Cultura roșiilor prin semănat direct în câmp. Cum se cultivă roșiile în câmp?

/
/
/
3411 Views

prin direct în s-a practicat cu bune rezultate în special pentru producția destinată industrializării. S-au creat soiuri spe­ciale, cu creștere determinată și care au însușirea de a-și matura fructele concentrat, făcând posibilă recoltarea mecanizată. Reușita acestui sistem de cultură depinde în bună măsură de alegerea terenului. Se preferă un teren uniform în ceea ce privește fertilitatea și textura (ușoară), structurat, perfect nivelat, cu un bun drenaj, care să nu formeze crustă și să nu fie infestat cu buruieni.

Cultura roșiilor prin semănat direct în câmp – Pregătirea terenului

Pregătirea terenului se execută din toamnă, dar dozele de gunoi de grajd sunt mai mici, în jur de 25 t/ha. Se administrează din toamnă 450 kg/ha superfosfat şi 100 kg/ha sulfat de potasiu. Se execută arătura adâncă la 28-30 em. Primăvara se recomandă aplicarea a 300 kg/ha Complex III și apoi erbicidarea. Terenul se mo­delează în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 104 cm. Pentru reușita culturii de prin semănat direct, solul trebuie să fie bine mă­runțit și suficient de tasat pentru a se realiza adâncimea optimă de semă­nat, să fie lipsit de buruieni și reavăn în momentul însămânțării.

Cultura roșiilor prin semănat direct în câmp. Când se seamănă?

Epoca de semănat va ține seama de nivelul temperaturii din sol. Se poate începe când în sol temperatura se menține constantă la 10-12 grade C timp de 5 – 6 zile. Dacă se seamănă mai devreme, când temperatura este mai mică, dezvoltarea plăntuțelor este mai înecată, crescând numărul de zile până la recoltare.

Diferențierea numărului de zile până la recoltarea tomatelor direct în câmp în funcție de epoca de semănat
Diferențierea numărului de zile până la recoltarea tomatelor direct în câmp în funcție de epoca de semănat

Se seamănă în trei epoci: epoca timpurie (5-15 aprilie), epoca semi-tardivă (15-30 aprilie) și epoca tardivă (1-20 mai) pentru a asigura o bună eșalonare a producției și trimiterea ritmică a acesteia la fabricile de conserve. Se seamănă două rânduri pe stratul înălțat la 50 cm unul de celălalt.

Semănatul se face cu SPC 6 folosind 1,2 – 1,5 kg sămâță/ha. Prin folosirea unor semănături de precizie se poate reduce norma de sămânță la circa 0,65 kg/ha. Adâncimea de semănat este de 2-2,5 cm. Dacă terenul nu s-a erbicidat înainte de semănat, sămânța de roșii se amestecă cu 400 g sămânță de salată ca plantă indicatoare, permițând efectuarea prașilelor oarbe. Pe solurile ușoare se poate efectua un tăvălugii uşor cu TM-3.

Cultura roșiilor prin semănat direct în câmp. Lucrările de îngrijire

Lucrările de îngrijire a roșiilor sunt asemănătoare cu cele ale culturii prin ră­sad, cu unele particularități. După semănat, dacă nu survin precipitații atmosferice, se fac 2-3 udări superficiale pentru asigurarea răsăririi, prin aspersiune fină, cu norme re­duse de 100 – 150 mc. apă/ha.

Răritul se execută de 1 – 2 ori pe rând, manual, prima dată când plan­tele au o pereche de frunze adevărate, iar următoarele, când au 4-5 frunze, lăsând cel mult 2 plante la un loc. Distanța între plante pe rând este de 20- 25 cm. Plantele rezultate la rărit se pot folosi la completarea golurilor. Evitarea răritului, lucrare cu consum mare de forță de muncă, se poate realiza prin folosirea de sămânță drajată (0,3 kg/ha) și folosirea de semă­nători de precizie.

După răsărire culturile se udă la interval de 15 zile în iunie și iulie și de 20 – 25 zile în august și septembrie. Excluzând udările necesare răsă­ririi, se aplică 5-6 udări, cu norma de 300 – 400 mc/ha. Se aplică prașile repetate, mecanizat sau manual, de câte ori este nevoie. Roșiile semănate direct se fertilizează fazial în două etape, prefera­bil cu îngrășăminte foliare tip F. Prima se face cu F 231 la apariția prime­lor fructe, iar a doua cu F 011, la 25 zile după prima. Se folosesc 5 L îngră­șământ foliar pe hectar în 1000 L apă. Se recomandă aplicarea tratamentului cu Ethrel 500 ppm, când 50 % din fructe au intrat în pârgă.

Se fac tratamente de combatere a bolilor și dăunătorilor cu aceleași produse recomandate la roșiile timpurii. O lucrare aparte este împachetarea (ridicarea) vrejilor pe stratul înăl­țat, mecanizat, de 1 – 3 ori în faza de creștere a plantelor și fructelor, în vederea introducerii combinei de recoltat.

Cultura roșiilor prin semănat direct în câmp. Când se face recoltarea?

Recoltarea roșiilor se poate face mecanizat, cu combine ușoare, dintr-o singu­ră trecere, când 80 % din fructe au ajuns la maturitatea fiziologică. După recoltare, fructele sunt transportate la fabricile de conserve. Recoltarea se poate face și manual, în mai multe etape. Primele recoltări se fac în iulie, apoi se recoltează eșalonat în funcție de epoca de semănat și precocitatea soiurilor, până la începutul lunii octombrie. Producția oscilează între 40 și 70 t/ha.

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :