Dăunătorii soiei. Cum protejăm recolta de soia de molia păstăilor?

/
/
/
68 Views

Dăunătorii soiei. Cum protejăm recolta de soia? Cum se cultivă soia?

Dăunătorii soiei – Molia păstăilor – Etiella zinckenella Tr.

Molia păstăilor de soia este răspândită în diferite regiuni din Europa, America, Australia etc. În ţara noastră au fost semnalate invazii ale acestui dăunător în diferite localităţi din Moldova, Dobrogea etc. Adultul are corpul de culoare cenuşie-aurie, cu aspect mătăsos. Aripile anterioare sunt brune-gălbui, prevăzute cu câte o maculă galbenă-portocalie. Aripile posterioare au culoarea cenuşie, cu nervurile mai închise. Antenele sunt lungi şi unicolore, Anvergura aripilor este de 20-26 mm.

Larva la completa dezvoltare este de culoare verde-cenuşie sau verde roşcat, protoracele prevăzut cu pete negre. Întreg corpul este acoperit cu peri rari inseraţi în dreptul unor mici protuberanţe. După cercetările efectuate în ţara noastră, molia păstăilor de soia are două generaţii
pe an. Iernează în stadiul de crisalidă în sol. Fluturaşii care formează prima generaţie apar în luna mai şi zborul lor se continuă până la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie. Ei zboară numai noaptea (specie nocturnă), iar ziua stau ascunşi prin , tufe de arbuşti
etc.

După copulaţie, femelele depun ouăle izolat sau în mici grupe (3-4 ), pe păstăile diferitelor leguminoase (, soia etc.) încă în formare sau pe pedunculii lor. O singură femelă poate depune până la 600 de ouă. Incubaţia variază în lunile de vară între 4 şi 12 zile. Larva apărută perforează păstaia şi pătrunde în interiorul ei, unde rămâne timp de 20-30 de zile, până la sfârşitul dezvoltării. În ultimul stadiu, larva părăseşte păstaia şi se retrage în sol, la baza plantelor.

Acolo îşi construieşte un cocon, din particule de pământ în care se transformă în crisalidă. Acest stadiu durează între 14 şi 30 de zile, în medie 20 de zile. Fluturii apar în luna iulie şi dau naştere la generaţia a doua, care se dezvoltă până în augustseptembrie. În general, prima generaţie se dezvoltă pe mazăre, iar a doua pe soia. Molia păstăilor de soia atacă peste 60 de specii de leguminoase (soia, fasole, mazăre, lupin, linte etc.), producând pagube mai mari la culturile de soia. Larvele rod boabele parţial sau total, migrând dintr-o păstaie în alta.

Buha gamma – Autographa gamma

Este un dăunător polifag şi se întâlneşte în toate zonele ţării. Adultul este un fluture cu aripile anterioare brun-cenuşii, cu nuanţe aurii şi prezintă un desen de forma literei gamma. Larva are culoarea verde cu dungi gălbui. Insecta are două generaţii anuale. Prima generaţie se dezvoltă în perioada mai-iulie, iar cea de a doua în august-octombrie, larvele din această generaţie fiind hibernante.

Este atacată o gamă largă de plante, printre care, de preferinţă, leguminoasele (, soia, lucerna etc.). Omizile rod frunzele parţial sau în întregime, dar pot ataca şi bobocii florali, cauzând uneori mari pagube.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :