Dăunătorii inului. Care sunt? Cum protejăm cultura de in?

/
/
/
42 Views

Dăunătorii inului. Care sunt? Cum protejăm de in? Cum se cultivă?

Dăunătorii inului – Puricele inului – Aphtona euphorbiae

Puricele inului este unul din dăunătorii inului. Este răspândit în toate zonele cultivatoare de in din ţară, în special în Transilvania, Banat şi Moldova. Sunt atacate diferite din speciile Linum, Euphorbia, Cirsium etc. Pagubele sunt produse de către adulţii hibernanţi. Aceştia atacă încă de la răsărire, perforând frunzele cotiledonale şi cele adevărate. Atacul produs de această specie la plantele aflate în faze cotiledonală, în anii cu primăveri calde şi secetoase, poate duce la pagube mari sau chiar la compromiterea culturii.

La plantele aflate într-o fază mai avansată de dezvoltare, care au trecut de 5-6 cm înălţime, vătămările sunt mai puţin importante, plantele refăcându-se, în special în condiţii de umezeală excesivă. De asemenea, şi atacul produs de noii adulţi prezintă importanţă deoarece rod frunzele şi tulpinile, uneori chiar capsulele, determinând depreciere fibrelor de in, precum şi scăderea producţiei de seminţe.

Larvele se hrănesc în pământ, pe rădăcinile laterale ale plantelor de in, unde rod galerii fără a produce pagube semnificative. Adultul este de neagră-albăstrui-verzuie, cu luciu metalic, de aproximativ 2 mm lumgime. Antenele sunt galbene roşcate, cu ultimele 3 articule închise la culoare.

Picioarele sunt de culoare galben-roşcat, cu femurele posterioare negre. Larva, cu lungimea de 3,5-4 mm este de culoare albă-gălbui, cu capul castaniu şi cu placa anală întunecată. Pupa are lungimea de 3 mm. Puricele inului are o singură generaţie pe an.

Tripsul inului – Thrips linarius

Tripsul inului este un dăunător specific culturilor de in, cu o largă răspândire în Europa. Dăunătorul a înregistrat, în ultima perioadă, creşteri ale densităţii numerice, în zonele de sud şi sud-est ale ţării. Produce pagube în faza de creştere a plantelor, datorită fecundităţii ridicate a adulţilor, a dezvoltării rapide a larvelor şi a toxicităţii salivei lor.

Caracteristic tripsului este producerea bruscă a invaziilor şi a înţepăturilor pe , flori şi fruncte, atacul fiind vizibil după o săptămănă de la zborul maxim al adulţilor. Adulţii au corpul brun-cenuşiu, antenele brun-cenuşii, cu excepţia articolului al III-lea, care este galben deschis. Tibiile mijlocii şi cele posterioare sunt brune, iar tibiile anterioare galbene. Pronotul este prevăzut pe marginea posterioară cu 3 perechi de peri inegali şi cu o pereche de peri unghiulari posteriori, cei interni fiind ceva mai lungi.

Corpul femelei măsoară 0,9 mm, masculii fiind mai mici. Oul măsoară 0,36 mm. Larva primară are corpul gălbui, cea secundară fiind galben portocaliu, de 1 mm lungime. Prepupele şi pupele prezintă culoarea corpului mai deschisă comparativ cu larvele. Tripsul inului prezintă o singură generaţie pe an. Insectele iernează în sol ca adult, de unde, primăvara, apar eşalonat, în funcţie de şi de gradul de acoperire al solului cu vegetaţie, respectiv a gradului de insolaţie.

Începănd de la sfărşitul lunii aprilie, când temperatura atinge 12-13 , apar primii adulţi, iar inul se găseşte în faza de 4-6 frunze. Infestarea culturilor de in poate avea loc şi la distanţe mari, tripşii fiind transportaţi de curenţii de aer cald din prima decadă a lunii mai. Deşi la ieşirea din iarnă raportul sexelor este egal, după împerechere masculii dispar rapid astfel că, în general, culturile de in sunt populate
aproape în exclusivitate de femele. Prolificitatea este de cca 50 de ouă, iar perioada de depunere a ouălor este de aproximativ 20 zile, eşalonându-se de la sfărşitul lunii aprilie şi până la începutul lunii mai, când femelele devin foarte active. Ouăle sunt depuse izolat.

Incubaţia este de 7-9 zile, stadiul de larvă primară de 3-4 zile, cel de larvă secundară de 12 zile. De regulă, larvele îşi termină dezvoltarea la începutul lunii iunie, apoi se retrag în sol. Este posibil ca o parte din populaţie să-şi prelungească diapauza cu încă un an, atunci când condiţiile sunt nefavorabile.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :