E1202 polivinilpirolidona PVP Polyvinylpyrrolidone. Utilizări, efecte adverse

/
/
/
822 Views

polivinilpirolidona este un aditiv alimentar cu rol de agent de limpezire, agent de reținere a culorii, stabilizator de culoare și coloidal, substanță de balast, substanță de texturare și substanță suport pentru alți aditivi. Este un compus sintetic de origine minerală, cu largă aplicație în medicină, farmacie, cosmetică etc.

E1202 polivinilpirolidona se prezintă sub formă de pulbere gălbuie, amorfă. Este solubil în apă, alcool, amine, hidrocarburi clorurate, nitroparafine, acizi organici, glicerină, piridină, dimetilformamidă etc. Este o substanță higroscopică și prin dizolvarea cu apă, formează o soluție coloidală. Aceasta se poate utiliza ca înlocuitor pentru plasma sangvină. Condițiile cerute aditivului sunt: umiditate, maximum 60%, conți­nutul de azot, de 11-13% față de substanța anhidră, cenușa sulfatată, de maximum 0,4%, substanțe insolubile în apă, maximum 1,5%.

În ce alimente se găsește aditivul E1202 polivinilpirolidona?

Aditivul E1202 polivinilpirolidona este necesar pentru unele produse alimentare, datorită capacității sale de a stabiliza sistemele coloidale. Astfel, se utilizează în soluție apoasă de concentrație 4%, la limpezirea berii și a vinului datorită acțiunii lui de a reține substanțele polifenolice și antocianele din aceste . Adsorbția impurităților se face selectiv, fiind reținute în special substanțele colorante (antociane) și substanțele tanante.

O altă necesitate o constituie utilizarea aditivului E 1202 ca suport purtător pentru îndul­citori, precum și ca substanțe de umplutură în suplimentele alimentare dietetice sub formă de tablete sau drajeuri. În industria alimentară, se folosește ca agent de limpezire a unor băuturi, fiind insolubil și având calitatea de a capta taninul, eliminându-l. Uneori este folosit și la fabricarea oțetului. În unele țări, polivinilpirolidona este utilizată și ca medicament, sub formă de tablete sau suspensie pentru a absorbi compușii (endoxinele) care provoacă diaree.

Dozele admise în produsele alimentare

E1202 polivinilpirolidona se utilizează în doze “qs”, pentru suplimente dietetice sub formă de tablete și drajeuri. Are rol de suport purtător pentru îndulcitori. Mai este utilizat și ca agent de limpezire la fabricarea vinului, a berii și a oțetului.

Alte denumiri ale aditivului

Are ca sinonime: Hamodyn, Periston, Vinisil, Subtosan. E1202 mai este denumit și:

 • Crospovidone;
 • Cross linked polyvidone;
 • Cross linked homopolymer of 1-ethenyl-2-pyrrolidone;
 • Insoluble cross linked homopolymer of N-vinyl-1-pyrrolidone;
 • Polyvinylpolypyrrolidone;
 • insoluble PVP;
 • crospovidone;
 • Insoluble Polyvinylpyrrolidone;
 • Polyvinylpyrrolidone;

Efecte secundare ale aditivului E1202 polivinilpirolidona

Unii specialiști, susțin că, în scopurile și în dozele utilizate, aditivul E1202 polivinilpirolidona nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Însă, unii autori arată că un consum frecvent nu este indicat, având în vedere faptul că este sintetic. În cazul persoanelor sensibile, acestea pot produce alergii. De asemenea, unii cercetători menționează că E1202 este nefrotoxic și . Consumul frecvent nu este recomandat! Site-ul infocons.ro menționează că aditivul E1202 nu produce efecte secundare la cantitățile folosite în alimente și nici nu sunt menționate contraindicații. Totodată, acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Site-ul www.aditivos-alimentarios.com informează publicul că în doze mari aditivul E1202 polivinilpirolidona cauzează cancer și avort spontan la animale de laborator. De asemenea, se consideră că acest aditiv ar putea rămâne în corpul consumatorului chiar ani buni după ce a fost consumat. Aceeași informație o oferă și noshly.com, care menționează că aditivul E 1202 poate provoca afecțiuni ale rinichilor și faptul că rămâne în corp mult timp după ce a fost ingerat. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT!

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.aditivos-alimentarios.com
www.agriculturaromaneasca.ro
www.noshly.com
www.en.wikipedia.org
C. Antonov – E-urile pericoloase;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :