De ce nu este bine să bem nectaruri (sucurile cu pulpă)?

/
/
/
1316 Views

Nectarurile (sucurile cu pulpă) de fructe sunt de fapt care se obțin din diverse fructe cum ar fi caise, piersici, vișine, gutui, pere, prune, struguri, coacăze negre, zmeură, căpșuni, portocale, afine, mere, kiwi, banane, ananas, cireșe, etc.

Tehnologia de fabricație include următoarele operații:
 • Spălarea, sortarea și îndepărtarea sâmburilor;
 • Zdrobirea și preîncălzirea masei de fructe zdrobite la 90 – 95°C.
 • Trecerea prin pasatrice cu ochiuri de 0,7 mm pentru îndepărtarea cojilor, sâmburilor, țesuturilor lignificate etc;
 • Rafinarea marcului obținut cu pasatrice cu ochiuri de 0,5-0,6 mm;
 • Cupajarea cu sirop de zahăr pentru a se atinge un anumit grad refractometric (15-18% minimum);
 • Omogenizarea până la dimensiuni ale particulelor de 50-100µ, asigurându-se astfel stabilitatea particulelor aflate în suspensie;
 • Dezaerarea sub vid de 400 mmcolHg și la temperaturi de 50°C;
 • Tratare termică în sistem HTST;
 • Ambalare aseptică;
 • Depozitare la temperaturi <15°C;
Pentru majoritatea nectarurilor, în tehnologii actuale partea de fruct din nectar (pulpe și suc concentrat) reprezintă minimum 50%.
Nectarurile (sucurile cu pulpă) de fructe obținute industrial nu sunt alimente sănătoase, afirmația bazându-se pe următoarele argumente:
 • Deși au conținut mare de suc, pulpă de fructe în compoziție, care au o bogăție de nutrimente, au un conținut mare de zahăr adăugat cu implicațiile ce revin de aici, mai ales pentru persoanele supraponderale, deci cu obezitate, ele devin produse “rele”;
 • Tratamentul termic aplicat conduce la distrugerea unor vitamine termosensibile din grupul B la aceasta contribuind și omogenizarea pe parcursul căreia se introduce aer, deci oxigen, în nectar care, pe lângă faptul că oxidează vitamina C, contribuie și la oxidarea altor substanțe biologic active (pigmenți carotenoidici, flavonoide etc.);
 • Se folosesc aditivi acidulanți (acid citric);
 • La unele se adaugă și vitamina C precum și sirop de glucoză – fructoză.

Din punct de vedere senzorial, nectarurile obținute pe cale industrială trebuie să-și mențină o vâscozitate cât mai constantă, printr-un conținut de substanțe pectice cât mai adecvat, substanțe pectice care acționează drept coloizi protectori și stabilizatori ai nectarului. Evaluarea stabilității sucurilor pulpoase se face după raportul pulpă/ser, determinat prin centrifugare la 4000 rot/min (2323 g), timp de 30 de minute. Cu cât raportul este mai mare cu atât stabilitatea nectarului este mai bună. Se consideră ca fiind stabile sucurile de prune, pere; mai puțin stabile cele de zmeură, căpșuni și foarte puțin stabile cele de cireșe. Nectarurile trebuie consumate în maxim 48 de ore de la deschiderea recipientelor.

Nectarurile obținute în gospodăria individuală se pregătesc pe măsura necesității folosind numai fructe proaspete. Se pot consuma ca atare (nepasteurizate), fără adaos de zahăr sau aditivi alimentari (acidulați, stabilizatori, îndulciori sintetici). Nectarurile (sucurile cu pulpă) pregătite în casă își păstrează în foarte mare măsură conținutul de vitamine din fructul inițial, precum și celelalte substanțe biologic active (substanțe fitochimice).
Nectarurile cu adaos de zahăr nu sunt indicate pentru obezi deoarece obezitatea este strâns corelată cu diabetul tip II, iar diabetul tip II poate să conducă la complicații cum ar fi:
 • Retinopatia diabetică, faza inițială fiind retinopatia neproliferativă cu microanevrisme ale vaselor retinare. Odată cu progresarea bolii se definește așa – numita retinopatie proliferativă cu dezvoltarea de vase noi de sânge, fibroză la nivelul retinei. Pot apărea edemul macular și/sau dezlipiri ale retinei care pun în primejdie viața bolnavului.
 • Diabetul afectează rinichii, cu scăderea progresivă a funcțiilor și creșterea pierderilor de proteină prin urină. În final poate apărea insuficiența renală cronică care necesită dializă.
 • Neuropatia diabetică care implică afectarea nervilor și apare la jumătate dintre pacienții cu boală îndelungată. Cea mai frecvent întâlnită formă se manifestă prin scăderea sensibilității, în principal la nivelul picioarelor, uneori asociată cu senzația de furnicături sau chiar durere intensă. Afectarea nervilor autonomi poate conduce la tulburări de dinamică sexuală sau hipertensiune ortostatică. Afectarea venelor mari este frecventă în cazul diabetului și se traduce printr-o incidență crescută a infarctului de miocard, accidentului vascular cerebral sau arteriopatiei periferice. Pe lângă controlul stric al glicemiei, tensiunii arteriale și al valorilor colesterolului și trigliceridelor, scăderea în greutate a pacienților supraponderali și oprirea fumatului sunt obligatorii la acești bolnavi.
 • Pacienții cu diabet zahar tip II sunt predispuși și la dezvoltarea piciorului diabetic, care în caz de neîngrijire asociat cu arteriopatia periferică se ajunge la ulcere la nivelul picioarelor, greu de vindecat.
Rezultă că diabetul prezintă complicații severe cu potențial mare invalidant sau chiar letal, care însă pot fi prevenite printr-o monitorizare strictă a valorilor glicemiei.
Prin urmare, nectarurile, având un conținut ridicat de zahăr, nu sunt indicate nici pentru persoanele cu diabet zaharat tip II, deoarece glucidele din nectar sunt foarte rapid absorbite în sânge mărind nivelul de glucoză și deci, este necesară o secreție mai mare de insulină de către pancreas, ceea ce înseamnă o solicitare mai mare a acestuia.
Surse:
Livind food – Dead food -Good Food – Bad Food
(C. Banu ș.a., editura Asab, București, 2011)
 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :