E 120 sau Carminul de cosenila

/
/
/
1031 Views

Carminul de cosenila se găsește în corpul insectei (femelă) Dactylopius Coccus Costa, care trăiește pe anumite specii de cactus. Acidul carminic reprezintă colorantul de bază, fiind în concentrație de 10% raportat la corpul uscat insectei.

Obținere și caracterizare
Carminul de cosenila face parte din clasa antrachinonelor. Are ca sinonime: roșu natural 4. Este un colorant roșu, scump, neconvenabil pentru vegetarieni, fiind extras din pulberea obținută prin zdrobirea corpului insectei Dactylopius Coccus. Omorârea insectei se face prin imersarea sa în apă fierbinte și uscarea la lumină solară, sau prin tratarea cu abur și uscarea la cuptor. Din extractul apos (alcool-apă) sau alcoolic, este precipitat acidul carminic (coșenila), care este legat de ionul de aluminiu, rezultând un chelat hidratat al acestuia.  Acest compus complex este insolubil și se prezintă sub forma unui lac denumit carmin. Varietatea de forme comerciale ale colorantului este cauzată de metodele diferite utilizate pentru obținerea sa. De asemenea, varietatea preparatelor comerciale este determinată și de ionii de asociație ai acestui colorant, ca, de exemplu sodiu, potasiu, calciu, amoniu, precum și de prezența compușilor proteici proveniți din corpul insectei. Se folosesc aproximativ 70000 de insecte pentru a obține 354,6 g de colorant. Se prezintă sub formă de solid, friabil, sau de pudră de culoare roșie spre roși-închis. Extractul de coșenilă este în general un lichid de culoare roșu-închis, dar care poate fi uscat, pentru obținerea unei pudre. Prin încălzire, acidul carminic se descompune la temperatura de 135°C. Este solubil în apă, în alcool, în eter, în acid sulfuric concentrat și în soluții de hidroxizi alcalini, este însă insolubil în eter de petrol, în benzen și în cloroform. Carminul de cosenila este colorantul caracterizat prin culoarea sa intensă “roșu strălucitor” și prin marea stabilitate pe care o prezintă la oxidare, lumină sau la căldură. Culoarea și solubilitatea variază cu pH-ul și cu prezența diverșilor cationi de asociație. La pH=4,8 culoarea galbenă, iar la pH= 6,2 este violet. Asociat cu ionul NH4, complexul acidului carminic – aluminiu este solubil în apă la Ph=3 și pH=8,5. Complexul cu calciu este puțin solubil în apă la pH=3, dar este solubil la pH=8,5.  Aditivul alimentar trebuie să aibă un conținut minim de 2% acid carminic în extractele care  conțin acid carminic și minim 50% acid carminic în chelați. Conținutul de metale grele (exprimate în Pb) este de maxim 40mg/kg.

Dozele admise în produsele alimentare
Aditivul E 120 (carminul de cosenila) este utilizat singur sau în combinație cu alți aditivi (conform legislației în vigoare), în produse și doze similare cu cele prezentate la aditivul E 104. De asemenea, mai este folosit singur sau în combinație cu alți , pentru cerealele utilizate la micul dejun, în gemuri, jeleuri și marmelade, precum și în alte preparate similare din ructe, inclusiv produsele cu un număr scăzut de calorii, în cârnați, pateuri și supe, în carne tip burger cu un conținut minim de 4% legume și/sau cereale, în membrană comestibilă, în bitter soda, bitter vino.

Necesitate
E 120 este utilizat pentru restabilirea culorii inițiale a produselor alimentare, degradată în urma prelucrărilor termice, depozitării și transportului (degradării produselor sub acțiunea factorilor fizico-chimici, biochimici sau microbiologici).  Carminul de cosernila se caracterizează prin culoarea “roșu strălucitor”, pe care o transmite produselor în care se încorporează.  Așa după cum s-a arătat la caracterizarea sa, culoarea este stabilă la căldură (la prelucrare termică), la lumină, oxidare etc, fapt pentru care colorantul E 120 este preferat altor coloranți. De asemenea aditivul este utilizat și pentru colorarea produselor alimentare fără culoare pentru o mai bună percepere a gustului acestor produse.

Risc
Aditivul E 120 (carminul de cosenila) este considerat inofensiv la doze foarte mici. Totuși, dintre coloranții naturali acesta este singurul pe care “Hyperactive Children’s Support Group” îl recomandă să fie eliminat din dieta copiilor. De asemenea, au fost semnalate cazuri de alergii, erupții cutanate și rinite la consumarea acestui aditiv. Este considerat periculos de către unii autori, care arată că acidul carminic poate distruge vitamina B12. Aceștia recomandă evitarea sa. Până în prezent nu se poate face cu certitudine o evaluare toxicologică a aditivului. Totuși, există unele recomandări de a fi evitat de către suferinzii de Parkinson și Alzheimer.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :