E1410 fosfat de amidon (amidon modificat). Utilizări + efecte secundare

/
/
/
414 Views

E1410 de este un aditiv alimentar cu rol de , agent de îngroșare, stabilizator, emulgator, agent de glazurare și substanță – suport pentru alți aditivi. Mai este denumit și , adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic cu scopul de a îmbunătăți și de a adapta proprietăților sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Fosfatul de amidon sau E1410 este un ester al amidonului. Are ca sinonim: fosfatul de amidon, iar denumirea sa chimică este amidon monofosfat. In­dustrial se obține prin reacția de esterificare a grupelor -OH ale ami­donului obținut din cartofi, grâu, etc., nemodificat chimic, cu oxiclorura de fosfor, metafosfați, pirofosfați, mono-, di-, și ortofosfați sau amestecuri ale acestora sub formă de anhidride sau cloruri. Se mai poate obține amidon fosfat și prin metode de reacție în fază solidă. Se mai obține și din plante modificate genetic ().

Aditivul se mai caracterizează prin rezistență la valori mici ale pH-ului și printr-o mare transparență a gelurilor pe care le formează. De asemenea, temperatura de gelatinizare este mai scăzută, iar pastele obținute cu fosfat de amidon sunt stabile după tratamente termice, mecanice, congelare sau decongelare precum și la mo­dificări de pH. În amidonurile fosfat, resturile de fosfați calculate ca fosfor trebuie să fie de maximum 0,4%.

Aditivul E1410 fosfat de amidon se găsește în..

Amidonul cu un grad mic de esterificare cu fosfat este necesar, deoarece contribuie la creșterea stabilității unor la congelare și decongelare (nu are loc sinereză). Este utilizat ca pentru alimentele destinate copiilor mici. Pastele formate sunt stabile la congelare și decongelare și au o vâscozitate mai mică la rece. Prezintă un grad scăzut de retrogradare, sunt rezistente la valori mici de pH, transparente și au o mare capacitate de reținere a apei. Procesul de gelatinizare începe la temperaturi mai joase. Este un , emulgator și stabilizator pentru supe, sosuri, maioneze. Sosurile îngroșate cu făină nu se pot păstra vreme îndelungată la temperaturi ridicate sau scăzute. Înlocuirea făinii prin amidon fosfat, la sosuri albe și roșii, permite totodată și simplificarea proceselor tehnologice (se exclude operația de tratare termică a făinii).

Amidonul fosfatat se dispersează corespunzător în masa produselor, iar păstrarea lor îndelungată la temperaturi ridicate sau joase nu este însoțită de modificarea consistenței. Mai este necesar și datorită capacității sale de emulsionare și de a forma filme.

Aditivul E1410 se mai folosește în brânzeturi, produse lactate, produse congelate din , bomboane, cacao pudră, băuturi răcoritoare. Amidonul modificat are o mai mare capacitate de a absorbi apa, de a substitui parțial grăsimile, de a forma emulsii, fiind utilizat în produse pe bază de , carne, ouă, grăsimi, , în produse de cofetărie, brutărie, patiserie, la conserve din fructe, legume, pește, în sosuri, condimente, supe concentrate, creme, budinci, deserturi diverse, în băuturi aromate alcoolice și nealcoolice etc.

Principala utilizare a amidonului modificat E 1410 este dată de faptul că crește stabilitatea pastelor și anihilează sinereza la depozitarea îndelungată.

Alte denumiri ale aditivului E1410 sau fosfatul de amidon

  • Starch phosphate;
  • Monostarch phosphate;

Efecte secundare ale aditivului E1410 fosfat de amidon

Aditivul E1410 fosfat de amidon nu prezintă niciun risc asupra organismului uman. Este considerat inofensiv. Doza zilnică admisibilă este de 3,5 mg/kg greutate corporală. În doze mari poate provoca hiperactivitate și disconfort digestiv. Conform site-ului infocons.ro, aditivul E 1410 nu produce efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. În schimb, aceeași sursă ne informează faptul că, cantitățile prea mari pot produce tulburări gastrointestinale. Este utilizabil pentru copii. Mai exact, se folosește în cantitate de 50g/L în alimente pentru înțărcare, destinate sugarilor și copiilor mici. Consumul frecvent nu este recomandat!

Nivel de

Surse:
www.aditivos-alimentarios.com
www.e.slabute.ro
www.infocons.ro
www.transgen.de
www.noshly.com
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :