E1201 Polivinilpolipirolidona Polyvinylpyrrolidone. Utilizări, efecte adverse

este un aditiv alimentar cu rol de agent de limpezire, agent de îngroșare, agent de glazurare, stabilizator, emulgator și substanță suport pentru alți aditivi. Este un compus sintetic de origine minerală. Atunci când a fost descoperit, în anul 1939, a fost utilizat ca substitut de plasmă umană. De asemenea, a fost utilizat și în alte aplicații medicale, farmaceutice sau cosmetice.

E1201 Polivinilpolipirolidona se obține prin reacția de polimerizare a mono- N-vinilpirolidonei. Reacția are loc în mediu apos, în prezența catalizatorului peroxidul de hidrogen. Este o substanță pulverulentă de culoare albă, cu temperatura de topire de 150°C. Este solubilă în apă, glicerină, acetonă, alcooli, acizi organici, dimetilformamidă, piridină, ciclohexan, trietanolamină, hidrocarburi clorurate etc. Prezintă higroscopicitate.

Aditivul E1201 Polivinilpolipirolidona mai este comercializat și sub formă de soluție apoasă. Cerințele de prezentare a aditivului pentru industria alimentară sunt: conținutul de azot, de 11-13% față de substanța uscată, umiditatea, de maximum 60%, conținutul de cenușă sulfatată, 0,4%, substanțe insolubile în apă, maximum 1,5%, iar metalele grele, maximum 10 mg/kg.­

Aditivul E1201 Polivinilpolipirolidona se găsește în..

Aditivul E1201 Polivinilpolipirolidona este necesar la fabricarea unor produse alimentare, datorită capacității de a stabiliza sistemele coloidale. E1201 Polivinilpolipirolidona se utilizează la limpezirea berii și a vinului datorită capacității sale de a reține substanțele polifenolice și antocianele din aceste .

Adsorbția impurită­ților se face selectiv, fiind reținute în special substanțele colorante (antociane) și substanțele tanante. O altă necesitate o constituie utilizarea aditivului E1201 ca suporturi purtătoare pentru îndul­citori, precum și ca substanțe de umplutură în suplimentele alimentare dietetice sub formă de tablete. Polivinilpolipirolidona (cu M < 15 000) este utilizată ca înlocuitor de plasmă sangvină, pentru a mări volumul sângelui la șocuri. Doza necesară este de 0,5-1 litru de soluție de concentrație 3,5%.

Se mai utilizează în alimente dietetice, pentru acoperirea de suprafață a fructelor proaspete sau în diverse suplimente alimentare sub formă de tablete sau drajeuri. Uneori este utilizat în băuturi răcoritoare, dulciuri, înghețată – pentru gustul dulce artificial. Se utilizează și în comprimatele farmaceutice.

Dozele admise în produsele alimentare

Aditivul E1201 se folosește în doze “qs”, pentru suplimente dietetice sub formă de tablete și drajeuri. Are rol de suport purtător pentru îndulcitori. Mai este utilizat și ca agent de limpezire la fabricarea vinului, a berii și a oțetului.

Alte denumiri ale aditivului E1201 Polivinilpolipirolidona

Are ca sinonime: “Agent AT”, sau Polycar AT. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:

 • Povidone;
 • PVP;
 • Polyvidone or Povidone;
 • 1-ethenyl-2-pyrrolidinone homopolymer;
 • poly(1-vinyl-2-pyrrolidinone);
 • poly(vinylpyrrolidinone);
 • pvp;
 • vinyl-2-pyrrolidone polymer;
 • Polyvinylpyrrolidone;

ale aditivului E1201 Polivinilpolipirolidona

În scopurile și în dozele utilizate, E1201 polivinilpolipirolidona nu prezintă niciun risc asupra sănătății consumatorului. Unii autori arată că un consum frecvent nu este indicat, având în vedere natura lor sintetică. În cazul persoanelor sensibile, acestea pot produce alergii. Unii cercetători susțin că aditivul E1201 polivinilpolipirolidona este . Site-ul infocons.ro informează că nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente și că nu ar exista contraindicații. Aceeași sursă indică faptul că acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Conform aditivos-alimentarios.com, experimentele pe animale au scos în evidență faptul că acest aditiv cauzează cancer și avorturi spontane. Unele surse informează faptul că polivinilpolipirolidona, odată ingerată, rămâne în corp o perioadă foarte lungă de timp. edumedical.ro a inclus aditivul E1201 polivinilpolipirolidona pe lista e-urilor cu grad sporit de periculozitate, menționând faptul că provoacă tulburări hepatice și alergii. noshly.com menționează că aditivul E 1201 poate provoca afecțiuni ale plămânilor sau rinichilor. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT!

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.agriculturaromaneasca.ro
www.edumedical.ro
www.noshly.com
www.aditivos-alimentarios.com
C. Antonov – E-urile pericoloase;
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :