E1420 acetat de amidon (amidon modificat). Utilizări + efecte secundare

/
/
/
444 Views

Aditivul alimentar E1420 acetat de are rol de agent de aglomerare, agent de îngroșare, stabilizator, emulgator și substanță – suport pentru alți aditivi. Mai poartă și denumirea de , adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic pentru a îmbunătăți și adapta proprietățile sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Acetatul de amidon este un ester al amidonului. Denumirea chi­mică este amidon acetilat sau acetatul de amidon. Industrial se obține prin acetilarea amidonului cu anhidridă aceti­că de concentrație 5% sau cu acetatul de vinil. Reacția de acetilare cu anhi­dridă acetică se face la pH = 8-8,5, realizat cu ajutorul soluției de hidroxid de sodiu de concentrație 30%, în scopul de a se evita hidroliza anhidridei și a esterului format. Reacția cu anhidrida acetică are loc la temperatura de 45°C în mediu de izopropilic, după ce, în prealabil, ami­donul este activat prin agitare intensă la temperatura de 60°C.

Randamentul procesului de acetilare este de 98-99%. Aditivul conține de la 0,5 la 2,5% grupări acetil. Se prezintă sub formă de pudră albă cu o nuanță gălbuie, insolubilă în apă. Prin dispersarea în apă, are loc umflarea granulelor de amidon acetilat, iar soluțiile obținute sunt vâscoase. Aditivul E1420 are umiditatea maximă de 10%, iar conținutul de substanță activă este de minimum 95%. Conținutul de grupări acetilate nu trebuie să depășească 2,5%.

În ce alimente se găsește aditivul E1420 acetat de amidon?

Utilizarea aditivului E1420 acetat de amidon în industria alimentară este necesară datorită faptului că gelatinizează la temperaturi mai mici, iar capacitatea de gelifiere este mai slabă, comparativ cu amidonul neesterificat. Aditivul are și o tendință mai scăzută de retrogradare. Se adaugă în produsele congelate, datorită proprietății sale de a reține apa la deconge­lare, iar procesul de sinereză este diminuat. Este un bun agent de îngroșare, motiv pentru care este utilizat în diverse (creme, umpluturi, alimente pentru copii), conferindu-le acestora o consistență moale, plăcută, fină.

O altă utilizare a aditivului în industria alimentară se bazează pe capacitatea sa de , împiedicând procesul de retrogradare al amidonului, știut fiind că la temperaturi joase (de congelare) retrogradarea amilozei decurge mai intens. Spre deosebire de amidon, care formează paste opace, acetatul de amidon conferă pastelor claritate și transparență, proprietăți necesare pentru obținerea unor produse alimentare (creme, umpluturi etc.). Utilizarea aditivului mai este o necesitate și datorită capacității sale emulgatoare (stabilizează emulsiile alimentare). Această proprietate este evidentă numai în cazul amidonului puternic esterificat. Acetatul de amidon poate forma filme, fapt pentru care în industria alimentară este utilizat și ca agent de acoperire.

Amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de lapte, carne, ouă, grăsimi, , în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din , legume, pește, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în aromate alcoolice și nealcoolice etc. Mai este utilizat în supe, , brânză topită, bomboane, cacao pudră, produse congelate din carne. Uneori este folosit și în produsele de cofetărie și umpluturile acestora.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E1420 acetat de amidon este inclus pe lista cu substanțe suport și solvenți purtători autorizați. Acetatul de amidon este utilizat în doza de 50 g/kg la alimentele pentru înțărcare, singur sau în amestec cu E1404, E1410, E1412, E1413, E1414, E 422 și . Aditivul mai este adăugat în alimente refrigerate sau conservate prin sterilizare, ca semipreparate, în produse lactate, în alimente congelate, în creme, în sosuri, umpluturi, în dressinguri și maioneze.

Alte denumiri ale aditivului E1420 acetat de amidon

 • Starch Acetate Esterified with Acetic Anhydride;
 • Starch Acetate Esterified with Vinyl Acetate;
 • Acetyl starch;
 • Esamyl;
 • Farazym T;
 • Kofilm 80;
 • Kollotex 750;
 • Starch acetic acid ester;

Efecte secundare ale aditivului E1420 acetat de amidon

Aditivul E1420 acetat de amidon nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este o substanță inofensivă. Doza zilnică admisibilă este de 3,5 mg/kg greutate corporală. Conform site-ului aditivos-alimentarios.com, în doze mari, aditivul E1420 acetat de amidon poate provoca hiperactivitate și disconfort digestiv. De asemenea, site-ul infocons.ro ne informează faptul că aditivul E 1420 nu are efecte secundare, dar cantitățile prea mari pot produce tulburări gastrointestinale. Consumul frecvent nu este recomandat.

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.infocons.ro
www.zusatzstoffe-online.de
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :