E1204 pullulan. Unde se găsește? Efecte secundare

/
/
/
487 Views

este un aditiv alimentar cu rol de agent de glazurare, și stabilizant. este un polizaharid obținut din amidon, lipsit de gust, care are proprietatea de a forma un film protector, o peliculă. Este folosit în cantitățile prevăzute de rețete pentru acoperirea capsulelor sau tabletelor de suplimente alimentare.

Este un glucan neutru liniar, format în principal din unități de maltotrioze legate între ele prin legături glicozidice-1,6. Industrial, E 1204 pullulan, se obține prin fermentarea amidonului de tip alimentar, hidrolizat utilizând o sușe de Aureobasidium pullulans. La sfârșitul procesului de fermentare, celulele fungice se separă prin microfiltrare, filtratul se sterilizează termic, iar substanțele colorante și impuritățile sunt reținute prin cromatografie sau prin schimb ionic. Se mai poate obține și din amidonul extras din cereale și legume.

Aditivul E 1204 pullulan se prezintă sub formă de pudră inodoră, colorată alb-gălbui. Se solubilizează în apă, dar este insolubil în etanol. Se precipită cu polietilenglicol. Formează soluții vâscoase. Depolimerizarea aditivului se face prin incubarea unei soluții de pululan la 25 °C, timp de 20 minute, în prezența enzimei pululanasă. Cu această ocazie, se observă o scădere a viscozității soluției respective.

În ce alimente se găsește aditivul alimentar E1204 pullulan?

Utilizarea aditivului E 1204 pullulan reprezintă o necesitate, prin faptul că are capacitatea de a forma pelicule stabile și rezistente. Din acest motiv se folosește pentru formarea capsulelor și tabletelor în suplimentele alimentare, precum și pentru bomboanele utilizate pentru împrospătarea respirației, (sub formă de filme). De asemenea, mai are utilizări ca liant și ca substanță de îngroșare. E1204 pullulan se mai utilizează în produsele de igienă orală și apă de (Listerine Cool Mint). Uneori, îl întâlnim și în sosuri, în unele produse de panificație. Pullulan se găsește și în produsele farmaceutice. Este des utilizat în jeleuri și suplimente alimentare.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul este utilizat în suplimente alimentare sub formă de capsule sau tablete, în doza „qs”, precum și în bomboane pentru împrospătarea respirației (sub formă de filme), tot în cantitate “qs.”

Alte denumiri ale aditivului E1204 pullulan

  • α-1,4-; α-1,6-glucan;
  • pururan;
  • Pullulanase enzyme preparation from Bacillus subtilis expressing the pullulanase gene from B. acidopullulyticus;

ale aditivului E1204 pullulan

În cantitățile în care se utilizează în produsele alimentare, aditivul E1204 pullulan nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. În doze mari, provoacă iritații ale tractului digestiv (greață, vomă, diaree). Unii autori îl consideră chiar carcinogen. Conform site-ului infocons.ro, aditivul E1204, acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Din cauza faptului că nu există în o evaluare completă a aditivului și din cauza faptului că părerile specialiștilor sunt împărțite, nu se poate stabili nivelul de toxicitate al aditivului.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.noshly.com
en.wikipedia.org
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :