E1452 Octenil succinat de amidon și aluminiu. Utilizări + efecte secundare

/
/
/
412 Views

E1452 octenil succinat de este un aditiv alimentar (amidon modificat) cu rol de , agent de îngroșare, stabilizator, emulgator și substanță suport pentru alți aditivi. Din punct de vedere chimic este un ester al amidonului. Stabilizarea sa se obține printr-o reacție de modificare, care se realizează prin introducerea grupă­rilor ester în molecula de amidon. Acest fapt conduce la reducerea numărului de grupări HO libere din moleculă. Industrial se obține prin reacția amidonului cu anhidrida octenil-succinică, reacție ce conduce la esterificarea sa.

Compusul rezultat se tratează cu sulfat de . Reacția de sinteză are loc în cataliză alcalină. Grupările oxidrilice sunt activate cu ajutorul unui agent alcalin. Cele mai bune randamente au fost obținute prin utilizarea amidonului de porumb sau de cartofi. Aditivul E1452 octenil succinat de amidon se prezintă sub formă de granule sau fulgi (în cazul în care amidonul a fost pregelatinizat), pulbere amorfă sau particule microgranulare,de culoare albă.

E1452 este solubil în rece sau caldă. Formează geluri foarte rezistente la temperaturi joase. Prin utilizarea aditivului se previne sinereza și retrogradarea, procese caracteristice amidonului nemodificat. De asemenea, pastele obținute prin modificarea amidonului își păstrează stabilitatea (viscozitatea), după tratamente de sterilizare, la pH acid, la congelare, decongelare, tratamente mecanice, precum și capacitatea de a forma filme transparente și flexibile. Conținutul de grupe octenilsuccil este de max. 3%, pierderi prin uscare, max. 21%, reziduu de acid octenilsuccinic, max 0,3%, iar conținutul de dioxid de sulf, max. 50 mg/kg. De asemenea, conținutul de As, max. 1 mg/kg, Pb, max. 2 mg/kg, Hg, max. 0,1 mg/kg, și de Al, max. 0,3 %.

Utilizări ale aditivului E1452 octenil succinat de amidon

Aditivul E1452 are rol de substanță gelifiantă și în același timp stabilizantă. Prezintă capacitatea de a forma filme rezistente flexibile și transparente, motiv pentru care este utilizat la obținerea suplimentelor alimentare, sub formă de capsule. Joacă un rol important și ca substanță de îngroșare. Aditivul E 1452 este rezistent la apă și previne aglomerarea în timpul uscării la temperaturi scăzute. E1452 octenil succinat de amidon este folosit și pentru a da o mai mare stabilitate alimentelor decongelate (pentru a-și menține aspectul și textura atunci când sunt dezghețate). Mai este folosit la: sosuri, maioneze, supe la plic, brânzeturi, produse lactate, iaurturi, budinci, deserturi, diverse dulciuri, bomboane, cacao pudră, băuturi răcoritoare, produse din carne înghețate.

Care sunt dozele admise în produsele alimentare?

Aditivul E1452 octenil succinat de amidon este utilizat în preparate de vitamine și în suplimentele alimentare sub formă de capsule în cantitate de 35 g/kg.

Alte denumiri ale aditivului E1452 octenil succinat de amidon

Are ca sinonim SAOS (Starch aluminium octenyl succinate). Alte denumiri ale aditivului sunt:

  • Aluminum starch octenyl butanedioate;
  • Aluminum starch octenyl succinate;
  • Aluminum starch octenylbutanedioate;
  • Aluminum starch octenylsuccinate;
  • Starch hydrogen 2-(octen-1-yl)butanedioate aluminum salt;
  • Starch hydrogen octenyl butanedioate aluminum salt;
  • Starch hydrogen octenylbutanedioate aluminum salt.

ale aditivului E1452 octenil succinat de amidon

Nu au fost semnalate efecte adverse. Sunt totuși unii autori care consideră că acțiunea aditivului asupra organismului uman nu este suficient de bine cunoscută, motiv pentru care recomandă ca acesta să nu fie consumat frecvent. Conform site-ului infocons.ro, aditivul E 1452 nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. În doze mari, poate provoca hiperactivitate și disconfort digestiv.

Site-ul zusatzstoffe-online.de ne informează că SAOS (Starch aluminium octenyl succinate) conține aluminiu, și în combinație cu alți agenți, rata de absorbție de aluminiu din acest aditiv poate crește semnificativ. La persoanele sănătoase, excesul de aluminiu este eliminat prin intermediul rinichilor. La persoanele cu afecțiuni renale, în special insuficiență renală cronică, acest excretor nu funcționează, deci poate conduce la acumularea aluminiului în organism. Deci, în concluzie, aditivul nu pare a fi complet inofensiv pentru oameni.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.zusatzstoffe-online.de
www.noshly.com
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, necesitate și risc;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :