Cum se cultivă dovleacul comestibil? Când/cum se recoltează?

/
/
/
703 Views

comestibil se pentru fructele sale care se consumă la maturitatea fiziologică sub diferite forme: coapte, fierte, zaharisite, jeleuri şi se folosesc la prepararea de plăcinte, prăjituri, sucuri etc. Valoarea alimentară deosebită este dată de conținutul ridicat în hidrați de carbon 8,8%, proteine 1,5%, săruri de calciu 19 mg, săruri de fosfor 28 mg și săruri de fier 0,6 mg/100 g produs, cantităţi mari de vitamine A şi C, determinând o valoare energetică de 38 cal./100 g produs. Fructele de dovleac au un rol benefic în alimentația persoanelor cu tulburări digestive, folosindu-se sub formă de sucuri, piureuri, compo­turi.

Semințele de dovleac ajunse la maturitatea fiziologică conțin 35-50% ulei. Ușor prăjite au un gust plăcut, sunt hrănitoare şi au efect vermifug, fără a irita mucoasele intestinale. Uleiul poate fi folosit în alimentație, în industria lubrefianților și la prepararea săpunului.

Dovleacul comestibil – cerințe față de sol, lumină, căldură și apă

Dovleacul comestibil este o specie termofilă, dar mai puțin pretențioasă față de căldură în comparație cu celelalte cu­curbitacee. Sămânța germinează la 12-13°C, dar plantele sunt distruse uneori la 0°C. Consumul de apă este ridicat din cauza suprafeței foliare mari, dar planta rezistă la secetă datorită sistemului radicular bine dezvoltat. Apor­tul de apă prin 3-4 udări determină sporuri substanțiale de producție.

Dovleacul comestibil o plantă foarte mare consumatoare de elemente nutritive, care folosește pentru o tonă produs 6,4 kg N, 3-10 kg P2O5,16,1 kg K2O și 2 kg MgO. Dovleacul comestibil necesită soluri bogate în humus (6-8%), cu pH-ul de 6,8-7,4, pânza de apă freatică la 1,5-2 m. Sunt indicate soluri cernoziomice, brun- deschise și cenușii de stepă, lipsite de buruieni.

Soiuri de dovleac comestibil

La noi în țară se cultivă soiurile: Alb mare, Pink Banana, dar în alte țări sortimentul mai cuprinde și soiurile: Roșu d’Etampes, Galben Mare, Cenușiu de Boulognc, Verde de Spania, Mamouth şi altele.

Cum se cultivă dovleacul comestibil?

Plante premergătoare foarte bune pentru cultura dovleacului comesti­bil sunt lucerna și trifoiul în primul an după desțelenire, mazărea și fasolea, bune sunt rădăcinoasele și bulboasele, corespunzătoare sunt varza și cartoful.

Pregătirea terenului pentru cultura de dovleac comestibil

Alegerea terenului și pregătirea solului se fac ca și la celelalte cucurbitacee. Toamna se fertilizează cu 50 t/ha gunoi de grajd descompus, 80- 90 kg s.a./ha P2O5 și 60-80 kg s.a./ha K2O din sulfat de potasiu, completându-se primăvara cu 30-40 kg s.a./ha N. Se erbicideză cu Balan 6-8 1/ha în 450-600 L apă, administrat cu două săptămâni înaintea însămânțării. Solul se nivelează sau se modelează ușor prin deschiderea rigolelor de udare, în funcție de distanțele de cultură stabilite. Se cultivă prin direct. Semănarea are loc între 20 și 30 aprilie, la adâncimea de 3-4 cm. Se folosește o cantitate de 8-10 kg sămânță/ha. Pe suprafețe mici se seamănă manual în cuiburi, cu 2-3 semințe la cuib. Pe suprafețe mari se seamănă cu SPC-6, în ambele cazuri la distanțe de 150- 200 x 100 cm.

Lucrările de întreținere sunt asemănătoare celorlalte specii din grupă, iar prin rărit se lasă 1-2 plante la cuib.

Când se recoltează dovleacul comestibil?

Recoltarea dovleacului comestibil are loc când fructele au ajuns la maturitatea fiziologică, coaja s-a întărit și a devenit lucioasă, pedunculul este zbârcit și lignificat, fructele au culoare specifică, iar calendaristic, în a doua decadă a lunii sep­tembrie. Datorită faptului că dovleacul comestibil se păstrează timp îndelungat, fiind consumate toamna târziu și iarna, recoltarea se face în masă după căderea primelor brume. Producțiile obținute sunt în medie de 30-35 t/ha, putând atinge 50-60 t/ha în condiții de fertilizare puternică și de asigurare a umidității corespunză­toare cerințelor.

Cum se produc semințele de dovleac comestibil?

Producerea semințelor de dovleac comestibil se face ca la dovlecel. Semințele se extrag la aproximativ două săptămâni după . Se usucă în strat subțire de 2-3 cm, realizându-se o producție de 200-300 kg/ha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :