E1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat (amidon modificat). Utilizări

/
/
/
465 Views

E1442 fosfat de diamidon hidroxipropilat este un aditiv alimentar cu rol de , agent de îngroșare, stabilizator, emulgator și substanță suport pentru alți aditivi. Mai este denumit și modificat, adică un supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătățirea și adaptarea proprietăților sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Este un produs obținut prin modificarea amidonului. Conține în structura sa radicali fosfat și hidroxipropil. Se obține prin tratarea suspensiei de amidon solid de concentrație 40-50% cu ortofosfați acizi sau polifosfați, precum și cu hidroxizi metalici și oxid de propilenă. Reacția are loc la 50°C, rezultând un produs cu un DS (=grad de substituție) ~ 0,1. După obținere, produsul este filtrat și spălat.

alimentar E1442 se prezintă sub formă de pudră fină de culoare albă sau crem. Este solubilă în apă caldă. Se caracterizează printr-o bună dispersie în diferite medii cu formare de particule cu dimensiuni omogene. Are o temperatură de gelatinizare de aproximativ 65°C. Soluția de aditiv prezintă un maxim de viscozitate la 80-85°C, pentru un pH = 3. Viscozitatea sa la 95°C este stabilă în condițiile utilizării sale în mediu acid. Utilizarea sa în produsele acide include adaosul amidonului modificat în faza apoasă a produsului alimentar la temperatura de 80-90°C, cu agitarea sa cel puțin 5 minute, după care sunt încorporate și celelalte componente. Poate fi utilizat, de altfel, până la temperatura de 120-130°C. Este folosit în concentrații de 2-5%. Comparativ cu monoesterii, produce cu o claritate mărită, când se găsește în dispersie apoasă.

În ce alimente se găsește aditivul E1442 fosfat de diamidon hidroxipropilat?

E 1442 fosfat de diamidon hidroxipropilat este un foarte bun agent de îngroșare și stabilizare, folosit pentru sistemele alimentare apoase. Utilizările sale se referă la produsele lactate, ca de exemplu iaurtul, la puddinguri și creme. În cremele grase cu smântână, formează o textură și o corpolență corespunzătoare caracteristicilor produselor respective. Aditivul, în produsele lactate, mai poate fi folosit împreună cu alți coloizi gelifianți. Aplicațiile sale mai includ: preparate din fructe, produse de patiserie, umpluturi din creme pentru plăcinte, supe, sosuri etc.

În preparatele din fructe, se recomandă utilizarea sa în conserve sau în fructe congelate, deoarece acestea devin stabile și își păstrează textura după decongelare. Pastele cu aditiv prezintă o bună claritate, luciu și o savoare deosebită. Au o structură rezistentă, o textură netedă, fapt ce face ca produsul finit să aibă un aspect deosebit. Nu au tendința de a se întări, a gelifica sau a produce sinereza. În supe și sosuri este caracterizat printr-o bună dis­persie, fiind utilizat ca agent de îngroșare. Este aditivul potrivit pentru produsele alimentare care sunt depozitate la temperaturi joase. Este, de asemenea, utilizat și la produsele cu un conținut redus de grăsime. La procesarea alimentelor contribuie la îmbunătățirea consistenței acestora și totodată păstrează particulele solide în suspensie.

Amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de lapte, , ouă, grăsimi, cereale, în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, , pește, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în băuturi aromate alcoolice și nealcoolice etc.

Care sunt dozele admise în produsele alimentare?

Aditivul E1442 fosfat de diamidon hidroxipropilat  este utilizat ca substanță suport. De asemenea, se folosește în doză de 50 g/kg în alimente pentru înțărcarea sugarilor precum și pentru copiii sănătoși, de vârstă mică. Este utilizat singur sau în amestec cu E1404, , , E 1413, E 1414 și E1420. Ca substanță suport, este folosit pentru sau în emulsii încapsu­late. Aditivul este un produs cu utilizări multiple, pentru o extrem de largă gamă de sisteme alimentare, precum și cu utilizări în cele mai multe procese de fabricație.

Alte denumiri ale aditivului E1442 Fosfat de diamidon hidroxipropilat

  • Distarch phosphate hydroxypropylated;
  • Hydroxypropyl distarch phosphate;
  • 2-hydroxypropyl starch hydrogen phosphate;
  • Starch hydrogen phosphate 2-hydroxypropyl ether;

Efecte adverse

Nu au fost semnalate reacții adverse. Este un aditiv considerat inofensiv. Totuși, consumul frecvent nu este recomandat. În doze mari poate provoca hiperactivitate și disconfort digestiv. Consumul frecvent nu este recomandat!

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :