E 104 sau Galben de chinolina

/
/
/
1465 Views

 are ca sinonime: Quinolone Yellow CI, Food Yellow 13, L gelb3.
Galbenul de chinolină este sarea de sodiu a aditivului. Sunt autorizate și sărurile de calciu sau de potasiu. Este colorantul de sinteză (din grupa chinolinei) care se obține printr-o reacție de condensare a 2-metil chinolinei, cu anhidrida ftalică. Reacția are loc în două etape: mai întâi se obține o ftalidă, iar apoi, în a doua etapă, prin încălzire, ftalida se izomerizează, formând un derivat 1,3-indadionă. În structura colorantului, se introduc grupe sulfonice, în scopul creșterii solubilității sale în apă. Se prezintă sub formă de pulbere galbenă sau de cristale aurii, solubile în apă, alcool, HCl diluat, în alcalii diluate. Are punctul de topire 240°C. În alcool prezintă o colorație galben-strălucitor. În alte medii, culoarea variază între galben închis și galben verzui. Aditivul folosit în industria alimentară trebuie să aibă următoarea compoziție: minimum 80% derivați disulfonați disodici ai 2-(2-chinolil) indian-1,3-dionă, maximum 15% derivați monosulfonați monosodici ai 2-(2-chinoli)in-in-dian-1,3-dionă și maximum 7% derivați trisulfonați trisodici ai 2-(2-chinoli)indian-1,3dionă.

Dozele admise în produsele alimentare
Aditivul E 104 se utilizează singur sau în combinație cu alți , în următoarele produse alimentare: în băuturi aromate nealcoolice, în fructe și legume confiate, în conserve de fructe roșii, în produse de cofetărie, în ornamente și coverturi, în produse fine de brutărie, în gheață alimentară, în brânză topită aromată. De asemenea, se mai adaugă în deserturi, inclusiv produse lactate aromate, în sosuri și condimente, în muștar, în pastă de pește și de crustacee. Aditivul mai este utilizat pentru icre de pește, pentru pește afumat, în snacks, în preparate pentru controlul greutății corporale, în suplimente alimentare/integratori dietetici lichizi și solizi. Se mai utilizează în supe, în produse similare din carne și pește pe bază de proteine vegetale, în băuturi spirtoase, vinuri aromate, vinuri din fructe, în cidru, în rachiuri de pere. Aditivul galben de chinolina se mai adaugă în gemuri, jeleuri și marmelade, precum și în alte preparate similare din fructe, inclusiv în produse cu un număr scăzut de calorii, în bitter soda și în bitter vino (separat sau în combinație cu alți ).

Necesitate
Colorantul E 104 sau Galben de Chinolina este utilizat pentru colorarea produselor alimentare, la care coloranții lor naturali se degradează la procesare, depozitare sau transport. Prin adăugarea acestui colorant, se restabilește culoarea inițială a produsului.  Utilizarea lui este necesară și pentru colorarea acelor produse lipsite de culoare, neatractive, în scopul identificării mai intense a gustului și aromei acestora.

Risc
E 104 este colorantul de sinteză pe care “Hyperactive Children’s Support Group” îl recomandă să fie eliminat din dieta copiilor. Colorantul E 104 poate provoca intoleranță la unii subiecți, care se manifestă prin apariția edemelor Quincke, fenomene alergice, cutanate, astm bronșic, reacții de intoleranță asemănătoare cu cele date de aspirină (migrene, voalarea vederii, etc.). Utilizarea sa este interzisă în Australia, Japonia, Norvegia, și în Statele Unite. Doza zilnică admisibilă este de 0 – 10mg/kilocorp.

Surse:
Elena Orănescu, – Necesitate și risc, Editura Agir, București 2008
Wikipedia

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :