Cultura de anason. Cum se întreține? Cum se păstrează anasonul?

/
/
/
852 Views

Anasonul a fost luat în cultură pentru prima dată de egiptenii antici, de unde se consideră că este originar. Cultura de anason se întâlnește în Asia Mică foarte frecvent, chiar în flora spontană. În prezent se găsește răspândit pe toate continentele. În Europa se mai mult în țările balcanice.

De ce este bine să consumi anason?

De la anason se consumă semințele, care au o largă întrebuințare în aromatizarea băuturilor alcoolice, în fabricarea produselor de panificație. Ceaiul de anason se recomandă ca expectorant în bronșite, mărește cantitatea de lapte la femeile care alăptează (galactogog), calmează colicele intestinale și stomacale la sugari și copii, făcând să crească diureza și ajută la eliminarea gazelor din stomac.

Descrierea plantei

Este o plantă anuală, cu rădăcina fusiformă, tulpină înaltă de 50-60 cm, ușor ramificată și acoperită cu perișori scurți. Frunzele de anason prezintă caracteristici în funcție de poziția pe care o ocupă pe tulpină. Cele de la bază sunt cordiforme, aproape rotunde, cele de la mijlocul tulpinii sunt penate. Frunzele situate spre vârf sunt nedivizate sau trifidate. Florile, grupate în umbele compuse, sunt de culoare albă și foarte mici. Sămânța este ovoidă, păroasă, de culoare cenușie-verzuie. Are o facultate germinativă redusă (40-70%), care se păstrează în rare cazuri doi ani.

Cultura de anason – cum se cultivă anasonul?

Anasonul cere soluri fertile cu suficientă umiditate și curate de buruieni. Dă rezultate foarte bune când se cultivă după legume ce părăsesc terenul din vreme sau după cartofi, sfeclă și leguminoase. În majoritatea țărilor cultivatoare se folosesc populațiile autohtone.

Cultura de anason se înființează primăvara la începutul lunii aprilie, prin însămânțare în rânduri simple, la distanța de 40 cm între rânduri (Fig. de mai jos). Sămânța se încorporează la 1-2 cm adâncime, în teren foarte bine pregătit, iar la hectar se folosesc 16-20 kg de sămânță. Plantele răsar după 22-25 zile de la semănat, iar dacă se umectează sămânța înainte de semănat cu 2-3 zile, răsărirea are loc între 14-18 zile.

cultura de anason
cultura de anason

Cultura de anason se întreține în continuare prin prașile mecanice și irigări, în lunile secetoase, cu norme de 200-250 m cubi la hectar. Semințele ajung la maturitate la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, când tulpinile se îngălbenesc, iar semințele capătă culoarea brunie.

Când se recoltează anasonul?

Recoltarea anasonului se face cu cositoarea mecanică și se treieră cu combina staționar sau direct din lan. Producția de la hectar este 500-700 kg. Semințele de anason se păstrează în magazii uscate și aerate, așezate în vrac în straturi subțiri spre a evita mucegăirea.

Pentru producerea semințelor se recomandă să se pună lângă cultura de anason 1-2 stupi cu albine la fiecare hectar, pentru a asigura o mai bună polenizare a florilor, ceea ce are ca urmare sporirea germinației semințelor. Știut fiind faptul că semințele la această specie își pierd repede facultatea și energia germinativă, se recomandă să se folosească pentru însămânțare semințe cu vechimea de cel mult doi ani.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :