Cine este dependent de alcool sau de droguri? Cum

/
/
/
192 Views

S-ar crede că răspunsul la această întrebare este simplu: cine consumă prea mult este sau de . Totuși răspunsul nu este atât de simplu, căci fiecare om reacționează în felul său la o anumită cantitate de substanță farmacologic activă sau . Apoi consumul, abuzul și dependența se întrepătrund, iar delimitarea lor este în primul rând inexactă și în al doilea rând prea puțin cunoscută. Cel în cauză, de cele mai multe ori nu observă evoluția bolii, pentru că dependența nu înseamnă „totul sau nimic”. Specialiștii au căzut de acord să definească dependența în funcție de consecințele consumului de drog:

de alcool sau de drog este cel care nu se poate opri din consum fără a suferi de stări fizice sau psihice neplăcute (alcoolismul de tip delta; dependența de doze mici), sau cel care ingerează în mod repetat atât de mult din drog, încât își dăunează sieși sau celor din jur (alcoolismul de tip gama și epsilon).

Ca urmare, nu trebuie să fie consumate zilnic cantități uriașe de drog pentru ca persoana să fie considerată dependentă. Prin drog înțelegem toate tipurile de alcoolice, , dar și drogurile ilegale. Caracteristică pentru dependență este dorința nestăvilită, continuă sau tem­porară, de procurare și ingerare a drogului, precum și tendința de creștere a dozei.

Faptul că dependentul de alcool sau de medicamente este grav bolnav este evident pentru cei din jurul său – nu însă și pentru el. El crede multă vreme că nu se comportă altfel decât semenii săi sau caută vina pentru faptul că bea în altă parte. Face parte din tabloul bolii faptul că cel în cauză nu acceptă să fie ajutat chiar și atunci când apar complicații organice grave.

Bolnavul se împotrivește ajutorului de care ar avea atât de multă nevoie. De aceea, dependența este periculoasă și se încheie adesea cu moartea, înainte de orice încercare serioasă de tratament. Puțini corespund imaginii stereotipe și plină de prejudecăți a bețivului jerpelit și decăzut. Așa-numitul alcoolic de rând este un bărbat sau o femeie cu familie, servici și răspunderi.

Cine este dependent de alcool?

Alcoolicii sunt oameni pe care consumul de alcool i-a dus la dependență psihică și/sau fizică. Sunt oameni care nu mai pot nici să controleze cât beau, nici să judece felul cum se comportă atunci când au început să bea. Cel puțin temporar, dacă nu tot timpul, ei simt o dorință de nestăpânit de a consuma alcool. Această dorință dobândește o importanță crescută în viața lor, până când devine dominantă. Alcoolicii sunt oameni care la un moment dat în viața lor au început să bea – așa cum o face fiecare dintre cei care beau în societate. Cu timpul, pentru ei, a bea nu mai este o chestiune de autodeterminare, ci o obsesie.

Nu există un model comportamental care să fie considerat tipic pentru un alcoolic. Manifestările alcoolicilor sunt foarte diferite de la persoană la persoană, la fel și consecințele. Unii alcoolici beau zilnic, alții după anumite intervale, și există persoane pentru care distanțele dintre beții sunt foarte mari. Unii beau cantități impresionante de alcool, alții foarte puțin. Unii alcoolici beau numai , alții doar sau tărie. În timp ce alcoolismul apare la unii în anii tinereții, el se dezvoltă la alții pe parcursul mai multor ani. De aceea, la drept vorbind, nu există o singură boală: alcoolismul, ci multe tipuri de „alcoolism”.

Citește și alte articole din categoria DROGURI sau ALCOOL

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :