E1450 octenil succinat de amidon (amidon modificat). Utilizări + efecte

/
/
/
551 Views

este un aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de îngroșare, stabilizator, emulgator și substanță suport pentru alți aditivi. Mai este denumit și amidon modificat, adică un amidon care a fost supus unui procedeu chimic cu scopul de a îmbunătăți și de a adapta proprietățile sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi ridicate sau scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Cum se obține E1450 amidonul modificat?

E1450 Octenil succinat de amidon reprezintă un ester al amidonului. Este obținut prin reacția de modificare a amidonului. Aceasta se realizează prin introducerea grupărilor ester în molecula de amidon, fapt ce determină stabilizarea sa. Prin stabilizare se reduce numărul de grupări HO libere, prin esterificarea lor. Industrial se obține prin tratarea amidonului cu anhidrida octenilsuccinică. Sinteza are loc în cataliză alcalină. Grupările oxidrilice sunt activate cu ajutorul unui agent alcalin, ca de exemplu soda, adăugată în procentul de 0,8-1%. Se lucrează la temperaturi sub 40°C, în fază eterogenă (suspensie de amidon).

E1450 octenil succinat de amidon se prezintă sub formă de pudră, foarte fină, de culoare albă. Este complet solubil în apă rece sau caldă și are o viscozitate relativ joasă la o concentrație procentuală de 12-15%. Formează geluri la temperaturi mult mai joase decât amidonul. Gelurile obținute sunt mai transparente și totodată mai rezistente la modificările de pH, comparativ cu cele date de amidon. Prin utilizarea aditivului se previne sinereza și retrogradarea, procese caracteristice amidonului nemodificat. Randamentul de obținere a octenil succinatului de amidon este 70-80%, iar gradul de substituție (DS) care arată numărul de grupări HO substituite este < 3.

Cele mai bune randamente de reacție sunt obținute la folosirea amidonului de porumb și de cartofi, dar poate fi obținut și din grâu. Este un compus amfifilic cu caracteristici specifice. Suspensia apoasă de aditiv are pH = 3,0-5,0. Umiditatea octenil succinatului de amidon este de maximum 10%, iar conținutul de carbohidrați, de minimum 94% (calculat la s.u.), din care zaharurile reprezintă maximum 2%. Conținutul de proteine nu trebuie să depășească 0,5%, iar de lipide, maximum 1,0%.

În ce alimente se găsește aditivul E1450 octenil succinat de amidon sau amidonul modificat?

Utilizarea amidonului stabilizat ca octenil succinat de amidon, în industria alimentară, prezintă o serie de avantaje. Astfel, proprietățile funcționale ale amidonului sunt mult îmbunătățite, ca de exemplu, o reducere a temperaturii de gelatinizare, precum și o creștere a rezistenței gelurilor la valori de pH scăzute. Spre deosebire de guma arabică, nu necesită încălzire la dispersarea aditivului. Vâscozitatea este stabilizată la temperaturi scăzute, iar capacitatea de retrogradare și tendința de sinereză a gelurilor sunt diminuate. În plus, gelurile rezultate prin folosirea aditivului devin mai transparente (se micșorează opacitatea acestora). Are rolul de substanță de îngroșare și de emulgator, pentru diverse produse zaharoase. Se mai utilizează ca suport pentru arome și emulsii încapsulate, care pot fi, la rândul lor, folosite pentru băuturi carbonatate. Ca stabi­lizator, este utilizat pentru emulsiile care conțin aproximativ 12% fază uleioasă.

E1450 octenil succinat de amidon sau amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de , , ouă, grăsimi, cereale. Este găsit și în sucuri, , , produse , în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, , pește, în sosuri, , supe concentrate, creme, budinci, diverse deserturi, produse din carne congelate, în băuturi aromate alcoolice și nealcoolice etc. Uneori este folosit și în înghețată sau pizza.

Se utilizează, de asemeni, în cantitate de 50g/l în alimente pentru înțărcare, destinate sugarilor și copiilor mici.

Care sunt dozele admise în produsele alimentare pentru amidonul modificat?

Aditivul E1450 octenil succinat de amidon se utilizează în alimentele pentru înțărcarea sugarilor, precum și pentru copiii sănătoși, de vârstă mică, în doza de 50 g/kg. Este utilizat singur sau în amestec cu E1404, E1410, E1412, E 1413, E 1414, E1420 și E1422. Mai este folosit ca substanță suport pentru arome și emulsii încapsulate. Se mai utilizează ca substanță de îngroșare la unele produse zaharoase. De asemenea, stabilizează diverse lichide alimentare, ca băuturi din citrice, limonade, sau care conțin grăsimi și uleiuri, cu procentul maxim de 12% grăsimi, vitamine, precum și emulsii cu utilizări în panificație etc.

Alte denumiri ale aditivului E1450 – amidon modificat

 • N-Creamer 46;
 • Sodium octenyl succinate starch;
 • Sodium octenylsuccinate starch;
 • Starch hydrogen octenyl butanedioate sodium salt;
 • Starch hydrogen octenylbutanedioate sodium salt;
 • Starch sodium octenyl succinate;
  Starch sodium octenylsuccinate;

Efecte secundare ale aditivului E1450 octenil succinat de amidon

Nu au fost semnalate . Amidonul modificat este considerat inofensiv. Doza zilnică nu este limitată și nu produce efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Totuși, cantitățile prea mari pot produce tulburări gastrointestinale. Deci, consumul frecvent nu este recomandat.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.zusatzstoffmuseum.de
www.understandingfoodadditives.org.uk
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :