E1105 Lizozim Lysozyme. Utilizări, obținere și efecte secundare.

/
/
/
611 Views

E1105 lizozim este un aditiv alimentar, , , cu efect antibiotic asupra unor microorganisme. Este o enzimă care în mod se găsește în lacrimi, uman, , salivă, transpirație și în mucusul nazal. Din punct de vedere chimic este o polipeptidă extrasă din albușul oului de găină. Se prezintă sub formă de pudră, albă, inodoră, cu un gust ușor dulce. pH-ul unei soluții apoase de concentrație 2% este cuprins între 3,0 și 3,6. Este stabilă la căldură (la 80°C, 2 minute) și la valori de pH cuprinse între 3 și 7. Deci, pentru uz alimentar se obține din albușul de ou.

Este inactivată la valori scăzute de temperatură și la valori ridicate de pH. alimentar trebuie să conțină minimum 950 mg/g substanță activă, raportată la substanța anhidră. Conținutul de al aditivului trebuie să fie de maximum 6,0% (determinat prin metoda Karl Fischer), iar reziduul la calcinare nu trebuie să depășească 1,5%. Prezintă acțiune antimicrobiană, motiv pentru care este utilizat drept conservant.

Acțiunea conservantă se bazează pe capacitatea sa de a distruge peretele celular al unor bacterii cum ar fi Salmonella, E.Coli sau Pseudomonas.

În ce alimente se găsește aditivul E1105 lizozim?

Aditivul E1105 lizozim este o enzimă cu acțiune conservantă, motiv pentru care utilizarea sa este permisă în unele produse, ca de exemplu în brânză maturată. Efectul conservant se manifestă prin acțiunea sa bactericidă. În prezența lizozimului are loc scindarea hidrolitică a unor compuși heterozidici care alcătuiesc pereții multor celule bacteriene; odată distruși acești pereți celulari, celulele bacteriene mor. Heterozidele din pereții celulelor bacteriene sunt formate din resturi de acid N-acetil muramic și resturi de N-acetilglucozamină.

Aditivul E1105 lizozim  se utilizează la ambalarea în vid sau atmosferă controlată a alimentelor. Uneori se utilizează și în vin, cidru, rachiu de pere, precum și în alte spirtoase. Se mai utilizează pentru a îmbunătăți aroma de și fasole (din conserve). E1105 lizozim se folosește în principal în industria brânzeturilor pentru maturarea acestora, prin prevenirea creșterii sporilor de Clostridium tyrobutyricum care produc fermentația acidului butiric.

Alte denumiri ale aditivului E1105 lizozim

Are ca sinonime: Hidroclorură de lizozim sau Muramidase. Alte denumiri ale adivitului E1105 sunt:

  • Lysozyme Hydrochloride;
  • N-acetylmuramide glycanhydrolase;
  • egg white lysozyme;
  • Lysozyme

ale aditivului E1105 lizozim

Folosirea aditivului E1105 lizozim nu prezintă niciun risc asupra consumatorului. Este considerat inofensiv. E1105 nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Pentru unii oameni poate fi un alergen. Poate fi nociv prin inhalare sau ingerare.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.infocons.ro
www.alecia.ro
www.ukfoodguide.net
www.noshly.com
www.ivyroses.com
www.additifs-alimentaires.net
www.quechoisir.org
www.lebensmittel-warenkunde.de
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :