E1200 Polidextroza polydextrose. Utilizări și efecte secundare

/
/
/
568 Views

este un aditiv alimentar cu rol de agent de îngroșare, , agent de umezire, agent de texturare, de balast, dar și substanță suport pentru alți aditivi. Este un aditiv alimentar artificial.

Polidextroza este un polimer al glucozei. Industrial polidextroza se obține prin polimerizarea termică a gluco­zei, reacție care este catalizată de acidul citric. Sorbitolul se utilizează în reacție ca plastifiant. Se comercializează sub formă solidă sau de soluție de concentrație 70%. Polidextroza solidă se prezintă sub formă de pudră albă amorfă, higroscopică și care în soluție are un caracter acid. Este foarte solubilă în apă, insolubilă în etanol, dar puțin solubilă în propilenglicol și în glicerină. Se topește la temperatura de 130°C. Polidextroza comercializată sub formă de soluție de concentrație 70% are pH-ul = 5,0-6,0. În condiții atmosferice, soluția de polidextroză (de concentrație 70%) pierde apa, motiv pentru care este ambalată ermetic.  Polidextroza încălzită la temperaturi mai ridicate de 45°C capătă o nuanţă mai închisă.

În ce alimente se găsește E1200 polidextroza?

E1200 polidextroza este un aditiv alimentar cu un conținut caloric scăzut, motiv pentru care este utilizat în alimentația dietetică. Astfel, înlocuiește o parte din uleiul folosit la dressinguri și , menținând vâscozitatea produselor, iar preparatele respective sunt hipocalorice. În produsele de cofetărie și de patiserie (, cozo­naci etc.) E1200 polidextroza înlocuiește lipidele în proporție de 50%. În produse ca pudinguri, înghețată, glazuri, gumă de mestecat, dropsuri, caramele etc., înlocuiește total sau parțial zaharoza, iar îndulcirea se mai face și cu un îndulcitor artificial, necaloric. În general, utilizarea aditivului E1200 polidextroza se bazează pe proprietățile sale funcționale, ca substanță de îngroșare, de emulsionare (ca de exemplu la dressinguri și maioneze, unde nu mai este necesară operația de omogenizare și emulsionare), pe proprietatea de umectare (fiind higroscopic absoarbe și reține umiditatea) și pe proprietatea de texturare a unor .

Polidextroza se mai utilizează în produse de panificație, băuturi, produse și sosuri, gumă de mestecat, alimente congelate.

Dozele admise în produsele alimentare

Din datele existente în literatura de specialitate reiese că polidextroza se utilizează la produse zaharoase (bombonerie) într-un procent de 48,9%, la înghețată, 28%, în pudinguri, 14,93 %, în produse de cofetărie și patiserie (biscuiți, cozonaci, vafe, gogoșari), în dressinguri pentru salate și maioneze, glazuri și în gumă de mestecat.

Alte denumiri ale aditivului E1200 polidextroza

  • Polydextrose;
  • Modified polydextroses;
  • D-glucose polymer reaction product with citric acid and sorbitol;
  • Dextro-glucose polymer reaction product with citric acid and sorbitol

ale aditivului E1200 polidextroza

E1200 polidextroza, în dozele de utilizare admise de legislația sanitară, nu produce niciun risc asupra sănătății consumatorului. Este o substanță cu valoare calorică mică (1 kcal/g). După ingerare, aproximativ 60% din polidextroza administrată pe cale orală nu este metabolizată și se elimină din organism. Restul, sub acțiunea microorganismelor intestinale, se transformă în acizi grași volatili și dioxid de carbon. Consumul exagerat de polidextroză produce efecte laxative, care apar la doze de 90 g/zi sau la 50 g ingerate într-o priză. S-a mai observat la copii că dozele de 1 g/kilocorp și zi conduc la o creștere în flatulență.

Site-ul infocons.ro menționează că nu s-au semnalat efecte secundare la cantitățile folosite în alimente și prezintă contraindicații. Aceeași sursă ne informează că aditivul E1200 polidextroza nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Site-ul centruloncologic.ro a inclus aditivul E1200 polidextroza pe lista e-urilor din alimente care pot declanșa cancerul. Alte surse menționează că aditivul este sigur în doze mici, dar în doze ridicate (90 g/zi) poate provoca diaree. CONSUMUL FRECVENT NU ESTE RECOMANDAT!

Nivel de

Surse:
www.infocons.ro
www.noshly.com
www.sugar-and-sweetener-guide.com
www.fiberfacts.org
www.transgen.de
www.aditivos-alimentarios.com
C. Antonov – E-urile pericoloase;
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :