Cum se face cupajarea vinurilor? Amestecăm un vin oțetit cu un vin bun?

/
/
/
1137 Views

Cupajarea vinurilor constă în amestecarea vinurilor în anumite proporții, pentru ca noul rezultat să capete anumite calități. În general, la cupajare se are în vedere gradul alcoolic, aciditatea, zahărul, aromele ș.a. În nici un caz la cupajare nu se amestecă un bolnav (oțetit etc.) sau cu defecte (casări, izuri de mucegai etc.) cu unul sănătos. Niciodată nu vom obține un rezultat bun la cupa­jarea vinurilor dacă nu vom respecta câteva reguli simple, altfel vom avea pagube compromițând vinurile bune.

5 reguli pe care trebuie să le respecți la cupajarea vinurilor

  1. Nu se cupajează decât vinurile sănătoase și apropiate ca valoare;
  2. Nu se cupajează un vin vechi cu unul nou;
  3. Nu se cupajaează un vin de calitate inferioară cu unul de calitate superioară;
  4. Vinurile supuse cupajării trebuie să fie apropiate din punct de vedere al gustului și aromei ș.a.;
  5. Calitatea vinului rezultat din cupajare trebuie să fie mai bună decât a vinurilor care au fost incluse în cupaj.

Pentru a se îndeplini aceste cerințe va trebui ca în prealabil să se facă încercări de micro-cupaj la volum de 1 litru, în cilindri gradați și să se decidă asupra variantei celei mai convenabile. Pentru micro-cupaj va trebui să știm gradul alcoolic al vinurilor și aciditatea, eventual zahărul. Avem nevoie, de asemenea, de cilindri gradați de 1 litru sau de 0,5 litri, 0,250 litri și de 100 ml. Cunoscându-se calitățile și neajunsurile respectivelor , putem „monta” câteva variante de micro-cupaje, pe care le vom degusta în comparație cu vinul de bază. În calculul nostru știm câte grade alcoolice au ambele ; facem gradul alcoolic și la vinul rezultat din micro-cupajul găsit bun. Pentru a ști și proporțiile de amestecuri de pentru a da gradele obținute prin micro-cupaj ne ajutăm de calculul steluței care ne oferă, printr-o simplă scădere, aceste proporții.

Cupajarea vinurilor – Cupajarea intre două vinuri

De exemplu, un vin are 14% și altul 8% voi. . Dorim ca prin cupajare, vinul rezultat să aibă 12% vol. (gradul alcoolic rezultat prin analiză). Pentru a afla câte părți trebuie luate dintr-un vin și câte din celălalt vin pentru scopul propus, calculul se efectuează în steluțe astfel:

calcul cupajarea vinului
calcul cupajarea vinului

În concluzie, pentru a obține din vinurile arătate mai sus (de 14% și de 8% vol. alcool) un vin de 12% vol. alcool, vom lua 2 părți vin de 14% și 4 părți vin de 8%.

Cupajarea vinului – Cupajarea intre trei vinuri

De exemplu s-a decis ca vinul rezultat să aibă 11%, vol. alcool, verificând în prealabil calitățile celor trei vinuri și respectiv tăriile alcoolice. Pentru a afla proporțiile de cupajare (părțile) ale celor trei vinuri, vom monta calculul în 2 steluțe astfel: știm că avem un vin de 8%, altul de 10 și altul de 14%. În prima steluță se va pune vinul cel mai slab cu vinul cel mai tare; în cea de a doua steluță se va pune vinul cel mai tare cu cel mijlociu ca tărie. De exemplu:

exemplu de calcul cupajarea vinului
exemplu de calcul cupajarea vinului

Așadar, din vinul cel mai slab vom lua 3 părți, din vinul cu tărie mijlocie tot 3 părți, iar din vinul cel mai tare (3 + 1=4) vom lua 4 părți. Pe același principiu putem face cupajarea și între 4, 5 și 6 vinuri.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :