E1404 amidon oxidat (amidon modificat). Utilizări + efecte secundare

/
/
/
760 Views

oxidat este un aditiv alimentar, artificial, cu rol de , glazurant, agent de încărcare, , și substanță suport pentru alți aditivi. E1404 amidon oxidat mai este denumit și amidon modificat, adică un amidon supus unui anumit procedeu chimic al cărui scop este îmbunătățirea și adaptarea proprietăților sale la anumite cerințe, cum ar fi: creșterea stabilității la temperaturi foarte înalte sau foarte scăzute, în medii acide sau alcaline, lungirea sau scurtarea timpului de coagulare sau gelificare, capacitatea de a coagula la rece, modificarea texturii etc.

Amidonul oxidat se poate obține și din plante modificate genetic (). Se obține prin tratarea amidonului nativ cu agenți de oxidare, hipoclorit de sodiu, peroxid de hidrogen, periodat de sodiu. Prin oxidare se formează grupări carboxil sau carbonit, se împiedică retrogradarea.

Aditivul E 1404 amidon oxidat se prezintă sub forma unei pulberi de culoare albă, asemănătoare amidonului ne­modificat. Se dizolvă în apă fierbinte, formând o soluție clară care nu se tulbură prin răcire. Soluția proaspătă de amidon oxidat dă cu iodul o colorație intens albastră; soluțiile apoase mai vechi au o colorație albastră-violetă. Prezintă, ca și amidonul, birefringenţă. Amidonul oxidat este o substanță anionică fapt datorită căruia are proprietăți de stabilizare coloidală pentru unele sisteme disperse. Temperatura de gelatinizare este mai scăzută decât în cazul amidonului. Cerințele de calitate pentru aditiv sunt: conținutul de clorură de sodiu, de maximum 0,5%, iar de grupări carboxilice, maximum 1%.

În ce alimente se găsește aditivul E1404 amidon oxidat?

Aditivul E1404 amidon oxidat sau amidonul modificat este o necesitate pentru industria alimentară deoarece acesta prezintă proprietăți funcționale superioare amidonului. Astfel, temperatura de gelificare este mai scăzută, solubilitatea sa este mai mare, pastele formate sunt mai transparente, mai lucioase și mai stabile, la tratamente termice și mecanice, la congelare, decongelare precum și la valori de pH acid (produse gelificate).

De asemenea, vâscozitatea pastelor este mai mică și tendința de retrogadare este mai scăzută. Prin oxidarea amidonului, procesele de sinereză a gelurilor sunt diminuate. Este necesar ca agent de îngroșare, în alimentația de înțărcare a copiilor sugari. În unele țări, aditivul mai este folosit pentru îmbunătățirea calității pâinii și a diferitelor sortimente de panificație. Se mai utilizează și la obținerea produselor de patiserie precum și a jeleurilor.

Amidonul oxidat sau E1404 mai este folosit pentru a da o mai mare stabilitate alimentelor congelate, care trebuie să-și mențină textura și aspectul atunci când sunt dezghețate. Îl găsim des în sosuri, maioneză, supe instant, , produse , creme, budinci, diverse dulciuri, bomboane, cacao pudră, , și nealcoolice, pâine și produse de panificație, răcoritoare, produse congelate din carne. Uneori este folosit și în înghețată.

Alte denumiri ale aditivului E1404 amidon modificat

Are denumirea de amidon oxidat. În unele țări este denumit amidonoaldehidă.

Efecte secundare ale aditivului E1404 amidon oxidat

Cercetările efectuate de diferiți autori au scos în evidență efectele negative asupra organismului. Unii cercetători au demonstrat că, prin ingera­rea de către șobolani a aditivului care are un grad de oxidare de 42,3%, acesta a determinat pierderi în greutate și efecte diareice. Alții însă menționează că aditivul nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Conform site-ului infocons.ro amidonul oxidat sau E 1404 nu produce efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Aceeași sursă informează faptul că, cantitățile prea ridicate pot produce tulburări gastrointestinale. Se utilizează în cantitate de 50g/L în alimente pentru înțărcare, destinate sugarilor și copiilor mici. Alte articole de specialitate informează faptul că în doze mari provoacă hiperactivitate și disconfort digestiv.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
www.understandingfoodadditives.org.uk
www.lebensmittel-warenkunde.de
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :