E1440 amidon hidroxipropilat (amidon modificat). Utilizări + Efecte

/
/
/
494 Views

hidroxipropilat alimentar este un aditivi alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de îngroșare, stabilizator, emulgator, gelifiant, și substanță suport pentru alți aditivi. Mai este denumit și amidon modificat, adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătățirea și adaptarea proprietăților sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Este un eter al amidonului. Denumirea sa chimică este amidon hidroxipropilat. Industrial se obține prin tratarea unei suspensii de amidon de concentrație 40-50%, cu oxid de propilen. Se lucrează în mediu bazic la temperaturi relativ joase (50°C). Gradul său de eterificare este de 0,05-0,1. Se prezintă sub formă de pudră granulată sau fibroasă, de culoare alb-gălbuie. În apă se umflă, se disper­sează și formează soluții vâscoase. Gelatinizarea are loc la temperaturi mai scăzute, comparativ cu amidonul, iar tendința de gelifiere este mai mică. Pastele pe care le formează sunt caracterizate prin claritate (transparență). Amidonul sub formă eterificată are tendința scăzută de retrogadare și o capacitate ridicată de a reține apa. Efectul de sinereză este mult diminuat. Poate forma filme solubile, care sunt uniforme, flexibile, transparente.

În ce alimente se găsește E1440 amidon hidroxipropilat?

Folosirea aditivului este o necesitate în industria alimentară, deoarece prin eterificarea amidonului se modifică unele proprietăți funcționale ale acestuia, ca de exemplu: crește capacitatea sa de a reține apa la temperaturi joase, fapt ce are importanță pentru produsele congelate care se decon­gelează; prezintă tendință de diminuare a sinerezei; este un bun stabilizator pentru unele siste­me alimentare; crește capacitatea sa de a forma paste clare și filme transparente, uniforme și flexibile; reduce temperatura de gelatinizare.

E1440 amidon hidroxipropilat sau amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de , , , grăsimi, cereale, în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, pește, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în băuturi aromate alcoolice și nealcoolice etc. Mai este folosit în sosuri, maioneză, supe, brânzeturi, produse lactate, iaurturi, budinci, creme, dulciuri, bomboane, cacao pudră, băuturi răcoritoare, produse congelate din carne.

Care sunt dozele admise în produsele alimentare?

Aditivul E 1440 este inclus pe lista cu substanțele suport și solvenți autorizați pentru industria alimentară. Se mai utilizează la produse conservate la temperatura de 4°C, în alimente congelate și în alimente conservate pe termene lungi.

Alte denumiri ale aditivului E 1440

  • Hydroxypropyl starch;
  • 2-hydroxypropyl starch;
  • Starch 2-hydroxypropyl ether;
  • Starch hydroxypropylated;

Efecte adverse ale aditivului E1440 amidon hidroxipropilat

Aditivul nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este considerat inofensiv. Doza zilnică admisibilă este de 3,5 mg/kg greutate corporală. Conform site-ul infocons.ro, aditivul E 1440 nu prezintă efecte secundare, dar cantitățile prea ridicate pot produce tulburări gastrointestinale. Consumul frecvent nu este recomandat.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :