Dureri din cauza alcoolului. Ce se întâmplă dacă bei prea mult alcool?

/
/
/
290 Views

Alcoolul este un toxic celular. Ajuns în organism, alcoolul se răspândește și afec­tează aproape fiecare celulă. Țesutul adipos și cel osos sunt cel mai puțin afectate, pe când celulele nervoase, bine irigate de sânge, au cel mai mult de suferit. Însă nu numai intensitatea irigării sanguine este decisivă pentru gradul de toxifiere cu alcool. Tot atât de important este consumul energetic – deosebit de ridicat în creier, inimă și . Deși rinichii și plămânii sunt bine irigați de sânge, pericolul de a fi lipsiți de oxigen nu este atât de mare, fiind astfel mai puțin vulnerabili la alcool. Putem afirma faptul că din cauza alcoolului apar nenumărate probleme de sănătate.

Consecințele dependenței de alcool duce la lezarea organelor și se poate produce pe diferite căi:

  • în primul rând, etanolul propriu-zis este un toxic celular și acționează ca factor de stres pentru tot organismul: crește tensiunea arterială; sunt elibe­rate în măsură mai mare substanțe ca lipide, zaharuri și cortizon în circulația sanguină.
  • în al doilea rând, organismul folosește energie pentru înlăturarea alcoolu­lui din organism, energie care ar fi fost necesară organelor pentru buna lor funcționare. Pentru metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului poate fi consumat 80% din oxigenul disponibil acestui organ. Astfel, alcoolul devine un „parazit metabolic”. Celulele cardiace și cerebrale au cel mai ridicat consum de oxigen și suferă cel mai mult sub influența alcoolului.
  • în al treilea rând, abuzul de alcool duce la malnutriție. Organismul este lipsit de proteine, substanțe minerale și vitamine. Pe lângă reducerea aportului acestor elemente importante din hrană, excesul de etanol are ca efect reducerea progresivă a capacității intestinului subțire de a resorbi substanțe importante ca vitamina B1, acidul folic, iar mai târziu sodiu și apă.
  • în al patrulea rând, produșii de înaltă toxicitate rezultați din descompunerea alcoolului (ex. acetaldehida) afectează celulele nervoase.

Ficatul are de suferit din cauza alcoolului

Organul care este întotdeauna afectat de abuzul de alcool este ficatul. Afecțiunile acoperă o paletă largă începând cu steatoza hepatică, reversibilă, până la ciroză. Atrofierea ficatului poate fi adusă la stagnare prin abstinență, dar nu este reversibilă. „Doar” 15 % dintre dependenți suferă de această tulburare gravă. Complicațiile ei sunt hemoroizi, varice esofagiene (care prin ruptură duc adesea la moarte) și ascită (colecție de lichide în cavitatea abdominală).

Deoarece ficatul nu doare, leziunile nu sunt observate decât târziu și uneori doar întâmplător, la analize de rutină. La început se observă doar o stare de și eructații (râgâieli) frecvente. De asemenea, apare o presiune sub arcada coastelor drepte sau meteorism, iar mai târziu se înregistrează pierderea poftei de mâncare, epuizare rapidă, uneori tulburări de potență și de apetit sexual, precum și stare de greață și vomă. Prin lezarea progresivă a celulelor hepatice este prejudiciată sinteza de proteine, ceea ce duce printre altele la probleme de sângerare și la scăderea imunității. Traumatisme mici pot declanșa sângerări interne și externe intense. Alcoolicul devine tot mai expus infecțiilor.

Alcoolul afectează și creierul

Celălalt organ afectat la fiecare abuz de alcool este creierul. Celulele nervoase nu se regenerează. La fiecare consum puternic de alcool sunt ditruse câteva mii. Deoarece omul dispune de câteva miliarde de neuroni, distrugerea acestora se face resimțită abia după câtva timp și este observată mai ales de cei din jurul al­coolicului. Psihosindromul organic, cum este denumită această tulburare, decurge în cele mai multe cazuri nespectaculos. Performanța creierului se reduce treptat, ceea ce se concretizează în scăderea capacității de memorizare, de înțelegere, pre­cum și pierderea spiritului critic și discernământului. Modificarea caracterului se (Concretizează prin alterarea sentimentelor, prin indispoziții frecvente și o schim­bare bruscă a părerilor. Mișcările trupului devin neajutorate și rigide. Expresia feței este nemișcată, ca o mască.

Tulburările cerebrale apar la unii pacienți într-o măsură și mai accentuată, sub formă de convulsii și de Delirium tremens. Aceste tulburări apar mai ales în timpul dezintoxicării.

Afecțiuni pancreatice din cauza alcoolului

Afecțiunile pancreatice sunt destul de dureroase. De aceea, persoana în cauză se prezintă rapid la medic și își impune pauze în consumul de . De asemenea, se poate ajunge la . În general, întregul aparat digestiv – de la cavitatea bucală, esofag, stomac și până la intestin – poate fi lezat grav. Se poate ajunge astfel la letale. De exemplu, consumul permanent de alcool induce un risc de zece ori mai mare de îmbolnăvire de esofagian. Și alte forme de apar mai des la persoanele care abuzează de alcool. Este vorba de cancerul bucal, laringean, intestinal, iar la femei cel mamar.

Inflamațiile mucoaselor gastrice și duodenale, precum și fisurile la nivelul in­ferior al esofagului duc la sângerări grave. Incapacitatea progresivă a intestinului subțire de a absorbi substanțe vitale (proteine, vitaminele A și C) este responsabilă și de tulburările nervoase de origine somatică. S-au observat ia concentrații sanguine scăzute de calciu, fosfați și vitamina D, care se asociază cu pierderea însemnată de masă osoasă. Ca urmare crește pericolul de apariție a unor fracturi.

Citește și alte articole din categoria DROGURI și BĂUTURI ALCOOLICE

Afectarea nervilor membrelor (polineuropatie) se exteriorizează prin furni­cături, înțepături sau arsuri la nivelul membrelor inferioare sau superioare. Sensibilitatea pielii în aceste zone poate fi deosebit de mare sau, dimpotrivă, poate lipsi total. În final, apare nesiguranța în mers sau chiar incapacitatea de a merge.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul nostru când bem alcool?

Sub incidența suferinței intră și mușchiul cardiac (cardiomiopatie). De patru ori mai mulți alcoolici mor din cauza tulburărilor cardiace decât de ciroză. Trebuie ținut cont de faptul că majoritatea alcoolicilor sunt și mari fumători, astfel încât cauzele mortalității sunt complexe. La toate acestea se adaugă proprietatea de a crea hipertensivitate a alcoolului. Aceasta devine periculoasă de la 240 g pe săptămână în sus (adică peste un litru de bere pe zi).

Scade apetitul sexual din cauza alcoolului

La bărbați se reduce cantitatea de hormon sexual testosteron produsă, astfel încât lipsa apetitului sexual și impotența îi tulbură viața sexuală. Pierde astfel un întreg domeniu de plăceri din viață și se simte și mai legat de drogul său.

La femei apare alt pericol grav: alcoolul provoacă leziuni grave fătului (embriopatia alcoolică). Chiar și „inofensivul” păhărel înainte de masă este mult mai periculos decât se estima. Fătul este cel mai periclitat în primele trei luni de sarcină. Aproximativ una din trei femei care abuzează episodic de alcool în această perioadă, naște un copil cu malformații. Malformațiile constau în debilitate min­tală, nanism, modificări ale cutiei craniene. În schimb femeile dependente de alcool care trăiesc abstinent nu trebuie să se teamă pentru zestrea lor genetică. Ele pot să aducă pe lume copii sănătoși la fel ca oricare altă femeie – dacă nu consumă alcool.

În cazul medicamentelor s-a înregistrat o gravă afectare a rinichilor după un consum îndelungat, de ani de zile, de analgezice. Pericolul începe după cinci ani de consum și de la o „doză de prag” de 2000 de tablete. Consecințele organice ale consumului de psihotrope nu sunt încă pe deplin elucidate din cauza lipsei studiilor de lungă durată și din cauza compoziției din diferite preparate.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :