E1519 Alcool Benzilic – substanță de aromă. Utilizări și efecte secundare

/
/
/
745 Views

Aditivul se obține industrial din clorura de benzii prin hidroliză cu apă caldă sau cu carbonat de sodiu. De asemenea, se mai obține din benzaldehidă, prin reacția Cannizzaro. Aditivul E1519 se prezintă sub formă de lichid, limpede, incolor, cu miros ușor aromatic. Este solubil în apă, etanol, sau eter. Condițiile de puritate cerute aditivului sunt: intervalul de distilare să fie cuprins între 202 și 208 °C, conținutul de substanță activă, de minimum 98 %, indicele de aciditate, max. 0,5%, de aldehide, max. 0,2 % (exprimat ca benzaldehide ), iar de Pb, max. 5 mg/kg.

În ce alimente se găsește aditivul E1519 Benzilic?

Alcoolul benzilic este un constituent natural al unui număr de plante. Se găsește în compoziția unor comestibile (până la 5 mg / kg), precum și în ceai verde și ceai negru (1-30 și respectiv 1-15 mg/kg). Alcoolul benzilic este adăugat ca substanță aromatizantă la unele alimente și băuturi în cantitate de până la aproximativ 400 mg/kg (guma de mestecat 1254 mg/kg). Se folosește în arome artificiale. Utilizarea aditivului E1519 Alcool Benzilic în industria alimentară reprezintă o necesitate, prin faptul că acesta contribuie la aromatizarea unor produse alimentare și băuturi. În acest mod, produsele devin mai atractive pentru consumator.

Alte ale alcoolului benzilic

E1519 Alcool Benzilic este utilizat și ca anestezic local. De asemenea, aditivul este folosit și în industria parfumurilor. Alcoolul benzilic este utilizat într-o mare varietate de produse cosmetice, conservant, solvent și ca agent de scădere a vâscozității.

Care sunt dozele admise în produsele alimentare?

Actul normativ în vigoare prevede utilizarea aditivului E1519 pentru arome folosite la lichioruri, vinuri aromatizate, băuturi aromatizate pe bază de vin și cocktailuri aromatizate pe bază de vin, în doza de 100 mg/l. În produsele de cofetărie, inclusiv în ciocolată și în produsele fine de panificație, este folosit în cantitatea de 250 mg/kg.

Alte denumiri ale aditivului E1519

E1519 Alcool Benzilic are ca sinonime: fenilcarbinol, fenilmetilalcool, benzenmetanol, alfahidroxitoluen. Denumirea sa chimică este fenilmetanol.

Efecte secundare ale aditivului E1519 Alcool Benzilic

În doza utilizată este E1519 inofensiv, dar cantități mai mari ingerate, produce efecte negative, ca stări alergice (dermatite de contact), cefalee. De asemenea, în doze mari cauzează abdominale, diaree, somnolență, greață și vărsături. După unii autori, este o substanță neurotoxică și cardiotoxică. Cei mai mulți susțin însă că pentru acest aditivi nu este posibilă, încă, o evaluare completă.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.wikipedia.org

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :