E 172 Oxizi de fier. Cât de nociv este? Ce alimente conțin E 172?

/
/
/
2300 Views

este un colorant galben, roșu sau negru artificial, mineral. Se obțin prin sinteză și pot fi oxid de fier, oxid de fier negru, oxid de fier galben. În aceste combinații fierul este prooxidant, are o biodisponibilitate scăzută, fiind toxic în cantități mari.

E 171. Cât de nociv este și ce alimente conțin E 171?

Toți oxizii fierului descriși mai sus, sunt insolubili în apă și solvenți organici, dar solubili în acizi minerali concentrați. Aditivul alimentar trebuie să conțină minimum 60% fier total, exprimat sub formă de fier, pentru oxidul galben de fier și minimum 68% fier total, pentru oxid de fier roșu și negru. Conținutul de substanță solubilă în apă nu trebuie să depășească 1%.  Oxidul de fier roșu, galben și negru pot fi amestecați între ei sau cu orice altă culoare naturală pentru a obține o gamă largă de nuanțe de culoare. De asemenea, culoarea oxizilor mai sus prezentați nu își modifică intensitatea la căldură, umiditate, lumină, oxigen, în contact cu diverse uleiuri sau acizi.

Ce alimente conțin aditivul E 172?

Pigmenții sintetici de oxid de fier sunt utilizați într-o varietate de aplicații pentru colorarea produselor alimentare, cosmetice și diverse produse farmaceutice. E 172 este folosit în doze “qs” într-o serie de alimente, ca de exemplu în produse de cofetărie la ornamente și cuverturi, sau pentru substituenți de somon, snacks-uri cu diverse gusturi, expandate sau extrudate, produse similare celor din carne și pește pe bază de proteine vegetale, în produse fine de brutărie, prăjituri, biscuiți etc. Îl mai întâlnim în diverse sortimente de gumă de mestecat, pastile și tablete.

De ce se utilizează aditivul E 172?

Utilizarea aditivului este o necesitate pentru colorări de suprafață ale unor produse alimentare, fapt ce contribuie la îmbunătățirea aspectului alimentelor și implicit la creșterea apetitului consumatorului.

Cât de nociv este E 172?

Conform specialiștilor, nu este recomandat consumul frecvent al aditivului mai sus prezentat. Aditivul este interzis în Germania.

Surse:
Elena O., Aditivii alimentari Necesitate și Risc;
Ultralife, E-urile periculoase;
Gheorghe M., 
Biblia Alimentară;

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :