Cum se determina granulația zahărului?

/
/
/
1249 Views

Pentru a determina zahărului, este necesară cernerea zahărului printr-un set de site, cântărirea fracțiunii care rămâne pe fiecare sită și stabilirea, după procentul pe care acesta îl reprezintă din cantitatea totală de probă, a tipului de cristal. Zahărul rafinat se obține din sfecla de sau din zahărul brut de trestie de . Zahărul se produce în trei tipuri:

 • zahărul cristal (tos), constituit din cristale de zaharoză neaglomerate;
 • zahăr bucăți, constituit din cristale de zaharoză aglomerate;
 • zahăr pudră, obținut prin măcinarea zahărului cristal (tos) sau a sfărâmăturilor de zahăr bucăți.

După granulație și dimensiuni, zahărul cristal (tos) se clasifică în:

 • zahăr cu granulație mare, cu mărimea cristalelor de 1,3 – 2,5 mm;
 • zahăr cu granulație medie, cu mărimea cristalelor de 0,7 – 1,3 mm;
 • zahăr cu granulație mică, cu mărimea cristalelor de 0,3 – 0,7 mm;

Se admite ca zahărul cristal să conțină maxim 20% zahăr cu granulație de alte dimensiuni, din care maxim 1% cu dimensiunea sub 0,3 mm. Zahărul pudră trebuie să aibă mărimea granulelor de maxim 0,05 mm și să nu lase mai mult de 5% rest pe sita cu țesătură de sârmă 0,2. Zahărul bucăți presat sau turnat va avea forma paralelipipedică cu dimensiunile laturilor 22x24x10 mm. Zahăr – cubulețe de zahăr

Cum se determină granulația zahărului?

Pentru a determina granulația zahărului, este necesară cernerea zahărului printr-un set de site, cântărirea fracțiunii care rămâne pe fiecare sită și stabilirea, după procentul pe care acesta îl reprezintă din cantitatea totală de probă, a tipului de zahăr cristal.

Aparatură și materiale necesare pentru a determina granulația zahărului

 • balanță cu precizie de 0,05g;
 • vibrator electric
 • set de site calnirate, conform STAS 1077, cu diametrul de 200 mm, care se întrepătrund una cu alta, cu fund și capac. Dimensiunea normală a ochiurilor sitelor este de:
  • pentru granulația mare: 1,8 mm – 1,5 mm;
  • pentru granulația medie: 0,95 mm – 0,89 mm;
  • pentru granulația mică: 0,65 – 0,55 mm;

Mod de lucru pentru a determina granulația zahărului

Sitele se dispun în vibrator de jos în sus, în ordinea crescătoare a dimensiunii nominale a ochiurilor. Se cântăresc, cu precizie de 0,05 g, 100 g zahăr. Această cantitate se trece pe prima sită și se cerne timp de 15 minute. Fracțiunile care rămân pe fiecare sită se scot cantitativ și apoi se cântăresc. De asemenea, se cântărește cantitatea de zahăr care se adună în tava vibratorului. Se totalizează masa fracțiunilor cântărite, iar diferența de masă până la 100 g se la fracțiunea cu masa cea mai mare.

CUM SE DETERMINĂ CONȚINUTUL DE GRĂSIME DIN CIOCOLATĂ?

Exprimarea rezultatului

Rezultatul se exprimă direct în procente, deoarece în analiză s-au luuat 100 g zahăr cristal. Ca rezultat se ia media aritmetică a două determinări paralele, dacă îndeplinesc condițiile de repetabilitate.

Repetabilitatea

Diferența dintre rezultatele a două determinări paralele, efectuate de același operator, în cadrul aceluiași laborator, pe același eșantion pentru analiză, nu trebuie să depășească 0,5%. În buletinul de analiză se va menționa: datele necesare pentru identificarea lotului și eșantionului, precum și rezultatul obținut.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :