Cultura roșiilor în solarii. Cum se cultivă roșiile în solarii?

/
/
/
1154 Views

reprezintă principalele culturi din , ținând seama de importanța deosebită a acestora. Pentru roșiilor în se pot practica două sisteme: ciclul scurt, care ține de la 20 martie – 5 aprilie, până la 15 – 20 iulie și ciclul lung care se înființează la aceeași dată cu ciclul scurt, dar desființarea culturii se face în jur de 15 – 20 septembrie. Ciclul scurt se practică, în special, în sudul și vestul țării, folosind cei mai timpurii hibrizi (Export II, Mraița 25, Ișalniţa 50, Arletta etc.).

Cultura roșiilor în solarii. Pregătirea terenului

Pregătirea terenului se începe din toamnă cu defrișarea culturii ante­rioare. Se strâng și se scot din solar toate resturile vegetale, spalierul etc. Fertilizarea de bază se face cu 50 – 70 t/ha gunoi de grajd descompus, aplicat o dată la 2-3 ani, cu 300-500 kg/ha superfosfat și 150 – 200 kg/ha sulfat de potasiu. Mobilizarea adâncă a solului la 28-30 cm se face cu MSS 1,4, cu plugul cultivator de vie (PCV – 1,2) fără cormană sau prin săpare la caz­ma, pe suprafețele mai mici. O dată la 3-4 ani este bine să se facă subsolajul la adâncimea de 40 – 50 cm.

În eventualitatea folosirii solarului cu salată, spanac sau ceapă verde se continuă cu mărunțirea terenului, modelarea în straturi înălțate și înfiin­țarea acestor culturi. În timpul iernii se execută reparații la scheletul solarului, se înlocuiesc sârmele lipsă, se întind cele rămase.

Primăvara, cât mai devreme posibil, în funcție de condițiile climatice concrete ale aerului respectiv, mai ales dacă avem culturi înființate din toamnă, se va face acoperirea solarului cu folie de polietilenă, asigurând o bună etanșeizare. Dacă sunt înființate culturi din toamnă, acestea se udă, se fertilizează și eventual se recoltează. Dacă nu sunt culturi, solul se mărunțește cu freza, se dezinfectează cu 30 kg/ha Lindatox 3 sau Galithion 20 – 25 kg/ha și se fertilizează cu 300 kg/ha Complex EH. Cu 6-8 zile înainte de plantare, terenul se erbicidează cu 6 L/ha Galex 500 EC sau Treflan 4-6 L/ha, în 450 – 500 L apă/ha. Treflanul se încorporează în sol la adâncimea de 8-10 cm. Terenul se modelează în straturi înălțate cu lățimea la coronament de 94 cm sau în biloane echidistante la 70 cm.

Cultura roșiilor în solarii. Producerea răsadurilor

Răsadurile de se produc în sere înmulțitor, în răsadnițe calde sau în sere încălzite, acoperite cu plastic. Ținând seama de data plantării și de vârsta răsadului înjur de 50 – 60 zile, semănatul se începe din a treia decadă a lunii ianuarie. Se seamănă în lădițe sau pe strat nutritiv, folosind circa 250 g sămânță pentru 1 ha. Răsadurile se repică în ghivece din plastic de 8 cm sau cuburi nutritive de 7x7x7 cm, la apariția primei frunze adevărate. Se aplică lucrări obișnuite de îngrijire. Tratamentul cu Cycocel 0,1 % previne alungirea răsadurilor. O atenție deosebită trebuie acordată călirii răsadurilor, cu 10 – 12 zile îna­inte de plantare, ținând seama că în solar temperaturile sunt mai reduse.

Înainte de plantare răsadul de roșii se udă bine, se tratează cu Mycodifol 0,2 % sau oxiclorură de cupru 0,5 % și cu Decis 0,05 %. Pentru ambele cicluri, plantarea se face între 20 și 25 martie în zo­nele mai sudice și până pe 5 aprilie în zonele mai nordice, când în sol se menține constantă temperatura de 10-12° C. Plantarea se face manual, cu 1-2 cm mai adânc. Distanțele de plantare sunt 70 cm între rânduri și 30 cm pe rând la ciclul scurt; 35 cm pe rând la ciclul prelungit. În solariile tip tunel, cu lățimea de 5,4 m, s-a încercat și schema 130 + 62 x 25 cm (6 rânduri), cu o densitate de circa 40.000 pl/ha, în eventualitatea mecanizării lucrărilor de îngrijire. După plantare răsadul se udă local cu 0,5-1 L apă la fiecare plantă, pentru a nu răci solul.

Cultura roșiilor în solarii. Care sunt lucrările de îngrijire?

Lucrările de îngrijire a roșiilor prezintă o complexitate mai mare decât în câmp. Completarea golurilor se face în primele 10 zile de la plantare cu din același hibrid, păstrat în acest scop, pentru a realiza o cultură încheiată. Solul se menține afânat și curat de buruieni prin prașile repetate, apli­cate manual sau mecanice (la începutul culturii). Primul prășit manual se face la 10-12 zile de la plantare. Următoarele prașile se repetă la interval de 10-15 zile, în funcție de nevoie.

Fertilizarea fazială se face în două etape: la legarea fructelor în prima inflorescență și la a doua inflorescență. La roșiile cultivate în ciclul scurt se aplică o fertilizare cu 300 kg/ha azotat de amoniu la legarea fruc­telor din etajul al treilea, care se repetă la legarea celei de a cincea inflo­rescență, dar la ciclul prelungit.

Cultura roșiilor prin semănat direct în câmp. 

Roșiile cultivate în solar se irigă diferențiat, în jur de 10-12 udări pentru ciclul scurt; 14-16 udări pentru ciclul prelungit. La început nor­mele de udare sunt mai mici (200-250 mc/ha pentru a nu răci solul), iar pe măsură ce vremea se încălzește și plantele cresc, normele se măresc 350-400 mc/ha. Norma de irigare este cuprinsă între 4000 și 5500 mc/ha. Iriga­rea se face pe rigole, dar rezultatele mult mai bune se obțin prin folosirea irigării prin picurare care asigură o distribuție mai uniformă a apei de uda­re și reducerea cu 25-40 % a normei totale de irigare. Irigarea prin picu­rare poate fi folosită și la aplicarea îngrășămintelor. Plafonul minim de umiditate din sol este de 65-70 % din IUA.

Cultura roșiilor în solarii. Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se realizează prin aplicarea corectă și la timp a măsurilor de igienă culturală și prin diverse tratamente fitosanitare. Susținerea plantelor se face la circa 20 zile de la plantare, pe spalier cu o singură sârmă la ciclul scurt sau cu sfori mai lungi, susținute de sâr­me fixate pe scheletul solarului, la ciclul prelungit. Săptămânal se face copilitul radical când copilii au maxim 5 cm lun­gime. La ciclul scurt cârnitul se face după 3-4 inflorescențe, iar la cel pre­lungit după 7-8 inflorescențe. Defolierea se face repetat, prima imediat după prinderea răsadurilor îndepărtând 1-2 frunze de bază. Pe măsură ce frunzele de la bază se în­gălbenesc, acestea se îndepărtează.

Prin tratarea plantelor cu procaină 1-2 ppm, la 10 zile după plantare, apoi săptămânal până la 6 iulie, s-au obținut sporuri de producție de 21- 46 % la cea timpurie și 13-30 % la producția totală. În condiții de nebulozitate și temperaturi scăzute se iau măsuri pentru stimularea polenizării, a legării și creșterii fructelor. Se folosesc produ­sele: Tostim – 3,3 %, Atonic L.C – 1: 4000 la 20 de zile de la plantare, Nosced 0,1 % sau Tomafix L.C – 0,09 %. Inflorescențele se tratează prin îmbăiere sau pulverizare, când 2-4 flori sunt deschise. Lucrarea se repetă la 4-5 zile. În mod obișnuit se stimulează primele două inflorescențe și numai în situații speciale cea de-a III-a.

Pentru a grăbi coacerea roșiilor și creșterea producției timpurii se fac tratamente cu Ethrel sau Romthrel, în concentrație de 250 ppm, când fruc­tele din prima inflorescență au diametrul de 2,5 cm. Dirijarea factorilor de mediu, în special temperatura și umiditatea se realizează prin aerisire. La început aerisirea se realizează prin deschiderea ușilor de la capetele solariilor. În zilele mai călduroase aerisirea se realizează și prin zona de mijloc a solariilor prin ridicarea, la început, apoi prin înlăturarea completă a foliei pe o lungime de 6-8 m.

Cultura roșiilor în solarii. Când se face recoltarea?

Recoltarea roșiilor din ciclul scurt în zonele foarte favorabile în­cepe în jurul datei de 20 mai. În cele mai puțin favorabile în jur de 5 – 10 iunie. Pentru consumul intern fructele se recoltează când nuanța roșie cu­prinde 1/3 din fruct. Pentru export când această nuanță apare numai în zona din vârful fructului. Recoltarea se face manual, zilnic sau la 2-3 zile. Se continuă pentru ciclul I până în decada a treia a lunii iulie. Pentru ci­clul prelungit până în septembrie. În ciclul scurt se obțin 40-50 t/ha, iar în cel prelungit 55-70 t/ha.

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :