Dăunătorii rapiței. Care sunt? Cum protejăm cultura de rapiță?

/
/
/
60 Views

Dăunătorii rapiței. Care sunt? Cum protejăm de rapiță? Cum se cultivă rapița?

Dăunătorii rapiței – Gândacul lucios – Meligethes aeneus

Gândacul lucios are răspândire generalizată în culturile de rapiţă. Adulţii au corpul oval, lucios, negru, cu reflexe de verde metalic. Lungimea corpului variază între 2 şi 2,7 mm. Larvele mature au culoarea albă-cenuşie, cu capul şi picioarele brune şi lungimea corpului de pănă la 4 mm. Dăunătorul iernează în sol (la 2-3 cm adâncime) ca adult şi are o generaţie anuală. Apariţia adulţilor în primăvară are loc la sfărşitul lunii aprilie.

Se hrănesc în florile pomilor fructiferi sau ale diferitelor plante spontane, iar la îmbobocirea rapiţei, trec pe aceasta, apoi pe muştar. Ouăle sunt depuse în bobocii florali, eşalonat până în mai-iunie. După 8-15 zile apar larvele care se hrănesc cu organele florale. La completa dezvoltare, după 25-30 zile, larvele părăsesc floarea şi pătrund în sol, unde îşi construiesc loji speciale pentru transformarea în pupă. Noii adulţi încep să apară în vară şi, după o scurtă perioadă de hrănire, se retrag pentru hibernare.

Gândacul lucios atacă în special rapiţa şi muştarul, dar şi semincerii de varză, gulie, ridichii. Pagubele sunt produse prin hrănirea adulţilor în bobocii nedeschişi, larvele atacă, de asemenea, bobocii şi organele florale.

Dăunătorii rapiței – Găndacul roşu al rapiţei – Entomoscelis adonidis

Se întâlneşte, de obicei, împreună cu gândacul lucios. Adultul este globulos, de roşu- cărămiziu. Pe cap are o pată neagră şi pe spate 3 dungi, de asemenea negre. Lungimea corpului este de 7-10 mm. Larva are culoarea cenuşie-neagră şi lungimea corpului de 11-14 mm. Dăunătorul are o singură generaţie pe an şi iernează în stadiu de ou (cu embrionul format încă din toamnă) sub bulgării de pămănt. Apariţia larvelor are loc în primăvară timpuriu (februarie-martie), eşalonat pe o perioadă de 30-40 zile.

Pe timpul nopţii, când temperaturile sunt scăzute, larvele stau grupate, retrase la nivelul solului, iar ziua, când temperaturile cresc, se urcă pe plante, unde se hrănesc. Durata dezvoltării larvare variază, în funcţie de condiţiile climatice, între 25 şi 60 de zile. La maturitate acestea coboară în sol şi se transformă în pupă, în interiorul unor celule de pământ. Adulţii, care apar la sfărşitul lunii aprilie şi îceputul lui mai, după o scurtă perioadă de hrănire, coboară în sol, la 15- 25 cm, pentru diapauza de vară.

Toamna, în luna seprembrie ei apar la suprafaţă şi după o altă perioadă de hrănire şi împerechere, femelele depun grupat ouăle care iernează. Sunt atacate rapiţa, muştarul şi alte plante cultivate sau spontane înrudite. În toamnă, adulţii şi larvele rod frunzele şi plăntuţele de rapiţă, distrugăndu-le. În primăvară şi vară, de asemenea, sunt înregistrate pagube prin roadere, atât de către adulţi, cât şi de către larve la
rapiţă şi muştar, prin scheletarea frunzelor şi distrugerea culturii. Adulţii pot ataca primăvara florile, bobocii şi silicvele.

Dăunătorii rapiței – Puricele negru al rapiţei – Phyllotreta atra

Puricele este prezent atât în culturile de rapiţă, cât şi de muştar. Adultul are corpul de culoare neagră metalizată, cu tente verzui şi lungimea corpului de 2,6 mm. Larva este alungită, albă gălbuie, cu capul negru. Insecta iernează ca adult în stratul superficial al solului, sau sub resturile de plante rămase în după . Primăvara devreme apar adulţii din locurile de hibernare şi se hrănesc pentru maturarea organelor sexuale, timp de 2-4 săptămâni. Activitatea lor este mai intensă în zilele însorite şi călduroase. Ouăle sunt depuse izolat sau grupat la mică
adâncime în pământ. După apariţie, larvele pătrund în sol şi se hrănesc cu rădăcinile plantelor timp de 25-20 zile, apoi având loc împuparea.

Viespea rapitei – Athalia colibri

Viespea este larg răspândită în ţară pe culturile de rapiţă şi muştar. Adultul are culoarea galbenă-roşcată, capul negru şi lungimea de 7-9 mm. Larva matură are 17-20 mm lungime şi este de culoare neagră pe spate şi cenuşiu-verzuie, pe laturi. Iernează ca larvă într-un cocon impermeabil, în pământ, la 5-10 cm adâncime. Transformarea în pupă are loc în primăvară, iar adulţii apar la sfârşitul lunii aprilie -începutul
lunii mai. Ouăle sunt depuse izolat, sub epiderma inferioară a frunzelor.

După 6-10 zile apar larvele, care încep să se hrănească pe . Până la completa dezvoltare, larvele năpârlesc de 5 ori, trecând prin 6 vârste. După ultima năpârlire, la completa dezvoltare, larvele pătrund în sol, unde îşi construiesc un cocon în care se transformă în pupă. Noii
adulţi, care apar de obicei în luna iulie, dau naştere la a doua generaţie.

Viespea rapiţei este un periculos dăunător al culturilor de rapiţă şi muştar. În primul stadiu, larvele produc perforaţii mici în mijlocul sau pe marginea frunzei, pentru ca mai târziu să roadă frunzele în totalitate, lăsând numai nervurile principale. În urma unui atac puternic, plantele se usucă.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :