E1505 Citrat de trietil. Unde se găsește? Efecte secundare + utilizări

/
/
/
552 Views

este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator, agent antispumant, sechestrant și substanță suport pentru arome. Se obține prin tratarea acidului citric cu alcool etilic. Reacția este catalizată de acid sulfuric, acid p-toluensulfonic, acid sulfonic etc. La sfârșitul reacției, catalizatorii sunt neutra­lizați cu ajutorul carbonatului de sodiu sau a hidroxidului de sodiu. Pentru a fi obținut în stare pură, produsul de reacție este supus distilării sub vid înaintat. Se prezintă sub forma unui lichid uleios, incolor și inodor. alimentar trebuie să aibă un conținut de substanță activă de peste 90%.

În ce alimente se găsește aditivul E1505 citrat de trietil?

Aditivul E1505 sau citratul de trietil este necesar pentru albușul deshidratat sub formă de pudră. Are funcție de stabilizator al spumei, după reconstituirea produsului. Se mai utilizează și ca substanță suport (solvent purtător autorizat), cu rolul de a facilita dispersarea unor substanțe aditive în produsele alimentare. Se utilizează și în industria farmaceutică și la fabricarea materialelor plastice. Citratul de trietil este utilizat uneori ca emulgator în lichidele pentru țigările electronice.

Care sunt dozele admise în produsele alimentare ale aditivului E 1505?

Este folosit pentru albușul de deshidratat, în doze “qs”. Mai este utilizat ca substanță suport și solvent purtător autorizat. În alimente gata pentru consum nu este permis să se regăsească o cantitate mai mare de 3g/kg, iar în băuturi nu este permisă o cantitate mai mare de 1g/l.

Ale denumiri ale aditivului E 1505

Denumirea sa chimică este citrat de trietil. Alte denumiri ale aditivului E1505 citrat de trietil:

 • Citric acid triethyl ester;
 • Citroflex 2;
 • Ethyl citrate;
 • Eudraflex;
 • Hydragen cat;
 • 2-hydroxy-1,2,3-propane tricarboxylic acid triethyl ester;
 • Triethyl 2-hydroxy-1,2,3-propane tricarboxylate;
 • Triethyl 2-hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylate;

Efecte secundare ale aditivului E1505 citrat de trietil

E1505 citrat de trietil este necesar pentru albușul deshidratat sub formă de pudră. Are funcție de stabilizator al spumei, după reconstituirea produsului. Se mai utilizează și ca substanță suport (solvent purtător autorizat), cu rolul de a facilita dispersarea unor substanțe aditive în produsele alimentare. Consumul îndelungat sau dozele mari pot provoca amețeli, pierderi de echilibru, slăbiciune și în timp afectează ficatul. Citratul de trietil nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
en.wikipedia.org
noshly.com
infocons.ro
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, necesitate și risc
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia alimentară
Victoria Emerton and Eugenia Choi – ESSENTIAL GUIDE TO FOOD ADDITIVES

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :