Cultura roșiilor de vară-toamnă. Cum se cultivă roșiile de vară-toamnă?

/
/
/
1618 Views

roșiilor de vară-toamnă are ponderea cea mai mare, pu­tând fi extinsă și în zonele cu primăveri târzii. Prin acest sistem de cultură se asigură piața cu începând de la jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie, atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și pentru industrializare.

Alegerea și pregătirea terenului pentru cultura roșiilor de vară-toamnă se face în mod asemănător cu roșiile timpurii, cu unele particularități. Bune premergătoare pentru de vară-toamnă sunt aceleași spe­cii menționate la roșiile timpurii. Ținând seama că înființarea culturilor se face după data de 1 mai, sola destinată roșiilor se poate folosi, total sau parțial, cu culturi anticipate de salată, spanac, ceapă verde, ridichi de lună etc., cu condiția ca acestea să fie recoltate până la sfârșitul lunii aprilie.

Cultura roșiilor de vară-toamnă. Cum se produc răsadurile?

Răsadurile se pot produce în solarii sau răsadnițe calde și semicalde. Semănatul în răsadnițe semicalde se face între 1 și 20 martie, iar pentru roșiile destinate industrializării din 5 martie, în trei epoci la interval de 10 zile, până la 25 martie. Se folosesc 300-350 g sămânță pentru un ha. Semănatul se face rar, la 8-10 cm între rânduri și 2-3 pe rând. Pentru culturile de vară se poate face repicatul direct în strat nutritiv la 10 cm între rânduri și 3-4 cm pe rând. Pentru culturile de toamnă răsadul nu se mai repică.

Vârsta răsadului la plantare trebuie să fie înjur de 45 de zile. Pentru a preveni alungirea răsa­durilor se recomandă aplicarea tratamentului cu Cycocel. Răsadul trebuie să fie scurt, viguros, bine călit, astfel încât să permită plantarea și cu mașina.Răsadurile nerepicate se scot grupate, cu mai mult pământ pe rădă­cină și se transportă ferite de soare și vânt la locul de plantare. Pentru asi­gurarea prinderii înainte de plantare se face mocirlirea.

Cultura roșiilor de vară-toamnă. Când se face plantarea?

Plantarea în câmp a răsadurilor se realizează eșalonat, între 1 mai și 25 mai. Pe terenul modelat în straturi înălțate de 104 cm se plantează două rânduri la 60 cm, iar între plante pe rând 30-35 cm. Soiurile cu creștere nedeterminată, care vor fi susținute pe spalier înalt se plantează pe teren nemodelat, la distanța de 100 cm între rânduri și 20 cm pe rând.

Schema de plantare a tomatelor de vară-toamnă palisate - pe teren nemodelat
Schema de plantare a tomatelor de vară-toamnă palisate – pe teren nemodelat

După plantare se udă bine pentru asigurarea prinderii răsadului, peri­oada fiind mai călduroasă.

Cultura roșiilor de vară-toamnă. Care sunt lucrările de îngrijire a culturii?

Lucrările de îngrijire sunt în parte asemănătoare cu cele de la roșiile timpurii. Completarea golurilor se face cu răsad din rezervă după 3-5 zile de la plantare. Solul se menține afânat și curat de buruieni prin prașile repetate. Roșiile pentru industrializare cultivate prin răsad se fertilizează fazial de două ori: prima la apariția primelor fructe, cu 125 – 150 kg/ha azotat de amoniu și 50 kg/ha azotat de potasiu, iar a doua la 15-20 zile după prima, aplicând 150 kg/ha superfosfat și 50 kg/ha azotat de potasiu.

La roșiile de vară-toamnă susținute pe spalier înalt se fac 6 fertili­zări. Prima la formarea primelor fructe, folosind 150 kg/ha azotat de amo­niu; următoarele fertilizări se fac cu îngrășăminte de tip F în doză de 5 L/ha în 1000 L apă. Fertilizarea a doua se face cu F 411, a treia cu F 231, a patra cu F 121, a cincea şi a şasea cu F 011. Fertilizările se fac la interval de 12-15 zile între ele. Soluțiile de îngrășăminte se aplică odată cu trata­mentele fitosanitare. Irigarea culturii se face cu norma de udare de 350 – 400 mc./ha, aplicânduse 9-11 udări.

Cultura roșiilor de vară-toamnă. Combaterea bolilor și dăunătorilor

Combaterea bolilor și dăunătorilor se face cu aceleași produse reco­mandate la cultura timpurie. După prinderea răsadurilor, se efectuează palisatul la culturile pc spa­lier înalt, cu ajutorul sforilor, care se leagă în partea de jos de tulpina plantelor, iar cu capătul de sus, de sârma spalierului. Pe măsură ce plan­tele cresc, acestea se răsucesc în jurul sforilor de susținere.

Soiurile cu creștere determinată nu se susțin și nu se copilesc. Aces­tea se dezvoltă viguros, umbresc bine solul, umiditatea se păstrează mai bine, dar producția este puțin mai întârziată față de cele susținute pe araci sau spalier. Soiurile cu creștere nedeterminată susținute pc spalier înalt se conduc cu tulpina principală și 1-2 copili preflorali, susținuți la rândul lor pe sfori, ceilalți copili se elimină. Cârnitul se face după 5-6 inflorescențe, lă­sând 1-2 frunze deasupra ultimei inflorescențe. La culturile de toamnă cârnitul se efectuează cu aproximativ 3 săptămâni înainte de data probabilă a căderii primelor brume de toamnă.

Cultura roșiilor de vară-toamnă. Când se face recoltarea?

Recoltarea roșiilor se face eșalonat, la maturitatea fiziologică, de la jumătatea lunii iulie până la începutul lunii octombrie. Roșiilecu port pitic se pot recolta mecanizat, în condițiile existenței combinelor specifice. Recoltarea se face cel mai adesea manual, la interval de 3-5 zile. Înainte de venirea primelor brume de toamnă se recoltează fructele verzi care se folosesc pen­tru murat. Fructele verzi ajunse la mărimea normală și cu o ușoară nuanță gălbuie pot fi postmaturate în încăperi încălzite (20 – 23° C) timp de 10 – 16 zile. Producția ce se poate realiza este de 45-60 t/ha și este destinată consumului în stare proaspătă și pentru industrializare.

Surse:
Ruxandra Ciofu, ș.a. Tratat de legumicultură
Nistor. T.S. ș.a. Legumicultură

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :