E1520 Propilenglicol – agent de umectare, dispersie, îndulcitor artificial

/
/
/
539 Views

se obține din petrol. Propilenglicolul este un compus organic, un lichid limpede, vâscos, uleios, incolor. Are solubilitate nelimitată în apă și în alcool. De asemenea, are un gust dulceag și un miros caracteristic. Condițiile de puritate sunt: conținutul de substanță activă trebuie să fie de minim 90%, iar conținutul de impurități, ca propilen oxid și alcalii, nu trebuie să depășească 1 %.

ale aditivului E1520

În produsele în care se adaugă, aditivul E1520 facilitează dispersia componentelor alimentare. Ca agent de umezire, absoarbe și reține umiditatea, contribuind astfel la menținerea prospețimii produselor în care se încorporează. Aditivul mai are și rolul de artificial pentru produsele de ciocolaterie, pentru guma de mestecat și pentru unele băuturi (cu excepția lichiorurilor cremă). Datorită faptului că este un acaloric, produsele pot fi consumate și de către persoanele care nu consumă glucide. În afară de industria alimentară, aditivul mai este folosit și la fabricarea produselor cosmetice, a cremelor și a pastelor de dinți.

De asemenea, se mai folosește în colorarea margarinelor și untului, ca antigel și aromatizant alimentar în băuturi alcoolice. Este utilizat și ca hidratant pentru tutun, în produse cosmetice, farmaceutice. Este utilizat pe scară largă în industria țigărilor electronice. Se utilizează și ca antigel în radiatoarele motoarelor, dar și la fabricarea pastelor de dinți, creme, cosmetice, gume de mestecat. E1520 se mai utilizează și la fabricarea margarinei, produselor de brutărie, condimentelor, produselor lactate congelate.

Alte utilizări ale propilenglicolului:

 • rășini poliesterice nesaturate;
 • uretani;
 • vopseluri și lacuri;
 • agenți de transfer termic fluizi;
 • antigel, polieteri polioli, antispumanți;
 • înlocuitor al glicerinei în domeniul sintezelor organice fine;
 • solvent pentru obținerea cernelii de tipar;
 • solvent și stabilizator enzimatic pentru obținerea detergenților de rufe;
 • stabilizator în obținerea lichidelor hidraulice;
 • ca plastifiant, pentru a îmbunătăți capacitatea de prelucrare a maselor plastice;

Care sunt dozele admise în produsele alimentare?

Actul normativ actual (emis în anul 2007) prevede utilizarea aditivului E1520 pentru arome în doza de 3 g/kg, în produsele de ciocolaterie și în guma de mestecat. În cazul băuturilor, cu excepția lichiorurilor cremă, doza maximă pentru E 1520 este de 1 g/l.

Alte denumiri ale aditivului E1520:

Denumirea sa chimică este propandiol-(1,2). Alte denumiri sunt: Propylene glycol/ Methyl glycol/ Methylethylene glycol/ 1,2-Dihydroxypropane/ INS No. 1520/ CAS No. 57-55-6/ Trimethylglycol/ Propabe-1,2-diol

Unde și cum se depozitează propilenglicolul?

Propilenglicolul necesită spații special amenajate tip șopron cu platformă betonată, pentru a preveni pătrunderea umidității având în vedere natura higroscopică a produsului. În cazul depozitării în rezervoare, se va crea o ușoară suprapresiune cu gaz inert, pentru evitarea umidității. Nu se recomandă depozitarea produsului la lumina directă a soarelui sau la temperaturi ridicate.

Important

Se evită contactul cu agenți oxidanți. Propilenglicolul nu este un și nu provoacă leziuni sistemice. Are o presiune scăzută a vaporilor și nu se volatilizează. Este stabil doar dacă nu este expus unor temperaturi ridicate, caz în care se descompune.

ale aditivului E1520

E1520 este aditivul care, în cazul persoanelor sensibile, produce alergii (dermatite de contact). Acționează asupra sistemului nervos central, producând stări depresive. Aditivul poate crește aciditatea din organism, provocând metabolismului probleme grave. Unii autori îl consideră neurotoxic și cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.quechoisir.org

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :