E1103 Invertaza (Invertase). Utilizări, obținere și efecte adverse

/
/
/
682 Views

invertaza este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și agent de legare. Este o enzimă care produce descompunerea zahărului (sucrozei) în fructoză și glucoză, de obicei sub formă de sirop de invertit. În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar.

Invertaza este enzima sintetizată de și de . În regnul vegetal se găsește în fructul de Carica papaya, în mugurii de Helianthus tuberosus, în polenul de Lilium auratum, în rădăcinile sfeclei de zahăr, în sucul trestiei de zahăr, în frunzele de Citrus Sinensis Tropacolum majus și Ricinus commimis, în coleoptilele de Triticum aestivum și de Avena sativa, precum și în semințele de Raphanus sativus și de Avena sativa. Microorganismele care produc invertaza sunt drojdiile: Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces carlsbergensis, Candida utilis și Kluveromyces marxianus. Dintre mucegaiuri cele mai utilizate sunt: Aspergillus niger, Penicillium parvum, iar dintre bacterii, Bacillus Subtilis var. saccharolyticus, Brevibacterium divaricatum, Clostridium acetobutulicum, Pseudomonas fluorescens. Pe scurt, invertaza este o enzimă obținută natural.

În ce alimente se găsește E1103 invertaza?

Invertaza este folosită în industria dulciurilor pentru a crește durata de valabilitate a produselor, a scoate în evidență gustul dulce, pentru a îmbunătăți și culoarea și pentru a preveni cristalizarea. E1103 invertaza se utilizează în unele produse de și în produse de patiserie și cofetărie. Invertaza este un aditiv alimentar care se găsește foarte des pe eticheta produselor din .

Utilizarea aditivului E1103 invertaza se bazează pe proprietatea sa de a hidroliza zaharoza, precum și alte glucide ca stahioza, rafinoza, chestoza, inulina etc. În paralel cu activitatea hidrolitică, invertaza prezintă și o acțiune transferazică, în urma căreia se formează oligoglucide superioare, sau are loc resintetizarea zaharozei.

Invertaza, datorită rolului său de catalizator este folosită la obținerea siropurilor de zahăr invertit, care are utilizări la fabricarea bomboanelor și marțipanului, în vederea împiedicării cristalizării zaharozei (zahărul invertit are o tendință slabă de cristalizare). Invertaza mai este necesară la obținerea siropurilor de zahăr invertit, care se utilizează la fabricarea băuturilor nealcoolice, a lichiorului, a înghețatei. Aceste siropuri de zahăr invertit sunt mai stabile la acțiunea drojdiilor osmofile (presiunea osmotică exercitată de zahărul invertit este mai mare decât cea exercitată de zaharoză). Tendința de cristalizare a fructozei și glucozei (zahăr invertit) este mai mică decât a zaharozei. Invertaza mai este adăugată în fondantul produselor de . La depozitarea acestora transformarea parțială a zaharozei în zahăr invertit, contribuie la obținerea unei umpluturi de consistență moale.

Invertaza este utilizată și în furajele animalelor pentru creșterea conținutului energetic.

Dozele admise în produsele alimentare

E1103 invertaza se utilizează în doza de 130-165 mg/kg de sirop de zaharoză de concentrație 70%. La un sirop de zaharoză de 60% (cu pH = 4,5 prin adaos de acid citric) se poate utiliza invertaza în doza de 100 g/t. Durata hidrolizei complete este de 12 ore la 55°C, iar la doza de 50 g/t durata hidrolizei este de 24 ore.

Alte denumiri ale aditivului E1103 invertaza

  • Invertase from Saccharomyces cerevisiae;
  • Carbohydrase from saccharomyces cerevisiae;
  • Beta-fructofuranosidase from saccharomyces cerevisiae;
  • Saccharase from saccharomyces cerevisiae;

Efecte secundare ale aditivului E1103 invertaza

Invertaza nu prezintă niciun risc asupra consumatorului. Este un aditiv inofensiv. Conform site-ului infocons.ro aditivul E1103 invertaza nu prezintă efecte secundare la cantitățile folosite în alimente. Totodată, aceeași sursă ne informează că aditivul E1103 invertaza nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Nivel de toxicitate

Surse:
www.sanatate.rol.ro
www.infocons.ro
www.ukfoodguide.net
www.transgen.de
Elena Orănescu – Aditivi alimentari, Necesitate și risc;
Gheorghe Mencinicopschi – Biblia Alimentară;
Victoria Emerton and Eugenia Choi – Essential Guide to Food Additives;
Jim Smith and Lily Hong-Shum – Food Additives Data Book;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :