de sodiu se prezintă sub formă de pulbere cristalină de culoare albă sau de granule albe. Este inodor și are un gust dulce-acru astringent.

E212 benzoat de potasiu – are ca denumire chimică sarea de potasiu a acidului benzencarboxilic, sarea de potasiu a acidului fenilcarboxilic sau benzoat de potasiu. Se obține sintetic din acidul benzoic și hidroxidul de potasiu. Se prezintă ca o pulbere cristalină, albă, solubilă în apă.

E213 benzoat de calciu – are ca sinonim benzoat de monocalciu, iar denumirea chimică, dibenzoat de calciu sau benzoat de calciu. Se prezintă ca substanță anhidră. Este un compus cristalin de culoare albă sau incoloră, dar se poate prezenta și sub formă de pudră albă.

În ce se găsesc aditivii E210 acid benzoic, E211 benzoat de sodiu, E212 benzoat de potasiu și E213 benzoat de calciu?

Aditivii E210 acid benzoic, E211, E212 și E213 se adaugă în băuturi aromate nealcoolice împreună cu acidul sorbic sau singur; în bere nealcoolică, ambalată în butoiașe; în băuturi cu o concentrație în de până la 15% vol.; în gemuri, jeleuri, marmelade cu un conținut scăzut de zahăr; în fructe și legume zaharisite, cristalizate sau glasate; în în oțet, în saramură sau ulei; în măsline și în preparatele din măsline; în paste tartinabile, pe bază de fructe; în produse din ; semiconserve; în icre; creveți; în sărat și uscat; în gumă de mestecat; în sosuri emulsionate; în muștar; în condimente și mirodenii; în supe și ciorbe lichide; în alimente dietetice, destinate unor scopuri medicale și în produse de cofetărie (exclusiv ciocolata).

De ce se folosesc aditivii E210, E211, E212 și E213?

E210 acid benzoic, benzoatul de sodiu, benzoatul de potasiu și benzoatul de calciu sunt utilizați în drept conservanți, datorită acțiunii lor bacteriostatice și fungistatice. Activitatea antiseptică se manifestă în special în mediul acid. Ea depinde de concentrația în care se utilizează, de durata de contact, de temperatură, de numărul inițial de micro­organisme, de specia microorganismelor, de stadiul lor de dezvoltare, de formele de dez­voltare (vegetative sau spori), de compoziția chimică a alimentelor și de pH-ul mediului. În acest sens, acidul benzoic și benzoații acționează asupra asupra levurilor şi mucegaiuri lor, precum: Saccharomyces cerevisiae, Aspergillus niger și Penicillum glaucum.

Prezintă un efect inhibitor mai slab asupra bacteriilor, ca de exemplu asupra bacteriilor lactice și clostridiilor. Datorită constantei sale de disociere mare, acidul benzoic este folosit în special pentru conservarea produselor puternic acide. Acțiunea conservantă se datorează în special formei sale nedisociate. Avantajele folosirii acestor conservanți pentru industria alimentară sunt evidente și în sensul că permit regularizarea ritmului de producție prin stocarea alimentelor, împiedică alterarea produselor și deci apariția toxinfecțiilor alimentare.

Efecte secundare / efecte adverse ale aditivilor E210 acid benzoic, E211, E212 E213 (benzoaților)

E210 acid benzoic și benzoații consumați frecvent pot provoca la om fenomene alergice, ca de exemplu: cefalee, urticarie, eczeme, dermatite atopice, astm, reacții alergice etc. Aceste afecțiuni alergice sunt cauzate de interferența aditivilor cu diverse substraturi sau enzime pe cale metabolică. Astfel, unii autori menționează faptul că acidul benzoic inhibă activitatea unor enzime digestive și deprimă absorbția substanțelor nutritive. Date din literatură arată că unele cazuri de eritem polimorf pot fi asociate unei hipersensibilități datorate acidului benzoic. În doze mari, în combinație E300 acid ascorbic, ar forma benzen – o hidrocarbură cancerigenă.

Dacă este amestecat cu sulfiți sau cu artificiali, poate rezulta hiperactivitate și alte probleme neurologice. Acumularea aditivului E210 în organism ar putea favoriza, pe termen lung, apariția tumorilor. Aditivii E210, E211, E212 și E213 sunt interziși în hrana animalelor, deoarece chiar și în doze mici, substanțele sunt letale pentru câini și pisici. De asemenea, în studiile efectuate pe animalele de laborator au provocat convulsii epileptice.

De asemenea, acidul benzoic este cuprins și în grupa aditivilor cu risc de intoleranță respiratorie, putând produce chiar șoc anafilactic. Mai mult, acidul benzoic și benzoații sunt considerați aditivi cancerigeni, iar în unele țări ca SUA se interzice folosirea lor. Acidul benzoic poate interfera cu sulfitul acid de sodiu (E222) și, ca urmare, apar manifestări de hiperactivitate. De asemenea, benzoații sunt substanțe neurotoxice și, în general, trebuie evitate de către persoanele cu deficiențe neurologice. Aditivii mai sus-menționați nu se acumulează în totalitate în organismul uman. Ei sunt eliminați în procente cuprinse între 66 și 95% prin conjugare cu (în final fiind excretați ca acid hipuric), iar o altă parte, prin conjugare cu acid glucuronic. Doza zilnică admisibilă pentru om este de 5mg/kilocorp.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.ivyroses.com
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com
www.altmedangel.com

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :