Cum se determină culoarea apei? Determinarea culorii apei

/
/
/
1153 Views

Apele naturale nepoluate sînt aproape lipsite de culoare. Coloraţia lor este în mare parte determinată de prezenţa substanţelor humice şi a compuşilor de fier. În cazul poluării cu apele uzate, apele obţin coloraţia nespecifică ale lor.  ce conţine o cantitate mare de substanţe suspendate se determină după ce proba se filtrează sau stă în repaos nu mai mult de 2 ore.

Culoarea apei – Aparatură necesară

  • cilindrul din sticlă plat, gradat în cm
  • proba de .

Cum se determină transparența apei??

Determinarea culorii apei – Mod de lucru

  • Cilindrul se instalează pe o hîrtie albă şi se umple cu un strat de apă de 10 cm. Determinarea culorii se efectuieză vizual la iluminare suficientă dar dispersă. Concluziile se notează în registru cu indicaţia nuanţei şi intensităţii coloraţiei (slabă sau pronunţată).
  • În cilindru se toarnă o cantitate de probă cu înalţime de 10 sau 20 cm. În calitate de control se ia aceeaşi cantitate de apă distilată, care se toarnă în alt cilindru care se pune alături.
  • Ambele vase se studiază prin stratul de apă de sus. În cazul coloraţiei pronunţate a probei de apă cercetate în ea se adaugă apă distilată pînă cînd culoarea apei în cilindrul cu proba nu se apropie după culoare de probă de control.
  • În registrul se notează înalţimea stratului la care culoare probei este aceeaşi cu culoarea apei distilate. Raportul dintre înalţimea stratului de apă cercetată şi apă distilată indică gradul de diluţie a apei şi decîte ori apa cercetată depăşeşte norma după coloraţie.

Notă: în cazul surselor de apă potabilă coloraţia probei nu trebuie să fie depistată în stratul de apă de 20 cm; iar în cazul utilizării apelor în calitate de surse de recriere – de 10 cm.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :