E1422 Adipat de diamidon acetilat (amidon midoficat). Efecte + Utilizări

/
/
/
582 Views

alimentar adipat de diamidon acetilat are rol de agent de aglomerare, agent de îngroșare, stabilizator, emulgator și substanță suport pentru alți aditivi. Este denumit și modificat, adică un supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătățirea și adaptarea proprietăților sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Adipatul de diamidon acetilat este un compus chimic obținut prin reticularea amidonului. Industrial, se obține prin tratarea amidonului cu anhidrida mixtă adipică-acetică. Reacția are loc în mediul slab bazic, cu un pH = 8-8,5, care este menținut constant cu ajutorul substanțelor tampon. Temperatura de reacție este de 15-25°C. Aditivul se prezintă sub formă de pudră fină albă sau crem. Este solubil în apă rece, precum și în apă caldă. Reticularea definește profilul reologic al aditivului. Prin formarea unor punți între două molecule de amidon, se realizează legături care conduc la o creștere a gradului său de polimerizare.

Proce­sul de reticulare mai conduce și la obținerea unui compus care prezintă o sensibilitate mai mică în mediul acid, la temperaturi ridicate sau la șocuri mecanice. pH-ul soluției apoase de aditiv este cuprins între 4,5 și 7,0. Conținutul total de carbohidrați al aditivului este de minimum 97% față de s.u., din care zaharurile reprezintă maximum 2%. Conținutul de prote­ine este de maximum 0,5% raportat la s.u., iar lipidele, maximum 0,2%. Grăsimile saturate sunt în procentul de 0,1%, iar aportul energetic al aditivului este de 3,75 kcal/g (16,0 kJ/g). Conținutul de fibre este < 1%, iar de dioxid de sulf, maximum 50 mg/kg. Metalele grele reprezintă procentul maxim de 10 mg/kg.

În ce alimente se găsește aditivul E 1422 adipat de diamidon acetilat?

Aditivul este necesar fiind un bun agent de îngroșare pentru alimentele supuse tratamentelor termice, la temperaturi care depășesc 110°C. Deoarece prin reticulare crește rezis­tența sa în mediu cu pH scăzut, este utilizat la alimentele acide. Joacă rol de stabilizator și în același timp și de liant pentru unele . Este utilizat ca suport pentru arome și pentru emulsii aromate.

Amidonul modificat sau E1440 adipat de diamidon acetilat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de , , , grăsimi, , în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, pește, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în aromate alcoolice și nealcoolice etc. Mai este folosit în maioneze, sosuri, brânzeturi și alte produse lactate, budinci, dulciuri, bomboane, răcoritoare, produse congelate din carne. Uneori este folosit și la înghețată sau pizza.

Dozele admise în produsele alimentare

E1422 adipat de diamidon acetilat este inclus în grupa substanțelor suport și a solvenților purtători autorizați, pentru substanțele de arome și pentru emulgatori. De asemenea, este adăugat în doze de 50 g/kg în alimentele pentru înțărcare destinate sugarilor, precum și copiilor sănătoși, de vârstă mică.

Aditivul E1422 adipat de diamidon acetilat este folosit singur sau împreună cu E1404, E1410, E1412, E 1413, E 1414, E1420 și E1450. Mai este utilizat și pentru dressing-uri, pentru produse de panificație, pentru obținerea unor produse dulci instant, umpluturi pentru plăcinte, precum și pentru unele produse de patiserie. Dispersarea aditivului se poate face și în ulei, când rețeta de fabricație permite acest lucru, sau când contribuie la îmbunătățirea dispersării. Aditivul poate fi folosit și la mixuri deshidratate care pot fi reconstituite ușor cu lichide calde sau reci. De asemenea, poate fi utilizat împreună cu alți hidrocoloizi, ca de exemplu, caragenanul.

Alte denumiri ale aditivului E1422 adipat de diamidon acetilat

  • Acetyl di-starch adipate;
  • Acetylated distarch adipate;
  • Starch acetate adipate;
  • Starch acetate hexanedioate;

Efecte adverse ale aditivului E1422 adipat de diamidon acetilat

În doze mari E 1422 poate provoca hiperactivitate și disconfort digestiv. Consumul frecvent nu este recomandat. Conform site-ului infocons.ro, cantitățile prea mari pot produce tulburări gastrointestinale.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.aditivos-alimentarios.com
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :