Dependența fizică și dependența psihică de alcool și droguri

/
/
/
248 Views

Se vorbește despre dependența fizică abia atunci când apar fenomenele de sevraj. În realitate însă, modificările metabolice și procesele biochimice cerebrale au loc mult mai devreme. De aceea, delimitarea dependenței fizice de cea psihică este destul de arbitrară.

Dependența fizică de sau de

Dependența fizică este o consecință a unui consum frecvent de drog și a adaptării treptate a organismului la acesta (creșterea toleranței). Drept urmare, organismul are nevoie de alcool și de pentru a-și îndeplini funcțiile. Senzația trupească de normalitate se instalează abia atunci când drogul este prezent. În schimb, cel în cauză simte că-i lipsește ceva atunci când trebuie să se descurce fără drog.

Dacă alcoolemia (concentrația de alcool în sânge) nu este restabilită după ce drogul a fost metabolizat, organismul nu se poate readapta rapid la lipsa acestuia. Drept urmare apar fenomene de sevraj: tremurături, senzație de vomă, sudorație abundentă, tulburări de somn, frică, neliniște. Intensitatea acestor fenomene se extinde de la o simplă stare de slăbiciune cu tulburări digestive până la manifestări grave, uneori letale, așa-numitul Delirium. De altfel binecunos­cuta „” de a doua zi nu este un simptom de sevraj, ci o formă de manifestare a intoxicației datorată unor produși intermediari de catabolizare a alcoolului. Dezintoxicarea de alcool și de benzodiazepine (sedative) durează în general 5-15 zile.

În cazul dependenței combinate între alcool și medicamente apar fenomene de sevraj deosebit de puternice. Datorită perioadei lungi de înjumătățire durează câteva zile (4-8) până când apar! Convulsiile epileptiforme apar tocmai în timpul „pauzelor de băut“ sau în faza de dezintoxicare. Între 3 și 10 la sută dintre cei dependenți au cunoscut o astfel de criză de „grand mal“ în timpul primelor 48 de ore (cu frecvența mai mare între 13 și 24 de ore) de la atingerea stării de luciditate. Pe lângă convulsii și delir, apar în timpul sevrajului tocmai simptomele împotriva cărora se consumau medicamentele: neliniște, stări tensionate, anxietate, dureri, „nervozitate”, fenomene de epuizare, tulburări de concentrare și de somn. La dependenții de medicamente frapează faptul că devin deosebit de sensibili la dureri și se concentrează asupra fenomenelor din propriul organism, exteriorizându-se sub formă de văicăreală sau plângeri despre asistența medicală, insuficientă după părerea lor.

Dependența psihică de alcool sau de droguri

Dependența psihică de alcool sau de droguri este inițial dorința, iar apoi cerința obsesivă a unei persoane de a se sprijini în cârja sufletească numită drog, pentru că astfel se creează o stare în care problemele devin mai puțin de nerezolvat și multe situații din viața de zi cu zi devin mai plăcute sau în orice caz mai suportabile. Dependența psihică se instalează pe neobservate: la început se bea din motive aparent neînsemnate, de exemplu din cauza proastei dispoziții matinale de după un chef; pentru a înlătura apatia, indiferența și din dorința de a începe ziua cu elan sau, pur și simplu, pentru că ai senzația că numai cu o sticlă de bucuria este deplină.

Mai simplu, s-ar putea spune că dependența psihică este convingerea că nu poți trăi mulțumit decât sub influența drogului. Convingerea aceasta este păstrată atâta vreme cât persoana respectivă se simte incapabilă sau suprasolicitată de efortul de a trăi la fel de satisfăcută și fără drog. psihic este cel care se folosește de drog pentru a obține starea dorită de confort psihic și pentru a rezolva stările de stres sau indispozițiile. În acest context nu are importanță dacă cel în cauză este conștient de dorința sa obsesivă de a consuma drogul.

Citește și alte articole din categoria DROGURI și ALCOOL

Atunci când tot mai multe situații de sunt resimțite ca fiind stresante, plictisitoare sau frustrante, drogul câștigă în importanță pentru echilibrul psihic. Astfel respectul de sine a dependentului crește sau scade în funcție de succesul pe care îl are în controlul obiceiului său de a bea. Fiecare pierdere a controlului este o înfrângere, astfel încât tot mai multă energie psihică este irosită în efortul de a se controla.

Atunci când drogul nu este Ia îndemână, apare disconfortul psihic sau chiar frica. La medicamentele psihotrope acest lucru este mai evident decât la alcool, pentru că alcoolul este mai ușor de procurat. Frica îl însuflețește pe cel în cauză să-și facă provizii, să înghită preventiv medicamente sau să își organizeze întreaga viață în așa fel încât drogul să fie la îndemână.

Citește și: ce este alcoolismul?

Se formează astfel o legătură emoțională cu drogul, care persistă încă multă vreme după ce dependența fizică a fost depășită. Aceasta se realizează printr-o dezintoxicare de una până la trei săptămâni. Dezobișnuirea, adică biruirea dependenței psihice, se stabilizează, în general, după doi ani.

Mulți cred că ei nu sunt dependenți psihic pentru că nu-și amintesc „să se fi ales cu ceva de pe urma băutului”. Ei susțin că au băut din obișnuință. De cele mai multe ori, această părere se dovedește a fi o eroare. Dacă cel dependent încearcă să fie atent în viața de zi cu zi atunci când simte dorința de a recurge la drog, își poate identifica rapid dependența psihică.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :