Cultura ardeiului în solarii. Cum se cultivă ardeiul în solarii?

/
/
/
1364 Views

Când facem referire la ardeiului în , în mod obișnuit se face referire la ardeiul gras, dar se pot obține re­zultate economice bune și din ardeiului lung și iute. Pregătirea solului și a solariilor se face ca la roșii. Răsadurile se produc în spații încălzite. Semănatul are loc în perioada 1-5 II-a în răsadnițe și 10-15 II-a în sere. Se folosesc 800 g semințe pentru producerea răsadurilor necesare plantării unui hectar. Repicarea este obli­gatorie în ghivece nutritive de 7 x 7 x 7 cm. La plantare răsadurile de vor avea 60 de zile.

Plantarea răsadurilor se face atunci când temperatura solului se menține pe adâncimea de 10 cm, la nivelul de 14-15°C, calendaristic între 1 și 10 aprilie. Schema de plantare, aplicată în toate tipurile de solarii, este de 60 + 40/30 – 35 cm, asigurându-se densități de 60.000 – 65.000 pl/ha.

Cultura ardeiului în solarii – lucrările de îngrijire

Lucrările de îngrijire în solarii sunt mai complexe decât în câmp. După plantare, se udă local la fiecare plantă, cu 0,5-1 L apă, pentru a nu răci solul. În timpul vegetației, numărul udărilor atinge 18-20. Se face completarea golurilor și se menține solul afânat prin 4-5 prașile. Se poate face mulcirea cu paie sau cu folie de polietilenă. Fertilizarea se face în 6 reprize, cu câte 400 kg/ha complex III la pri­mele patru și au câte 100-120 kg/ha azotat de amoniu și 80-100 kg/ha sul­fat de potasiu, la ultimele două. Se pot face și fertilizări foliare cu F – 231, în concentrație de 0,5 %.

Se aplică până la 10 tratamente fitosanitare și defolierea la bază prin îndepărtarea frunzelor îmbătrânite și eventual bolnave. În primăverile cu nebulozitate mare se recomandă stimularea legării florilor cu produsul Salex, în concentrație de 1,5 %, prin stropiri la înce­putul înfloririi plantelor. Imediat după plantare solarul se ține închis pentru acumulare de căl­dură. Aerisirea se face numai între orele 10 și 16. Când temperatura depă­șește 27°C, se intervine prin aerisiri.

Recoltarea ardeiului începe în prima decadă a lunii iunie și se poate prelungi până în prima decadă a lunii octombrie. Se obțin 35 – 40 t/ha, din care aproximativ jumătate până la 20 iulie, valorificându-se la prețuri ridicate.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest

Abonează-te la articole!

Introduceți aici adresa de e-mail și te vom anunța atunci când publicăm articole noi pe site! După ce ați introdus numele și adresa dvs. de e-mail, intrați pe e-mailul dvs. și confirmați abonarea!

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :