E1412 Fosfat de diamidon (amidon modificat). Utilizări + efecte secundare

/
/
/
384 Views

fosfat de diamidon este un aditiv alimentar ce îndeplinește mai multe roluri: agent de îngroșare, , emulgator, stabilizator și substanță suport pentru alți aditivi. E1412 sau fosfat de diamidon este denumit și modificat, adică un supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătățirea și adaptarea proprietăților sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Fosfatul de diamidon este un produs obținut prin reacția de reticulare a amidonului. Industrial, se fabrică prin tratarea amidonului cu oxiclorura de fosfor sau cu trimetafosfatul de sodiu. Reacția are loc în cataliză alcalină și se desfășoară la temperatura de 30-50°C, deci sub temperatura de gelifiere, pentru a evita vâscozități mari ale mediului reactant. Reticularea contribuie la creșterea gradului de polimerizare a amidonului, prin formarea unor punți de legătură între două molecule învecinate, prin intermediul oxiclorurii sau trimetafosfatului de sodiu.

E1412 fosfat de diamidon se prezintă sub formă de pulbere albă, fină, solubilă în apă rece și caldă. Prin reticulare, amidonul capătă proprietăți funcționale îmbunătățite, comparativ cu ale ami­donului nemodificat. Astfel, crește rezistența la temperaturi mai ridicate a gelului pe care îl formează, fapt datorită căruia aditivul este utilizat la produsele ce se sterilizează. Prin reticulare devine mai puțin sensibil la modificările de pH și, totodată, crește rezistența sa la valori de pH acid. Fosfatul de diamidon prezintă și o bună rezistență la șocuri mecanice.

Aditivul E1412 fosfat de diamidon se găsește în..

Necesitatea utilizării aditivului în industria alimentară reiese din proprietățile funcționale pe care amidonul le capătă prin reticulare. Aditivul E 1412 fosfat de diamidon este un bun , cu capacități liante și stabilizatoare. Formează geluri stabile și rezistente la temperaturi ridicate, fapt ce permite sterilizarea produselor respective. Rezistă la temperaturi mai mari de 110°C pentru alimente acide. Rezistența pastelor formate este mare în medii acide. Prezintă, de asemenea, stabilitate la prelucrări mecanice dure (agitare, pompare, curgere prin injecție, atomizare etc.).

Amidonul modificat sau E1412 fosfat de diamidon are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de lapte, carne, ouă, grăsimi, cereale, în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, pește, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în aromate alcoolice și nealcoolice etc. Este folosit uneori și în cacao pudră, produse congelate din carne, pizza, pâine și produse de panificație.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E1412 fosfat de diamidon este adăugat în doza de 50 g/kg în alimentele pentru sugarii și copiii sănătoși, de vârstă mică. Mai este folosit la maioneză, în doza de 5 g/kg, la morcovi în conservă, 10 g/kg, în conserve de pește (sardine), 20 g/kg, la ciuperci în conservă, 10 g/kg, la sparanghel în conservă, fasole grasă conservată, porumb dulce în conservă, 10 g/kg, precum și în bulionuri și consomeuri, la limita de practică de fabricație. Aditivul E1412 poate fi utilizat singur sau în combinație cu E1404, E1410, E 1413, E 1414, , E1422, E1450.

Alte denumiri ale aditivului E1412 fosfat de diamidon

  • Di(corn starch) phosphate;
  • KFP 3;
  • ONL 900;
  • Phosphate cross-linked starch;
  • Staragel 90;

Efecte secundare ale aditivului E 1412

Aditivul E1412 nu este un factor de risc asupra consu­matorului. Este considerat inofensiv. Conform site-ului infocons.ro aditivul E1412 fosfat de diamidon nu prezintă efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. De asemenea, aceeași sursă ne informează faptul că cantitățile prea mari pot produce tulburări gastrointestinale. Amidonul modificat, în doze mari, poate provoca hiperactivitate și disconfort digestiv. Consumul frecvent nu este recomandat.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.zusatzstoffe-online.de
www.noshly.com
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :