De ce se recomandă mierea de albine în alimentație?

/
/
/
981 Views

Cele mai multe lucruri pe care le facem în viață sunt rezultatul obișnuinței. Chiar și faptul de a mânca este în mare parte o obișnuință.  umple toate golurile care ar putea să apară în hrana zilnică. Cei care cunosc valoarea alimentară a mierii sunt mai dispuși să o consume în mod regulat decât cei care au numai cunoștințe vagi despre ea. Medicul care știe ce poate oferi organismului uman mierea o include deseori în regimurile alimentare ale pacienților. Nu este deloc o simplă teorie, ci s-a dovedit neîndoielnic că bacteriile nu pot trăi în miere pentru motivul că aceasta constituie o sursă excelentă de potasiu. Potasiul extrage din bacterii apa esențială existenței lor.

Dr. W. G. Sackett, bacteriolog de la Institutul Agricol din Colorado, s-a hotărât să facă unele experiențe cu mierea. Practic, el nu credea că mierea poate distruge bacteriile patogene. În consecință, în laboratorul său, a introdus diferiți agenți patogeni într-un mediu cu miere pură și a așteptat. Rezultatele l-au uimit în câteva zile; toate microorganismele patogene au fost distruse. Agenții patogeni ai febrei tifoide au fost distruși în 48 de ore. Alți microbi asemănători, denumiți typhosus A și B, au pierit în numai 24 de ore. Un microorganism care se găsește în fecale și în apă și care seamănă cu bacilul febrei tifoide a fost distrus în 5 ore. Agenții patogeni care produc bronhopneumonia cronică au fost anihilați în a patra zi. La fel s-a întâmplat și cu alte bacterii asociate cu un număr de stări patogene cum sunt: peritonita, pleurita și abcesele supurative. Agenții patogeni care produc dezinteria au fost distruși în 10 ore. Dar aceste experiențe nu au fost făcute numai de doctorul Seckett; ele au fost reluate și confirmate de Dr. A. P. Sturtevant, bacteriolog la Biroul de etnomologie de la Washington, DE a.g. Lockhead, de la Secția de bacteriologie din Ottawa, Canada și de mulți alții.

Dovezile despre folosirea mierii datează încă din zilele când omul trăia în peșteri. Timp de milenii mierea produsă de albine din nectarul florilor a fost singurul aliment dulce la dispoziția omului. În anii din urmă au apărut numeroși concurenți ai mierii sub formă de tinzând să o înlocuiască. Aceasta rămâne totuși singurul produs dulce care oferă calități dătătoare de viață ce nu se găsesc în nici un alt aliment.

Majoritatea dintre noi am început abia acum să ne dăm seama că alimentația obișnuită este vădit lipsită de elementele minerale necesare. Ne-am obișnuit cu prea multe alimente sărăcite prin prelucrare și care deci nu mai posedă proprietăți vitalizante. Pentru acest motiv trebuie să stabilim ce minerale lipsesc din regimul nostru alimentar obișnuit și cum pot fi ele recuperate. Ținând seama de faptul că organismul are nevoie de minerale pentru a susține și întreține sănătatea, să examinăm conținutul de minerale ale mierii;

Care sunt mineralele din mierea de albine?

În miere se găsește fier, cupru, mangan, siliciu, clor, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, aluminiu și magneziu. Toate provin din solul în care cresc plantele; prin vasele acestora, ele trec în nectar – substanța de bază pentru albine în producerea mierii. Este așadar firesc ca mineralele din miere să varieze în funcție de nectar, adică în ultima analiză de resursele minerale ale solului pe care crește flora respectivă.

Până nu demult, personalități cu autoritate în măsură de alimente au desconsiderat mineralele conținute de miere pe motiv că acestea se află în cantități prea mici pentru a prezenta importanță. Acum însă se știe că numeroase minerale sunt necesare organismului uman în foarte mici cantități, dar acestea îi sunt suficiente pentru a-i asigura echilibrul mineral. Ori, mierea le conține în cantități aproape corespunzătoare pentru a satisface nevoile unui individ normal.

Dintre aceste elemente esențiale mai noi, cuprul, fierul și manganul par a se afla în cantități mai mari în mierea de culoare închisă decât în cea de culoare deschisă. Din punctul de vedere al nutriționistului, fierul este important pentru că stă la baza substanței colorante din sânge, hemoglobina. Această substanță, pe care noi o extragem din alimente, are o anumită proprietate și anume de a transporta spre țesuturile organismului nostru oxigenul atât de important. Dacă hemoglobina nu ar conține fier, nu ar avea proprietatea de a reține oxigenul.

Cuprul pare să pună în valoarea proprietățile terapeutice ale fierului în restabilirea conținutului de hemoglobină din sânge la pacienții care suferă de anemie. Cu alte cuvinte, cuprul favorizează acțiunea fierului.

Nu cunoaștem deplin avantajele includerii manganului în regimul nostru alimentar, dar cunoaștem îndeajuns acest element pentru a aprecia că este un valoros accesoriu în alimentația noastră. Unii sunt de părere că el funcționează oarecum alternativ cu cuprul sau ca supliment la acesta, ajutând la formarea hemoglobinei în sânge. Alții susțin însă că fierul este secondat numai de cupru dovezi care sprijină părerea lor că manganul are o funcție foarte specifică proprie în nutriție.

Care sunt vitaminele conținute în miere???

Fiind un produs perfect al naturii, ne putem aștepta în mod firesc ca ea să conțină și vitamine. Polenul multor flori conține o cantitate mai mare de vitamina C decât aproape orice fruct, zarzavat sau legumă. Mierea de albine conține polen. Și firește că sorturile de miere care conțin o cantitate mai mare de polen vor avea și mai multă vitamina C decât altele.

Unul dintre cele mai importante fapte bine stabilite este întrucâtva surprinzător, și anume că mierea de albine este un excelent mediu de conservare pentru vitamine. Nu tot astfel stau lucrurile cu zarzavaturile și fructele. De exemplu, după 24 de ore de la culegerea lui, spanacul pierde 50% din conținutul de vitamina C. Fructele pierd o mare parte din conținutul lor de vitamine, prin depozitare. Ca majoritatea alimentelor bogate în , mierea are un conținut scăzut de tiamină, dar este destul de bogată în riboflavină și acid nicotinic. Cu toate acestea, mierea conține toate vitaminele pe care nutriționiștii le consideră necesare sănătății.

În timp ce zahărul de trestie și amidonul trebuie să fie supuse unui proces de invertire enzimatică în aparatul digestiv pentru a fi transformate în zaharuri simple, în cazul mierii, acest proces a fost deja efectuat de către albină cu ajutorul secreției glandelor salivare (zahărul din nectar este transformat în zaharuri simple – levuloză și dextroză), astfel încât aparatul digestiv al omului nu mai este obligat să depună acest efort. Cu alte cuvinte, această predigerare a mierii de către albină scutește stomacul de o muncă suplimentară. Faptul că mierea este un zahăr predigerat nu este așa de important pentru organismul sănătos, capabil să digere zahărul. Dar este foarte important pentru un individ cu digestia greoaie sau unul lipsit de cele două enzime – invertaza și amilaza  – care intervin în procesul de invertire.

Lăsând la o parte faptul – de importanță secundară – că mierea constituie o variație binevenită și un delicios accesoriu la meniu, ea rămâne un aliment constructiv, plin de elemente de care corpul are nevoie pentru dezvoltare și refacere. Ea este o sursă rapidă de energie, ceea ce o face plăcută ca accesoriu la micul dejun, asigurând organismului energia necesară pentru a începe cu bine activitatea zilnică. Iată avantajele pe care le are mierea față de alte zaharuri:

 • nu este iritantă pentru mucoasa aparatului digestiv;
 • este asimilată ușor și repede;
 • satisface repede cererea de energie a organismului;
 • pentru atleți și alte persoane care au nevoie de multă energie, constituie o sursă de refacere rapidă a forțelor după efort;
 • dintre toate zaharurile, rinichii o suportă cel mai bine;
 • este un calmant, care liniștește organismul;
 • se procură ușor;
 • este un articol relativ ieftin;

Printr-o serie de efecte pe care le produce asupra organismului, mierea face ca bătrânețea să fie mai ușor de suportat. Este trist când auzi că oamenii din jur nu consumă miere pentru că este mai scumpă decât zahărul. Ar trebui să înțelegem că sănătatea nu este ceva care se obține la comandă. Sănătatea se plătește. În cele din urmă trebuie să plătim fie băcanului, fie farmacistului. Abia când ne îmbolnăvim, vedem că trebuie să cheltuim pe medicamente banii pe care i-am economisit pe socoteala hranei.

Cumpărând alimente corespunzătoare, cum este mierea, înlăturăm nevoia de medicamente și ceea ce este și mai important. scutim organismul de încercările la care l-ar supune boala.

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :