Cultura de nap comestibil. Cum se îngrijește? Când se recoltează?

/
/
/
1039 Views

Napul se cultivă pentru rădăcinile sale, cu gust dulce – picant și aromă caracteristică, consumate în stare crudă, sau preparate în general ca varza (fierte, prăjite, supe, ciorbe, diferite mâncăruri, murate). Spre deosebire de brojbă, napul are frunze comestibile, deosebit de gustoase, considerate ca “verdețuri de primă apariție primăvara”. de nap este prezentată în rândurile mai jos, după cum urmează.

Cultura de nap – cerințe față de sol, umiditate, lumină

Napul comestibil crește bine în climat umed și răcoros. Are pretenții reduse față de căldură (semințele germinează la 2-3 °C, vegetează optim la 15-18 °C. Suportă ușor temperaturile scăzute de până la minus 7-8 °C, dar în stadiul matur, este sensibil la ger, rădăcinile se înmoaie și își pierd gustul caracteristic. Este destul de pretențios la umiditate, nu suportă excesul de apă, iar în lipsa umidității din sol, rădăcina se lemnifică și capătă un gust amar. Sub influența luminii, rădăcina de nap se colorează în verde și devine amară. Pentru a evita acest neajuns, se recomandă acoperirea ei prin mușuroire cu pământ, până la baza rozetei de frunze.

Pentru cultura de nap comestibil sunt corespunzătoare solurile ușoare, nisipo-lutoase, reavene, afânate, bogate în humus, cu pH 6-7, lucrate adânc. Deoarece în condițiile excesului de azot creșterea vegetativă este puternică, în defavoarea îngroșării rădăcinii, se recomandă mai mult fertilizarea cu îngrășăminte fosfatice și potasice, în cantități de 40-50 kg substanță activă la hectar.

Soiuri de nap

Există în cultură două grupe de soiuri de nap, în funcție de perioada de vegetație:

  • soiuri de nap timpurii – Early Purple Top Milan, Early Red Top Milan, Early White Milan, Early Six Week’s, Early White Store, Jersey Navet, Sprinter, Tokyo Cross FI. Au rădăcini sferice, turtite, cilindrice, de culoare albă sau ușor verzuie, cu aromă delicată, nu se păstrează.
  • soiuri de nap tardive – Golden Ball, Just Right FI, Manchestes Market, Model White, Purple Top White Globe, ca și Greentop Whaite și Marbletop White, care se recomandă pentru consumul frunzelor. Au rădăcini globuloase, albe sau verde-închis, uneori cu vârful violaceu, sunt mai productive decât soiurile timpurii și se păstrează bine peste iarnă.

napul?

Napul comestibil se cultivă frecvent în câmp, primăvara sau toamna și mai rar, în răsadnițe sau protejat, sub tunele. Deoarece nu suportă transplantul, culturile se înființează numai prin semănat direct.

Cultura în câmp

Pregătirea terenului pentru cultura de nap

Pregătirea terenului începe din toamnă și constă în fertilizarea mai ales cu cantități mari de superfosfat, aplicarea amendamentelor (pe solurile prea acide), asigurarea condițiilor de drenare a excesului de apă.

În funcție de perioada de vegetație, semănatul se face: eșalonat la două săptămâni, de primăvara timpuriu până la mijlocul verii (cultiva- rele timpurii), sau într-o singură etapă, de la mijlocul până la sfârșitul verii (cultivarele tardive). Perioada semănatului se alege astfel încât să nu coincidă cu apariția purecilor de pământ care sunt cei mai mari dușmani ai acestei culturi. Semănatul se face mecanizat, în rânduri, la distanța de 25-40 cm, sămânța îngropându-se la adâncimea de 1-1,5 cm. La hectar se întrebuințează 2,5-4 kg de sămânță. După semănat, terenul se tăvălugește.

Lucrările de îngrijire

Lucrări de îngrijire constau în: udat, prășit, răritul plantelor, lăsându-se pe rând distanța de 12-15 cm la soiurile timpurii și 20-25 cm la cele de toamnă (lucrarea nu se face la culturile destinate obținerii de frunze). Rezultate bune se obțin prin mulcirea cu turbă, pe lungimea rândului. La culturile târzii, pentru prelungirea recoltărilor, se recomandă protejarea cu diferite materiale.

Cum se recoltează napul?

Recoltarea napului comestibil are loc când rădăcinile ajung la dimensiunile caracteristice soiului. Soiurile timpurii se recoltează, la jumătatea verii, eșalonat pe măsura cererii, când rădăcinile au minimum 6-7 cm diametru. Culturile târzii, destinate păstrării, se recoltează când frunzele au peste 20 cm înălțime, la 8-10 săptămâni de la semănat, toamna sau chiar în timpul iernii. Rădăcinile se scot din pământ prin smulgere. După se curăță cu atenție de pământ și de frunze, astfel încât rădăcinile să nu se rănească.

Producția de rădăcini este de 8-15 t/ha la soiurile timpurii și de 15- 20 t/ha la cele de toamnă. Rădăcinile recoltate toamna se păstrează la temperaturi scăzute, în pivnițe sau silozuri, stratificate în turbă umedă sau nisip.

Cultura de nap în răsadniță

Se recomandă soiul timpuriu de Milan, care se seamănă în răsadnițe calde, de la jumătatea până la sfârșitul iernii. Semănatul se face în rânduri distanțate la 12 cm și la 7-8 cm pe rând, în orificii adânci de 1 cm, efectuate cu plantatorul, în care se pun câte 2 semințe. După răsărire, plantele se răresc, lăsându-le pe cele mai viguroase. Cultura se îngrijește prin menținerea temperaturii la 19°C, aerisiri atente și udare la nevoie. Recoltarea rădăcinilor se poate face după două luni.

Cultura protejată se practică primăvara timpuriu, prin instalarea deasupra rândurilor de plante a unor tunele joase care se mențin timp de 5-6 săptămâni, când poate începe recoltarea.

Cum se produc semințele de nap?

În vederea obținerii semințelor de nap, se aleg din toamnă rădăcini de dimensiuni mijlocii. Aceste rădăcini se păstrează peste iarnă în pivnițe, iar primăvara se la distanța de 50 x 50 cm. În același scop, rădăcinile se pot lăsa și în câmp peste iarnă. În acest caz rădăcinile trebuie să fie protejate cu paie sau bălegar păios.

Citește și: cultura de cartof japonez

În cursul vegetației, parcela cu seminceri se prășește și se udă de câte ori este nevoie. După înflorit, se ciupesc vârfurile inflorescențelor, lăsând numai fructele de la bază. Când silicvele s-au uscat, plantele se recoltează și semințele se separă manual prin batere sau cu mașina. O poate produce 40-50 g semințe.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :