Dependența de medicamente. Când realizezi că ești dependent?

/
/
/
292 Views

Medicamentele sunt destinate vindecării sau alinării suferințelor, a bolilor. Este greu de înțeles că tocmai înghițirea lor poate fi o boală, cu atât mai mult cu cât nu toate medicamentele duc la dependență. Recunoașterea dependenței de este îngreunată atunci când cel în cauză a folosit preparatele farmaceutice pentru a combate acuze care apar după folosirea lor îndelungată, cum ar fi fenomene de sevraj. Este vorba în special de , neliniște, „nervozitate”, stări tensionate și frică. Deoarece aceste acuze persistă multă vreme după întreruperea tratamentului, bolnavul trage concluzia greșită că problemele sale sunt de origine pur organică și că nu pot fi tratate decât cu medicamente sau printr-o operație. Acest început de dependență nu poate fi curmat decât dacă acuzele fizice și psihice sunt percepute ca semnale de alarmă sufletești și se găsesc alte metode de tratament, nemedicamentoase.

de medicamente

Evoluția dependenței de medicamente este favorizată de faptul că drogul este procurat de la „oameni în halate albe”. Deoarece dependentul de medicamente nu duhnește, este compătimit de cei din jur atunci când suferă de pe urma abuzului său: loviri în urma căzăturilor, internări multiple datorate colapsurilor circulației sanguine, somnolență, stări de slăbiciune, vorbire lentă, imobilizare la pat, amnezii. Toate acestea sunt înțelese și de ceilalți ca simptome ale bolii. Mulți aparținători încurajează consumul de medicamente mai puternice sau schimbarea medicului.

Citește și alte articole din categoriile DROGURI, ALCOOL sau MEDICAMENTE

În ceea ce privește dependența de medicamente, proporția sexelor este inver­sată față de alcoolism. Acest aspect merge în paralel cu prescripțiile de tranchi­lizante: aproape 70% dintre ele se adresează femeilor. Deoarece numărul prescripțiilor crește odată cu vârsta, dependența de medica­mente la vârstnici devine o problemă socială. Pe măsură ce scad responsabilitatea față de ei, recunoștința și dragostea pentru ei, precum și efortul de a-i încadra în angrenajul social, efortul de a le prescrie crește.

În timp ce un alcoolic ajunge la dependență abuzând de drogul său, la me­dicamente această premisă nu este neapărat necesară. Tocmai la sedativele de tip benzodiazepinic este descrisă așa-numita low dose dependence (dependența de doze mici), care apare și Ia dozarea corectă atunci când medicamentul este prescris pentru mai mult de 4 – 6 săptămâni. Se poate observa deci că este mult mai greu pentru un de medica­mente decât pentru un alcoolic să-și recunoască dependența și să accepte acest verdict.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :