Cum se cultivă dovleacul pentru plăcintă (muscat)?

/
/
/
705 Views

pentru plăcintă se cultivă pentru fructele sale care se consumă la maturitatea fiziologică, având o valoare nutritivă ridicată. Pulpa conține 8-9 % s.u. și cantități apreciabile de potasiu (385 mg), (20 mg), fosfor (45 mg), zahăr (4,6 g%), magneziu şi fier, vitami­nele C, B1, B2 şi cantități mari de caroten (70-80 mg/1 kg s.p.), având o valoare calorică de 24 kcal/100 g s.p. Fructele se folosesc în alimentație ca și comestibil (vezi aici), dar în special pentru prepararea plăcintelor.

Dovleacul pentru plăcintă – cerințe față de sol, lumină, apă și căldură

Dovleacul pentru plăcintă prezintă cerințe mari față de căldură. La 25°C semințele germinează în 5-8 zile. Vegetează bine la temperaturi de 25-28°C, iar la 30-35°C plantele încep să se ofilească. Au sensibilitate ridicată la ger. Creșterea rapidă necesită cantități mari de apă (4000 m³/ha) și de ele­mente minerale. Cantitățile exagerate de apă afectează calitatea pulpei și durata de păs­trare a fructelor.

Dovleacul pentru plăcintă necesită soluri profunde cu capacitate bună de reținere a apei, pH-ul de 6,8-5,5, bine aprovizionate cu materie organică. Fertilizarea organică se face cu 30-40 t/ha gunoi de grajd, bine descompus, administrat toamna sau primăvara. Trebuie acordată o mare atenție nutriției minerale, respec­tând raportul între N: P: K. Fertilizarea cu azot se face primăvara, iar cu fosfor, potasiu şi magneziu în vegetație, cu 15 zile înaintea legării prime­lor fructe.

dovleacul pentru plăcintă?

La noi în țară se cultivă soiurile Aromat, Delicios şi Bacău 92. Soiuri cultivate în alte țări mai sunt: Lung de Napole, Buttemut, De Provance. Dovleacul pentru plăcintă are o tehnologie asemănătoare celei practi­cată la dovleacul comestibil. Se cultivă prin semănat direct sau prin ră­sad. se înființează după ce a trecut pericolul brumelor de primă­vară (25 aprilie-15 mai), pe sol nemodelat, la distanţe de 1,5-2 m între rânduri şi 1 m între plante pe rând.

Datorită specificului înfloririi, pentru asigurarea polenizării și fecun­dării este bine ca 10% din suprafață să se înființeze la data stabilită, iar 90% după 10 zile. Lucrările de întreținere sunt asemănătoare celor de la dovleacul co­mun. Se poate interveni cu polenizarea artificială prin metode cunoscute sau prin tratarea florilor cu regulatori de creștere (ANA + NAD).

Când se recoltează dovleacul pentru plăcintă? Cum se păstrează peste iarnă?

Dovleacul pentru plăcintă se recoltează înaintea căderii brumelor, când fructele au ajuns la maturitate fiziologică deplină. Acestea se detașează cu o porţiune de peduncul, pe timp frumos lăsându-se 48 ore pentru zvântarea cicatricelor. Pentru cicatrizarea rănilor se recomandă, de asemenea, păstrarea la 27- 29°C şi umiditatea relativă 80 %, timp de 10 zile. Producţiile se pot ridica la 70-100 t/ha. Dovleacul pentru plăcintă se păstrează o lungă durată, până în luna martie, dacă se păstrează în condiţii de temperatură de 10-13°C, umiditatea relativă a aerului 70-75 %, locuri aerate, evitându-se con­densul.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :