Cum se curăță și cum se îngrijesc cuvele de fermentație?

/
/
/
853 Views

Pe post de cuvă de se pot folosi recipiente din cele mai diverse, atâta timp cât acestea îndeplinesc anumite condiții. Cuvele de trebuie să se curețe ușor, respectiv, să fie curate, pen­tru că orice urmă de murdărie poate afecta evoluția decoctului. În plus, recipientele trebuie să aibă o deschizătură suficient de mare pentru turnarea și scoaterea decoctului. O gura mare vă ajută și la curățare.

Din ce material pot să fac o cuvă de fermentație?

Materialul pentru cuvele de fermentație trebuie să atace decoctul și să nu influențeze gustul acestuia; în plus, în nu trebuie să ajungă nicio substanță dăunătoare. Aceste cerințe sunt îndeplinite în special de recipientele din inoxidabil și din plastic. Important este ca decoctul să nu intre niciodată în contact prelungit cu piese de metal neizolate (mai ales cu fier și aluminiu), cu excepția oţelului inoxidabil. Acidul fructic atacă parțial metalul, rezultatul putând fi un ra­chiu cu defecte.

Cuvele de fermentație

Recipientele de plastic sunt făcute din polietilenă de joasa densitate și rășină de poliester întărită cu fibră de sticlă. Acestea se găsesc la mărimi de 30, până la 220 litri, fiind astfel foarte utile rachierilor amatori. Evident, se găsesc și recipiente mai mari.

Poate te interesează și: Cum se ghicește ce tărie alcoolică vor avea rachiurile naturale?

Cuvele de fermentație din plastic prezintă anumite avantaje. Care sunt acestea?

Avanatajele plasticului sunt;

 • greutate redusă;
 • stabilitate ridicată;
 • curățare ușoară a suprafeței interioare netede;
 • gură de umplere mare;
 • chiar și pline, se transportă ușor;
 • capacul se închide etanș;
 • durata de folosință mai îndelungată;
 • Dacă cuvele de fermentație sunt făcute dintr-un al tip de plastic, alcoo­lul poate dizolva substanțe din acesta, rezultatul fiind schim­barea gustului distilatului. Dacă vreți să cumpărați recipiente la mâna a doua, verificați să nu aibă mirosuri străine de la substanțele care au fost ți­nute în ele în prealabil. Dacă depistați mirosuri, recipientul nu poate folosi, deoarece în timpul fermentației acestea vor fi reluate de decoct și apoi, evident, și de distilat. Pentru depozitarea rachiului brut folosiți doar recipiente potrivite pentru substanțele cu acest conținut de alcool; acestea nu se vor folosi și pentru distilatele tari.
 • Cuvele de fermentație din metal

 • Oțelul inoxidabil, este un material ideal pentru recipientele metalice și implicit pentru cuvele de fermentație. Acesta este rezistent la acizi, are durata de viață îndelungată, nu are gust și miros și este perfect etanș. În plus, recipientele din oțel inoxidabil sunt unele dintre cele mai bune pentru păstrarea distilatelor tari și prețul lor nu este prohibitiv.

Cum se curăță cuvele de fermentație?

Recipientele de plastic și de oțel inoxidabil se curăță ușor pentru că au suprafața netedă; niște călduță și o perie moale sunt de ajuns. Recipientele foarte murdare se umplu cu și se curăță după câteva zile. Toate cuvele de fermentație cu interiorul vopsit trebuie curățate astfel încât acesta să nu fie avariat. Firmele care produc acest tip de vopsea oferă și instrucțiuni de curățare. Dacă vă place să fiți ordonat, curățați recipientul imediat după golire și puneți-l cu gura în jos. După uscare puneți-i ca­pacul și puneți-l în depozit până la următoarea umplere. Și un aparat cu presiune este bun pentru curățare (sub jet de ).

 • Facebook
 • Twitter
 • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :